volei

Totusi, de ce a fost retrogradată echipa de volei a Stelei?

A trecut mai bine de o lună de la aflarea veștii cum că echipa de volei masculin a Stelei București a fost retrasă din prima ligă de către conducerea clubului și înscrisă în liga secundă. Cu toate acestea, încă nu am primit nicio explicație clară în legătură cu această decizie.

Nu e deloc suprinzător că cei din conducerea clubului Steaua privesc fanii de sus. Deja ne-am obișnuit cu cu acest tratament. Totuși, când sunt luate decizii care afectează imaginea clubului, ar fi normal ca acestea să vină însoțite de explicații. Altfel, clubul nostru s-ar putea trezi părăsit de fani.

Chiar dacă Steaua rămâne cel mai important club sportiv din țară, adevărul este că, la cele mai multe sporturi, fanii lipsesc. O explicație ar fi faptul că românul obișnuit e iubitor de fotbal. Urmărește alte sporturi doar dacă nu e un meci la TV sau dacă are un interes anume (pariu, eveniment important, finală de competiție, etc.). Nu ajută nici faptul că interesul conducătorilor pentru a promova și ajuta alte sporturi e aproape inexistent.

Să luăm echipele de rugby, handbal, baschet sau hochei. Steaua are o istorie frumoasă legată de aceste sporturi, dar și realizări importante. Cu toate acestea, conducerea clubului Steaua nu face aproape nimic pentru a le menține la un nivel normal pentru un club ca al nostru. În schimb, aceste secții au ajuns să se scalde în mediocritate. Evident, trofeele lipsesc și ele.

Veți întreba probabil ce e de făcut. Aici ar trebui să răspundă conducerea clubului. Iar aceeași conducere ar trebui de asemenea să știe ce este de făcut. Acesta este rolul unor conducători profesioniști.

Retrogradarea forțată a echipei de volei masculin e o lovitură puternică pentru imaginea Stelei

La începutul lunii iunie, printr-un comunicat scurt, format din 5 fraze, conducerea Stelei a dat un răspuns extrem de superficial, care nici măcar nu a explicat de ce a fost luată decizia de a retrograda echipa forțat. Am aflat astfel că:

  1. decizia a fost luată în conformitate cu planul de reorganizare structurală și administrativă, respectiv strategia de organizare a clubului;
  2. obiectivul echipei de volei e revenirea în prima ligă;
  3. locul ocupat în campionatul precedent a contat;
  4. clubul dorește să aducă jucători tineri, români, crescuți la club;
  5. a fost pornit un proces de identificare a acestor tineri;
  6. nu există probleme financiare.

Problema cea mai mare e că, dacă citești aceste idei, realizezi că nu au sens.

Dacă clubul nu are probleme financiare, de ce a fost nevoie ca reorganizarea să înceapă dintr-o ligă inferioară? Un club cu putere financiară poate achiziționa jucătorii tineri de care are nevoie pentru a face performanță. Și, dacă chiar dorește să achiziționeze tineri buni, are nevoie nu doar de bani, pentru a-i atrage, ci și un campionat atractiv, în care aceștia să joace și unde să poată crește și să strângă trofee. Steaua este un club atractiv, dar de ce ar veni un tânăr de perspectivă să joace în liga secundă, când la fel de bine ar putea juca la una din echipele de top din prima ligă?

Steaua a treminat campionatul pe locul 6, din 11 echipe. Acest loc 6, chiar dacă nu e unul care să ne încânte, este un loc în Turul Câștigătorilor (play-off), adică în jumătatea echipelor mai bune ale diviziei. E un loc de unde poți să crești. Trebuie de asemenea să spunem că echipa avea în lot voleibaliști tineri și chiar de națională. Astfel, explicațiile conducerii nu au cum să nu enerveze suporterul stelist.

După ce tragi linie, realizezi nu doar că decizia e una stupidă, dar și că imaginea întregului club Steaua are de suferit. Va plăti cineva cu funcția pentru această decizie proastă? Cu siguranță nu.

Conducătorii Stelei nu dau doi bani pe club, iar de suporteri le pasă chiar mai puțin

La distribuirea pe Facebook a comunicatului, reacția fanilor a fost una foarte dură. Puteți citi comentariile lor aici.

Aproape toți i-au acuzat pe conducătorii steliști de nepăsare, lipsă de profesionalism și chiar nesimțire, explicațiile nefiind deloc pe placul celor care au urmărit și susținut echipa de volei. O conducere formată din profesioniști și-ar fi cerut scuze. Ar fi oferit explicații clare, care să îi liniștească pe fani. Dar conducerea Stelei nu e una profesionistă. Bixi Mocanu & Co. le-au întors spatele fanilor, și-au băgat degetele în urechi și au ignorat totul.

Cam la fel cum au făcut și la fotbal.

Steaua, din păcate, a fost făcută din nou de rușine. Un nou departament a fost băgat în pământ și, cel mai probabil, în noul sezon numărul fanilor steliști va scădea din nou.

De răspuns nu răspunde nimeni. Asemenea unor stăpâni feudali, Bixi Mocanu și ceilalți colonei fac tot ce vor ei, pe moșia Steaua, care, se pare, a devenit în totalitate a lor.

Încheiere

În încheiere, o mică observație. A mai trecut o săptămână de la decizia ce privește palmaresul echipei de fotbal a Stelei București, dar Bixi Mocanu tot nu a luat măsurile necesare pentru a se asigura că alte entități nu folosesc abuziv și ilegal acest palmares. E interesant de văzut când și dacă va lua vreo măsură.

Deși poate că nu pare, ceea ce s-a întâmplat cu echipa de volei este un avertisment pentru restul departamentelor, inclusiv fotbalul. Acum doi ani, echipa de volei a reușit o clasare pe podium. A urmat o dezmembrare a echipei, care a dus un sezon mai slab și un loc 6. Acestuia i-a urmat retrogradarea forțată a echipei în liga secundă.

De doi ani, echipa de fotbal se chinuie să promoveze în liga 3. În fiecare an, lotul a fost schimbat aproape complet, iar obiectivul a fost ratat. Dacă echipa de volei a fost retrogradată în liga secundă, pentru că a terminat pe 6, în prima divizie, oare ce se va întâmpla dacă echipa de fotbal nu va promova în liga 3 nici în acest an sau dacă va termina pe un loc nepromovabil, în liga 3?!

 

Photo credit: www.csasteaua.ro