oameni mici

Comportamente care ”ne fac să arătăm atât de mici în ochii lumii”

Am ajuns fără niciun motiv să credem că naționala de fotbal are valoare. Am ajuns să credem că avem un fotbal valoros. E greu de priceput cum am ajuns la astfel de concluzii. Cert este însă că ele sunt false. Iar când realitatea ne lovește, unii dintre noi preferă să găsească scuze altundeva, decât să recunoască că suntem foarte mici.

Fotbaliștii dau vina pe presiuni venite de nimeni nu știe unde, fanii dau vina pe impresari și corupție, presa dă vina pe cine e plătită să dea vina, iar FRF dă vina pe fani. Vom vorbi în acest articol doar despre cazul federației, deși le-am putea lua la puricat și pe celelalte trei.

Vorbesc influencerii din FRF

Într-o postare publicată recent, Ciprian Paraschiv, directorul de dezvoltare al FRF, a aruncat vina pe fani:


„Fotbalul fără spectatori nu are niciun farmec. Tot timpul am apreciat suporterii care îsi încurajează echipa favorită, mai ales când aceasta evolueazā în deplasare.

Dar ce s-a întâmplat joi seara depășește orice limite. S-au dat avertismente «a priori» cā suntem monitorizati de UEFA, atât pentru meciurile extrem de importante care urmează în campania de calificare, cât și pentru organizarea EURO 2020.

Să nu ai decența de a respecta un moment de reculegere, să invadezi terenul de joc si să arunci cu torțe si petarde pe terenul de joc, să folosești scandări xenofobe… aceste comportamente ne fac sa arătăm atat de mici în fața lumii!

Iar scuza cu momentul de reculegere ce ar fi trebuit ținut în memoria soldatului mort in Afghanistan este o falsā temā a suporterilor ultras. UEFA nu permite nici măcar bannere cu tentă politică, d-apoi momente de reculegere.

PS. În grupul de ultrași există și suporteri decenți și bine-intentionați. Personal, cunosc câtiva dintre ei, care nu au fost de acord cu ce s-a întâmplat și care chiar își doresc să ajute echipa natională prin încurajări pline de patos si decență.” – Ciprian Paraschiv, director de dezvoltare FRF


La prima vedere, postarea lui are sens. Ba pare chiar decentă. E necesar însă să o privești prin ochii iubitorului de fotbal din România, ai acelui individ care știe ce înseamnă fotbalul românesc, cine e FRF, cine e Burleanu, ce au făcut aceștia.

Ei vor oi spălate pe creier, nu suporteri care să gândească singuri

”Am apreciat suporterii care își încurajează echipa favorită”, ne spune Ciprian Paraschiv. Frumos, nu? Și are sens. Doar că ar trebui să îl întrebăm pe domnul Paraschiv ce înseamna ”încurajează echipa favorită” în viziunea sa. Pentru că suntem siguri că nu s-a referit, de exemplu, la suporterii steliști.

Steliștii nu au motive să se poarte frumos cu FRF. De ce? Pentru că federația și-a bătut joc de echipa lor favorită, echipa pe care o încurajează ei în orice condiții. Dacă FRF și-a bătut joc de Steaua, de ce să se poarte steliștii frumos cu FRF?!

”S-au dat avertismente «a priori» cā suntem monitorizati de UEFA,” continuă Paraschiv. Așa, și? Tocmai că s-au dat aceste avertismente. Pentru fanii nemulțumiți (nu doar steliști), a fost momentul potrivit să acționeze împotriva unei instituții corupte și murdare. Și vor mai face așa și pe viitor. De ce să nu o facă?!

Luăm din nou exemplul Stelei:

  • FRF a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a opri Steaua să ajungă în Liga 3.
  • A schimbat în timpul sezonului regulamente, ca să promoveze Academia Partid.
  • A trecut cu vederea încălcări ale regulamentelor făcute de alte echipe.
  • A acceptat hoția celor de la FC Fcsb.
  • În ciuda tuturor deciziilor judecătorești, FRF încă susține că FC Fcsb e Steaua.
  • Încă le atribuie acestora palmaresul Stelei.

Sunt doar câteva lucruri. Mai putem adăuga foarte multe, pentru multe alte echipe. Mai putem enumera exemplele echipelor înscrise abuziv și așa mai departe.

Iar domnul Paraschiv ne vorbește despre aprecieri pentru suporteri care își încurajează echipele favorite. Înseamnă că sunteți de acord, domnule Paraschiv, cu protestul lor. Pentru că protestul lor e făcut fix pentru a le face rău celor care fac rău echipelor lor. â

Comportamente care ne fac să arătăm mici

Am enumerat câteva mai sus. Dar, așa cum am zis, puteți găsi cu sutele. Vorbim aici de foarte multe lucruri rușinoase care nu doar că ne facă să arătăm mici, dar chiar ne fac mici. Fotbalul românesc e o epavă. Și a ajuns în această situație din cauza celor care le bat azi obrazul suporterilor.

Să nu uităm că FRF a încurajat apariția groparilor fotbalului românesc. Ani de zile, federația i-a apărat pe corupți precum Borcea, Copos sau Becali. În cazul celui din urmă, oamenii din FRF s-au dat peste cap în ultimii ani, încercând să nu îi excludă pe el și pe echipa  sa din fotbal. E destul să amintim cazurile Astra și Clinceni, echipe ale căror fotbaliști au fost plătiți din conturile din care sunt plătiți fotbaliștii fcsbiști. FRF a știut aceste lucruri, a văzut dovezile și, cu toate acestea, a ales doar să dea o simplă amendă celor de la FC Fcsb. La fel s-a întâmplat și când Gigi Becali a avut ieșiri rasiste, xenofobe, homofobe, misogine, etc. Niciodată nu a fost exclus, niciodată nu a pățit nimic, dar tot fanii sunt de vină.

Exemplele date mai sus sunt cunoscute în țara noastră. În afară, nimeni nu știe de ele. Dacă ar ști, fotbalul românesc ar avea o imagine mult mai proastă. În străinătate, oamenii știu însă de Becali, ”patronul Stelei”, care urăste străini, femei, homosexuali, etc. Au scris deja despre el de nenumărate ori, de atât de multe, încât nici nu mai e știre, atunci când acesta jignește o femeie sau un fotbalist de culoare, despre care spune că nu au ce căuta în fotbal.

Le e frică de groparii fotbalului. De fani nu le pasă

Culmea e că, despre Becali și cei ca el, Ciprian Paraschiv și ceilalți influencer-wanna-be-i din FRF nu au scris niciodată nimic. Și asta are sens. Becali poate riposta, fanii nu. Fanii, cel mult, pot face ceva neplăcut la meci. Iar, în cazul acesta, tu, Ciprian Paraschiv, te poți lăuda că ai avut dreptate în postarea de acum câteva luni. Ai știut tu că problema e cu fanii. Ai avertizat, dar nimeni nu te-a ascultat. Asta este. Situația nu e plăcută, dar tu poți să privești de acolo de sus, cu scârbă, la muritorii care nu te-au ascultat.

Și ce o să se întâmple acum? Nimic. FRF are curajul să latre, dar nu are curajul să ia vreo măsură împotriva fanilor. De acolo vin banii. Liga 1 a fost părăsită deja de suporteri. Dacă îi pierde și Naționala, contabilii de la federație își vor pune mâinile în cap.

Așa că, cel mai probabil, lătratul pe Facebook va continua. Vor fi doar încercări goale de a le arăta urmăritorilor că cei urmăriți sunt un fel de ființe superioare, de o moralitate cum nu s-a mai întâlnit, buni la suflet, profesioniști și așa mai departe. În vest, acolo unde e la modă acest comportament, a primit și un nume: virtue signaling. În traducere, a atrage atenția asupra virtuților tale, adică un fel de laudă modernă. Că, dacă nu te lauzi tu, cu siguranță nu te laudă nimeni. Nu mă credeți? Da’ ce? De Ciprian Paraschiv ați mai auzit până acum? Evident că nu.

Vrem cât mai multe meciuri cu Malta!

Diseară, România va juca cu Malta. Românii se bucură. E genul acela de meci în care ai noștri pot da o căruță. Putem astfel să ne dăm și noi mari că am bătut pe cineva. Aceste momente sunt destul de rare, dată fiind valoarea scăzută a fotbalului românesc. Așa că ne mulțumim și noi cu meciurile cu Malta, Liechtenstein sau echipa feminină de U19 a Brazi… am vrut să zic Braziliei, dar mai bine Ungaria. Cumva, am impresia că fotbalul feminin brazilian ne-ar cam umili. Să nu uităm, totuși, că echipa despre care toți spun că e cea mai tare din România s-a făcut de r…ușine cu niște portughezi desculți și miopi, care nici măcar nu vedeau poarta.

N-avem valoare. Suntem mici. Acesta e adevărul. Și vom deveni tot mai mici, atât timp cât fotbalul nostru va fi condus de influenceri care știu doar să se plângă pe Facebook.

P.S. Dacă domnul Ciprian Paraschiv a pus un PS, punem și noi unul. ”În grupul de corupți de la FRF există și angajați decenți și bine-intenționați. Personal, cunoaștem câțiva din ei, care nu au fost de acord cu mizeriile făcute de federație și chiar își doresc să ajute fotbalul românesc, prin îndepărtarea marilor corupți.”

P.P.S. Decideți voi dacă PS scris de noi mai sus e serios sau doar în glumă. Noi vă dăm doar un indiciu. Are exact aceeași natură precum PS-ul domnului Paraschiv. Și știm ce spuneți, și suntem de acord. În glumă vorbesc doar oamenii mici.