Tică Dănilescu

Un Tică Dănilescu ne-ar prinde bine

În weekend, ProSport a prezentat un articol în care anunța că Tică Dănilescu e tot mai prezent la Steaua. Mesajul articolului a fost unul confuz. Din el, nu reușești să înțelegi dacă ProSport consideră că e un lucru bun sau rău că fostul conducător stelist e prezent în Ghencea. Ca suporter, însă, eu unul aș vrea ca Tică Dănilescu să vină la echipă.

Chiar în interviul acordat pentru articol, fostul om de fotbal a recunoscut că asta și este acum, un fost om de fotbal. Pentru el, se pare că zilele în care conducea echipe au trecut. Și poate că e normal să gândească așa. La cei aproape 71 de ani ai săi, nu îl poate acuza nimeni dacă își dorește liniște, nu scandal. Iar fotbalul românesc e scandal, nu liniște. Asta e regulă.

Steaua are nevoie de un Tică Dănilescu

Articolul acesta nu e o propunere, nu e propagandă pro Tică Dănilescu, nu e nimic. E doar o părere. Steaua are nevoie de un Tică Dănilescu. Adică are nevoie de un președinte al secției de fotbal care să știe ce face.

În momentul de față, această poziție e ocupată de colonelul Neagoe. De el nu se poate spune că știe sau că nu știe ce face. Și asta deoarece nu prea face nimic.

La FRF nu s-a dus, ca să încerce înscrierea echipei în liga 3. La AMFB nu s-a dus, lăsând un om care nici măcar nu are legătură cu clubul, pe Florentin Dumitru, să meargă și să decidă pentru Steaua. De echipă nu s-a ocupat deloc, drept dovadă ultimele 2 sezoane, când Steaua nu a ratat promovarea în Liga 3. Zero transferuri, zero implicare, zero răspundere din partea colonelului Neagoe.

Și e păcat că am uitat să vorbim despre dumnealui în ultimele lui, deoarece e cel puțin la fel de vinovat, dacă nu chiar mai vinovat, pentru situația echipei de fotbal ca Bixi Mocanu sau Cristian Cîrlan, pe care nu i-am menajat deloc.

Când, la începutul lui 2018, scriam despre Cristian Neagoe că nu are ce căuta la conducerea echipei de fotbal, nici nu ne imaginam ce dezastru avea să urmeze. Două promovări ratate, situații rușinoase, bani cheltuiți degeaba și câte și mai câte.

Iar din partea colonelului Neagoe nu am primit niciodată vreo explicație. De scuze nici nu se pune problema. Și asta deoarece colonelul Neagoe se plânge peste tot prin club că el nu vrea să conducă secția de fotbal, că ar pleca azi, dar că nu se găsește nimeni să o ia.

Cam ce șef e acela care spune peste tot că nu vrea să fie șef? Cam ce lider e acela care spune peste tot că ar da oricând secția pe care o administrează. Răspuns: nu este. Și asta se vede în rezultatele secției pe care o administrează.

De asta are nevoie Steaua de un Tică Dănilescu

Povestea lui nea Tică

Constantin ”Tică” Dănilescu a ajuns la Steaua în ianuarie 1987, într-o vreme când Ilie Ceaușescu voia să scape de Ion Alecsandrescu, cu care avea un conflict personal. Din fericire, rezultatele echipei l-au făcut pe Sfinx de neatins. A rămas la club, iar Tică Dănilescu a lucrat cu el și a învățat de la el. A rămas la Steaua pâna în 1999, strângând în palmares 17 trofee.

Ca fapt divers, nu și-a trecut niciodată în palmares Supercupa Europei, deși a fost prezent la câștigarea ei. Nu a considerat niciodată că ar fi avut vreo contribuție. Un gest pentru care merită admirat, într-o lume în care cei mai mulți fac orice pentru a-și face CV-urile cât mai stufoase.


Tică Dănilescu e cel mai titrat șef de club din istoria fotbalului românesc. Are 17 trofee câștigate cu Steaua și încă 12 cu Dinamo.


Din păcate, povestea lui Tică Dănilescu la Steaua a luat sfârșit odată cu venirea ”oamenilor noi”, în 1998. Aceiași oameni noi l-au îndepăratat și pe Ion Alecsandrescu. Aceiași oameni noi au dat naștere tuturor problemelor pe care echipa noastră le are chiar și azi.

Ca fapt divers, pentru Tică Dănilescu nu s-a găsit atunci loc la Steaua și nici la AFC. În schimb, Cristian Neagoe a făcut parte din conducerea AFC-ului lui Păunescu. 

După Steaua, Dănilescu a plecat la Dinamo. A făcut și acolo performanță, apoi s-a retras. S-a pensionat. Când Steaua și-a reactivat secția de fotbal, Tică Dănilescu a fost printre primii care au venit să susțină echipa. Chiar a dat interviuri la TV în care a spus că  nici FC Fcsb și nici AFC-ul lui Păunescu nu au avut vreodată Steaua:

Majoritatea acestora (n.r. – palmares, marca, etc) au rămas la clubul Steaua. Noi am avut aceeași emblemă ca a clubului Steaua, la secția de fotbal. Noi aveam doar dreptul să le folosim, ele aparțineau în continuare de CSA Steaua București”, a declarat Tică Dănilescu, în septembrie 2017.

Un om uns cu toate alifiile

Poate că mulți nu îl văd cu ochi buni pe Tică Dănilescu. A fost pe la Dinamo, a fost unul din ”șmecherii” fotbalului. Dar și-a făcut treaba pe unde a fost. Cel mai important, și-a făcut treaba la Steaua.

În acest moment, ne-ar prinde bine un om care să își facă treaba. Și dacă acel individ ar avea și o anumită simpatie față de clubul nostru, ar fi extraordinar.

Pentru cei care nu știu, Tică Dănilescu a cedat Stelei trei grupe de copii și juniori de la școala sa, precum și trei antrenori. Deja, a făcut mai multe pentru Steaua decât cei care nici nu vor să fie șefii secției de fotbal.


Colonel – gradul pe care Tică Dănilescu l-a avut la Steaua în 1999.