FIFA 20

FIFA 20: FC Fcsb nu e Steaua nici aici + Recomandarea noastră

Pentru oi, anunțul cum că FIFA 20 va prezenta FC Fcsb drept Steaua București a fost o mare ”victorie”. Lansarea jocului le-a adus însă doar dezamăgiri. Noul FIFA 20 vorbește doar despre FC Fcsb și nu face nicio referire la Steaua. Mai mult, bannerul cu cifra 1947, de la care a plecat povestea, nu mai apare în tribunele jocului.

E amuzant că suporterii celor de la FC Fcsb s-au legat de atât de puțin. Și chiar e foarte puțin, deoarece vorbim despre un joc și despre un banner din joc. Un banner pe care nici măcar nu scria Steaua, ci 1947. Sigur, e anul înființării Stelei, dar nu e un argument, nici măcar unul slab, care să ajute oile în lupta lor cu Steaua.

FIFA 20 e ficțiune, nu realitate

Trebuie să fii foarte disperat să îți pui speranțele într-un joc, unde totul este ficțiune. Ca fapt divers, Juventus nu există în FIFA 20. Pentru că echipa italiană a semnat un contract cu PES, joc rival al FIFA 20, cei de la EA (n.r. Electronic Arts, compania care produce seria FIFA) au fost obligați să folosească un nume fictiv. Astfel, în loc de Juventus, fanii fotbalului italian pot juca cu Piemonte Calcio, o echipă care se dorește a fi Juventus dar care, din motive care țin de proprietatea intelectuală, nu e.

Să ne întoarcem însă la ale noastre. În urma notificărilor trimise de steliști, cei de la EA au scos acel banner, pe care scria 1947. Acesta apare în trailer-ul jocului, dar nu apare în joc. Totuși, cei de la EA au încercat să împace ambele tabere. Astfel, la prezentarea echipei Fotbal Club Fcsb, aceștia au trecut anul 1947 ca an al înființării. Iar, în ceea ce privește palmaresul, cei de la EA au trecut numărul de trofee pe care cei de la FC Fcsb susțin că le-au câștigat. E vorba de 26 titluri și 23 cupe.

FIFA 20

Sunt cei de la EA acoperiți aici? Într-un fel da. Acestea sunt probabil informațiile pe care le-au primit chiar de la FC Fcsb. Având în vedere că probabil au semnat un parteneriat cu această echipă, pentru a putea folosi numele și marca FC Fcsb, probabil că au fost obligați să treacă acele date. Important este că s-au limitat la aceste cifre, care oricum nu au nicio legătură cu Steaua.

Palmaresul Stelei include 21 titluri naționale, 20 de cupe, 4 supercupe, dar și o Cupă a Campionilor Europeni și o Supercupă a Europei. Aceste ultime două trofee nu sunt trecute în palmaresul FC Fcsb din FIFA 20.

Așadar, cel mai probabil avem aici o încercare din partea producătorului de jocuri de a împăca pe toată lumea.

Recomandarea Steaua Liberă

În anul 2019, nu mai există loc de scuze. Nimeni nu mai poate spune că nu știe de conflictul dintre FC Fcsb și Steaua București. Cel mai important, nimeni nu poate nega faptul că Steaua a câștigat în instanță aproape toate bătăliile cu FC Fcsb. Iar, în urma acestor victorii, a demonstrat că FC Fcsb nu este și nici nu a fost vreodată Steaua București.

Nu putem ierta astfel atitudinea celor de la EA, în ceea ce privește informațiile publicate în FIFA 20.

Recomandarea noastră, pentru steliști, este ca aceștia să evite să cumpere acest joc. Dacă iubiți Steaua București, cel mai bine e să stați departe de FIFA 20.

Această recomandare nu este un atac la adresa EA și nici a FIFA 20. Este, mai degrabă, critică constructivă. Compania EA are o responsabilitate față de clubul nostru, Steaua București. Și asta deoarece fără astfel de cluburi nu are exista seria de jocuri FIFA. Noi iubim Steaua București. Drept urmare, iubim fotbalul. Când am cumpărat vreun joc produs de EA, despre fotbal, am făcut-o datorită iubirii pentru Steaua.

Recomandare și pentru compania EA

Înțelegem că EA a ales să introducă fotbalul românesc pentru a le face pe plac fanilor români. Însă și compania EA trebuie să înțeleagă că Steaua București este cel mai mare brand sportiv din țara noastră. Când te mândrești cu faptul că respecți drepturile de proprietate intelectuală, nu poți trata cu atâta superficialitate conflictul Steaua vs. FC Fcsb.

Cel mai important, dacă vrei să ai fotbalul românesc în jocul tău, Steaua București trebuie să fie prima echipă pe care o contactezi.

E păcat că cei de la EA nu au dorit să se implice mai mult. Suntem siguri că, dacă ar fi contactat clubul Steaua, ar fi ajuns la o înțelegere. Cum Piemonte Calcio a ajuns să joace în Serie A, așa putea și Steaua să joace în Liga 1, chiar cu lotul său de Liga 4. Fără îndoială, e mult mai interesant să joci cu lotul de Liga 4 al Stelei, decât cu FC Voluntari.

Sau, chiar mai bine, ar fi fost excelent ca suporterii steliști să poate juca cu Steaua 86 sau Steaua 89. Sunt doar câteva idei. Poate că cei de la EA vor ține cont de ele.

Oile rămân cu Flavius Tănase

Ceea ce nu a fost niciodată o victorie s-a transformat, pentru oi, într-o noua înfrângere. Practic, suporterii steliști au avut nevoie doar de câteva comentarii și mailuri trimise pentru a scoate poza cu acel banner din joc. Dacă am fi știut că apare acea informație și altundeva, probabil că am fi reușit să o scoatem și de acolo.

Important e însă faptul că tot mai mulți oameni le întorc oilor fcsbiste spatele. Minciunile lui Becali și-au pierdut puterea, iar părerile oilor nu contează. Suporterii fcsbiști nu pot schimba nimic, nu au nicio putere. Pot doar să se plângă pe internet.