Lecție de la Hagi: Viitorul nu acceptă nicio încercare de atac asupra mărcii sale. Steaua?

Lecție de la Hagi: Viitorul nu acceptă nicio încercare de atac asupra mărcii sale. Steaua?

Dacă v-am spune că există o marcă ”Viitorul”, ați crede probabil că glumim. Echipa lui Gică Hagi e încă mult prea tânără ca să înregistreze în mințile iubitorilor de fotbal drept un brand. Cu toate acestea, este. Iar cei care conduc acest club nu par dispuși să împartă brandul lor cu alții. Spre deosebire de Steaua.

Liber la clone în fotbalul românesc

Recent, pe canalul de Youtube al Stelei Libere, am discutat despre cazul Energeticianul, echipă retrogradată în Liga 3, dar revenită în Liga 2, după un schimb cu altă echipă, controlată tot de patronul Energeticianului. Numai că această echipă nu s-a întors în Liga 2 cu mâna goală. Energeticianul a revenit cu un nou nume, Viitorul Pandurii Tg. Jiu.

Dacă la început am crezut că noua echipă va avea probleme cu Pandurii Tg. Jiu, se pare că Viitorul a fost chiar mai deranjată de această schimbare de nume. Gică Hagi nu a stat pe gânduri și a contestat această denumire, printr-o cerere trimisă la FRF.

Federația este direct responsabilă de această situație. În loc să respecte legile și chiar propriile regulamente, Burleanu & Co. au permis ca aceste minciuni să supraviețuiască și să crească tot mai mari. Astfel, fotbalul românesc a ajuns să aibă două Dinamo, două Universitatea Craiova, câteva Rapiduri, vreo două Poli Timișoara și tot așa. Peste toate aceste cazuri, cel al Stelei pare cel mai grav.

În acest moment, există decizii judecătorești care demonstrează foarte clar că FC Fcsb nu a fost niciodată Steaua. Echipa lui Becali nu are voie să folosească marca Steaua, nu are voie să folosească numele Steaua, iar recent s-a dovedit că nu are nici palmaresul Stelei. Însă FRF nu a luat nicio măsură. De ce? Pentru că Bixi Mocanu, președintele Stelei, nu a făcut nicio cerere în acest sens.

Hagi, în schimb, nici măcar nu a stat pe gânduri.

Cererea trimisă de Viitorul Constanța la FRF

Ziaristul Narcis Daju, de la Gorj News, a prezentat cererea trimisă de Viitorul. O puteți vedea mai jos.

viitorulviitorul

Documentul de mai sus e un exemplu de urmat. Viitorul a prezentat foarte bine întreaga situație. A atras atenția asupra numeroaselor încălcări de regulamente, au vorbit despre încălcarea dreptului lor la proprietate intelectuală și a acuzat direct Energeticianul că ”dorește să se folosească de o marcă cunoscută, ca urmare a succeselor noastre sportive, fără să dețină nici un drept asupra ei, cu scopul de a crea imresia opiniei publice că există o legătură între cele două echipe.” Vi se pare cunoscută descrierea? Dacă aveți impresia că pare a fi exact cazul Stelei sau că măcar se aplică și pentru echipa noastră, să știți că așa și e.

Bixi, învață de la Hagi!

Au trecut aproape 5 ani de la câștigaea procesului pentru marca Steaua, dar FC Fcsb încă mai pretinde că e Steaua. Bixi Mocanu a venit la club cu promisiunea că va fi diferit de predecesorii săi, Petrea și Boroi. Totuși, dacă e să îi comparăm, între cei trei nu există nicio diferență.

Și pe vremea lui Boroi, și pe vremea lui Petrea și chiar și acum, în vremea lui Bixi Mocanu, Fotbal Club Fcsb continuă să pretindă că e Steaua. Cu toate acestea, Steaua nu ia nicio măsură împotriva lor.

La Viitorul, Hagi și-a făcut o afacere. A băgat acolo sânge și sudoare. A băgat și bani. E normal să nu vrea ca alții să se folosească gratuit de imaginea clubului lui. Cererea trimisă la FRF e una cât se poate de clară și directă.

E destul să citești încheierea, ca să îți dai seama că Viitorul nu glumește.

”Vă rugăm să condiționați participarea în competițiile FRF a acestui club de renunțarea la denumirea VIITORUL, preîtâmpinând astfel un demers juridic legal la care vom fi nevoitți să apelăm.”

Politicos, dar și puternic. ”Vă rugăm să nu îi primiți cu acest nume. În caz contrar, vă dăm în judecată.”

A trimis Steaua vreodată un astfel de mesaj către FRF? Are de gând Bixi Mocanu să trimită un astfel de mesaj?

Cel mai probabil, nu. Iar FC Fcsb va continua să spună peste tot că e Steaua.