bixi mocanu demisia conducerea stelei Bixi-Pompiliu Mocanu

Echipă de Liga 2, în Liga 4

Cu Concordia Chiajna, locul 10 în Liga 2, Steaua București și-a depășit condiția. Militarii au dominat partida, au avut mai multe ocazii și doar ghinionul a făcut ca ei să piardă calificarea. Prestația lor, deși îmbucurătoare, ridică însă niște întrebări. Una din ele ar fi: DE CE JUCĂM ÎN LIGA 4?

Steaua Liberă și foarte mulți suporteri steliști au cerut încă din 2017 ca Steaua să se asigure că își formează o echipă de cel puțin nivelul Ligii 2. Din păcate, se pare că această dorință a suporterilor a fost ascultată de abia în această vară. Steaua are un lot bun, cu jucători experimentați, care ar putea face față în Liga 2. Însă echipa joacă în Liga 4,  iar asta e o problemă.

Nu, Steaua nu ar fi trebuit să joace în Liga 4. Așa cum am mai zis, conducerea clubului, adică Bixi Mocanu (marele șef) și Cristian Neagoe (șefu’ la fotbal), trebuia să facă tot pentru a se asigura că Steaua joacă într-o ligă mai puternică. Nu au făcut însă aproape nimic. Au mimat o prezență lipsită de energie la FRF, au primit cu nerăbdare refuzul federației, pe care l-au așteptat cu sufletul la gură, apoi și-au văzut de treburile lor, treburi care nu includeau echipa de fotbal.  În niciun moment, cei doi nu au pus presiune pe federație ca să primească Steaua în Liga 3 sau ca să pună în aplicare anumite decizii judecătorești.

FOARTE IMPORTANT! Conducerea Stelei nu a contestat absolut niciuna din promovările forțate făcute de FRF. În august, Steaua Liberă a anunțat că FRF a băgat direct în Liga 3 o echipă înființată acum câteva luni. Acela a fost doar un exemplu, nereguli fiind cu sutele. Însă clubul Steaua nu a făcut nimic.

Nu a fost făcută nicio contestație împotriva înscrierii acestor echipe, nu a fost făcută nicio cerere prin care FRF să demonstreze că toate echipele înscrise în Liga 3 au plătit acea garanție faimoasă. Drept urmare, noi jucăm în Liga 4, deși avem echipă de Liga 2.

Cum se fac angajările la Steaua?

Deranjant e faptul că, cel puțin în cazul posturilor cu vizibilitate, Steaua pare să aibă angajați care pot fi descriși printr-o singură expresie: ”miserupism maxim”. Când spunem posturi cu vizibilitate, ne referim la posturile de conducere, dar și la acele posturi care cer o anumită interacțiune cu suporterul stelist, adică cu clientul clubului. Nu e o exagerare să spunem că Steaua e repetentă la capitolul relații cu publicul. Comunicarea e greoaie, cu limbaj de lemn, lipsită de pasiunea atât de necesară în sport. Partea proastă e că și informația transmisă e uneori greșită. Un alt rezultat al miserupismului din club.

Cel mai bun exemplu în acest sens este prezentarea noului antrenor, Oprița. Pe site-ul Stelei, angajații clubului au scris că acesta a jucat la Steaua, într-o perioadă când acesta a jucat de fapt la FC Fcsb. Nu doar o mare eroare, ci și un scuipat chiar în fețele suporterilor și a lui Florin Talpan, care s-a zbătut pentru a opri furtul de identitate comis de echipa lui Becali.

Aceste greșeli nu ar trebui să existe. Și nici nu ar exista, dacă Steaua ar avea profesioniști pe poziții cheie, nu amatori miserupiști. Din păcate, conducerea clubului face angajări pe poziții care te fac să-ți dai palme. Iată o listă cu pozițiile vacante scoase de club în luna septembrie 2019:

  1. Instalator instalații sanitare (3 poziții);
  2. Cofetar – patiser;
  3. Bucătar;
  4. Referent debutant, organizare și planificare competiții sportive;
  5. Psiholog stagiar;
  6. Referent IA statistică;
  7. Referent debutant marketing;
  8. Referent I relații publice;
  9. Tehnician I asigurare tehnică materială;
  10. Fochist;
  11. Redactor gr. II Steaua TV.

Interese mari

Privind lista de mai sus, îți vine greu să crezi că guvernul a înghețat angajările la stat. Dar a făcut asta. Să fie lista de mai sus un semn că Steaua nu e un club de stat? Nu, clubul nostru aparține tot statului. Doar că nimeni nu e prost să creadă minciunile cu care guvernul încearcă să fraierească populația. La Steaua continuă să se facă angajări, pentru că cei 2% pentru apărare trebuie cheltuiți cumva. Numai că e greu să-i cheltuiești cu cap, aducând un număr mic de profesioniști pe care să îi plătești bine, dar care să îți aducă valoare. Așa mai bine aduci debutanți, în număr mare, îi plătești mai nimic, iar ei o dau în bară fix când nu vor suporterii să pice meciul transmis pe Youtube. Dar e în ordine, pentru că ție nu-ți pasă de suporteri.

E nevoie de psiholog stagiar, bucătar și cofetar-patiser? O fi. Dar mult mai mare nevoie ar fi de un manager serios pentru echipa de fotbal. Unul căruia să îi pese de echipă, care să vrea performanță, nu unul care să se plângă peste tot că nu a jucat el, că nici nu a vrut să conducă secția de fotbal și că ar da-o imediat, dar că nu o vrea nimeni.

Așa că Steaua va continua, cel mai probabil, să angajeze bucătari. Măcar ăia vor munci și vor face ceva pentru club. Alții, ca de exemplu băieții din faimosul departament secretariat, nu fac nimic toată ziua. Doar ascultă, că e importantă și activitatea asta până la urmă, pentru un club sportiv. Nu?

De ce jucăm în Liga 4, dacă am putea juca în Liga 2?

Întrebarea rămâne. Răspuns nu vom primi, cel mai probabil. Dar putem spune că ne-am obișnuit deja. În fiecare din sezoanele precedente, conducerea ne-a spus că vrea promovarea. Apoi au ratat promovarea, dar nimeni nu a plătit. Sigur, au fost dați afară Ion Ion și Lăcătuș. Însă cel din urmă a fost dat afară abia după ce i-au fost scoase clauzele de obiectiv din contract. O nouă mutare de geniu a faimoșilor lideri steliști.

După meciul de ieri, din Cupă, putem spune că abia acum începe Liga 4 pentru noi. Urmează nouă luni de meciuri prin București, cu tot felul de echipe pestrițe. La final, să sperăm că nu o să aibă Mocanu și Neagoe noi șanse de a-și folosi eternele scuze. Deja sunt învechite. Mai mult, o să fie destul de greu să justifici ratarea promovării în Liga 3, după ce echipa ta a demonstrat că are valoare de Liga 2.

Problema e că, la noi, cu asemenea oameni în conducere, totul e posibil. Acesta e și motivul pentru care Steaua, în 2019, încă joacă în Liga 4.