echipele deținute și finanțate de stat

Cum era aia cu echipele deținute și finanțate de stat?

Veste bună pentru fotbalul românesc. Una din echipele cu care iubitorii fotbalului românesc s-au obișnuit în ultimii ani a anunțat că vrea în Liga 1. Și cel mai probabil o să și ajungă acolo. De ce? Pentru că Pandurii Tg. Jiu, echipa despre care vorbim, e una din echipele deținute și finanțate de stat. Și, ca cele mai multe echipe deținute de stat, are șanse foarte mari să ajungă repede în prima ligă.

Pandurii Tg. Jiu are bani, dar de la cine îi are?

Conform ProSport, Pandurii Tg. Jiu a obţinut ieri, 18 septembrie 2019, un succes decisiv pentru viitorul clubului, după ce Curtea de Apel Craiova a stabilit ca acţionarii să achite peste 3 milioane de euro, sumă ce reprezintă cotizaţiile aferente anilor 2014-2017.

Curtea de Apel Craiova a obligat Complexul Energetic Oltenia la plata a 6.398.608,88 lei, Consiliul Local Târgu Jiu la 2.861.747,68 lei, Consiliul Judeţean Gorj la 769.543,23 lei, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia la 516.983,76 lei, iar SC Artego SA, care iniţial fusese exonerată de la plată, trebuie să vireze acum nu mai puţin de 4.898.219,86 lei în contul clubului. În total, Pandurii are de primit 15,445,103.41‬ lei, adică aproximativ 3,3 milioane de euro.

Dar haideți să ne uităm puțin la acești acționari. Nu e greu să înțelegi cine sunt Consiliul Județean Gorj și Consiliul Local Târgu Jiu. Cine este, însă, Complexul Energetic Oltenia.

Probabil că mulți români nu cunosc această companie. Așa că noi, Steaua Liberă, ne-am gândit să o prezentăm.

Complexul Energetic Oltenia este companie energetică din România, înființată în anul 2012 prin fuziunea Societății Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO) cu complexele energetice Turceni, Rovinari și Craiova. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deține 77% din capital. Fondul Proprietatea este celălalt acționar, cu o participație de 21,5%. La rândul său, Fondul Proprietatea (BVB: FP) este o agenție a Guvernului României, înființată la data de 28 decembrie 2005. Pe scurt, Complexul Energetic Oltenia e deținut de statul român.

Și mai pe scurt, Pandurii Tg. Jiu e o echipă deținută de stat. Și nu doar că e deținută, de stat, dar e și finanțată de stat. Cum? Vedeți mai sus.

Dar parcă echipele deținute și finanțate de stat nu aveau voie în Liga 2 și cu siguranță nici în Liga 1. Nu?

Păi se pare că nu. Exemplul Pandurii nu e singurul, dar arată din cât de mari sunt minciunile sclavilor lui Becali. Echipele deținute și finanțate de stat au voie în Liga 2. Au voie și în Liga 1. Nimic nu le oprește să joace acolo. Federația chiar le încurajează să își încerce norocul. Cum statul e cel mai stabil finanțator, e și normal ca Burleanu și ai lui să își dorească astfel de clienți de încredere, care nu riscă să se desființeze la fiecare 3 luni.

În urma deciziei Curții de Apel Craiova, Pandurii va băga 3,3 milioane euro din banii statului în buzunar. Și poate că se vor trezi unele oi să spună că acești bani nu vor fi folosiți pentru plata fotbaliștilor. În acest caz, să vedem declarația lui Marin Condescu:

”Practic, din suma totală, o treime se va duce către finanţe, o treime către jucătorii şi o treime la chirografari, printre care şi eu”, a explicat Condescu. Acesta a mers mai departe și a adăugat că ”Ne vom întări lotul în perioada următoare. Acum, clubul are puterea să revină în Liga 1.

Noi întrebăm din nou: Cum era aia cu echipele deținute și finanțate de stat? Acest tip de echipe nu avea voie în Liga 1? Atunci să îl informeze cineva și pe Marin Condescu, ca nu cumva ca echipa lui, finanțată prin bani veniți de la Guvernul României și Ministerul Economiei, să își facă mari speranțe.

Dacă Steaua București, club deținut și finanțat de Ministerul Apărării nu are voie în Liga 1, pentru că e deținut și finanțat de MApN, atunci nici Pandurii nu are voie.

Ce credeți voi că se va întâmpla?

Așadar, noi vrem să vă întrebăm pe voi, cititorii. Vrem să știm ce credeți voi că se va întâmpla.

Credeți că Pandurii nu va putea juca în Liga 1 sau credeți că va juca? Vă rugăm să luați în considerare și faptul că Pandurii a jucat ani buni în Liga 1, fără nicio problemă, deși clubul a fost deținut și finanțat de stat. A jucat chiar și în cupele europene. 

Așteptăm răspunsurile voastre. Și mai așteptăm ca poveștile despre cluburile deținute și finanțate de stat, care nu au voie în Liga 1, să ia sfârșit. Deja e obositor. Deja sunt prea multe echipe deținute și finanțate de stat care se bat la promovarea în Liga 1 sau care chiar  joacă în Liga 1.

În încheiere, câteva cuvinte de la Marin Condescu

”După ce scoatem o grefa, mâine, executorul judecătoresc îi va executa silit, dacă nu plătesc în câteva ore. În acest caz, vor trebuie să achite şi onorariul executorului. Oricum, noi avem o hotărâre executorie, prin care blocaserăm conturile Complexului Energetic Oltenia. Practic, banii intră automat mâine în conturile nostre, apoi urmează ca şi ceilalţi acţionari să facă plata,” a spus Condescu,care știe cum trebuie conduse echipele deținute și finanțate de stat.

O atitudine interesantă, nu credeți? A câștigat în instanță și, chiar dacă decizia e doar executorie, nu și definitivă, primul lucru pe care l-a făcut Condescu a fost să se intereseze de un executor judecătoresc. Cum ar fi fost ca și conducerea Stelei să fi făcut acest lucru? Domnule Bixi-Pompiliu Mocanu, ce ziceți? Încercați și dumneavoastră să mergeți cu un executor judecătoresc prin Pipera?