Electronic Arts: discriminare sau prostie în cazul Steaua – FIFA 20?

La cererea suporterilor steliști, Florin Talpan a contactat compania Electronic Arts, pentru a cere lămuriri în ceea ce privește decizia acestora de a prezenta FC Fcsb ca fiind Steaua, în noul lor joc, FIFA 20. În loc ca problema să fie tratată serios, a izbucnit un mini-show, alimentat în mare parte de presă. Iar în presă, unul din angajații EA a dat câteva declarații ciudate.

Ca întotdeauna, totul a pornit de la Gsp. Aceștia l-au contactat pe un anumit Valentin Mazilu, project manager la Electronic Arts. Surprinzător, acest individ le-a dat celor de la Gsp câteva declarații care, în altă țară, ar obliga angajatorul să îl dea afară.

„Dați-mă în judecată și rezolvăm acolo, că am niște avocați buni! Eu n-am ce să vă spun despre acest subiect. Vorbiți cu compania,” i-ar fi spus Valentin Mazilu lui Florin Talpan, conform Gsp. Dacă e adevărat, e șocant. Avem în față un exemplu de lipsă totală de respect față de unul dintre cele mai mari branduri sportive din Europa și cel mai mare din țară: Steaua București.

Din partea unei companii mari precum Electronic Arts nu te aștepți la așa ceva. O astfel de companie, prin jocurile FIFA, face bani chiar de pe urma echipelor precum Steaua. Putem spune că întreg jocul FIFA depinde de aceste echipe și de brandurile lor. Fără branduri,  jocul FIFA ar fi doar un joc de fotbal, care i-ar atrage doar pe acei oameni care iubesc jocurile pe computer, nu și fotbalul. Însă, așa cum știm, cei mai mulți oameni care cumpără aceste jocuri sunt fani ai unor echipe prezente în joc.

Fanii Manchester United îl cumpără ca să joace cu Manchester United. Fanii Real Madrid îl cumpără pentru Real Madrid. Iar fanii Juventus… ei îl cumpără pentru Piemonte Calcio.

Electronic Arts dă dovadă de discriminare în ceea ce îi privește pe români

Am făcut paranteza cu Juventus Torino pentru că e un exemplu foarte bun pentru situația noastră. Echipa italiană are un contract semnat cu PES, un rival al jocului FIFA 20. Drept urmare, nu le-a permis celor de la Electronic Arts să folosească marca Juventus în FIFA 20. Astfel, în campionatul italian poți juca cu AC Milan și Inter, dar nu cu Juventus. În locul echipei Juventus Torino, EA a introdus o echipă fictiva: Piemonte Calcio.

Electronic Arts

Piemonte Calcio nu are nici numele Juventus, nici marca Juventus, nici măcar anul de înființare. În joc, Piemonte Calcio e o echipă înființată în 1900. În realitate, Juventus Torino a fost înființată în 1897. 

E adevărat că echipamentul celor de la Piemonte Calcio seamănă într-un fel cu cel al Juventusului, că pe emblema clubului Piemonte e o zebră, porecla celor de la Juve, și la fel e adevărat că Piemonte Calcio are același număr de titluri și cupe ca Juventus. Însă nu are fix elementele care țin de marcă, care fac din Juventus un club unic. De ce? Pentru că Electronic Arts știe ce înseamnă proprietatea intelectuală și că, în acest caz, respectă acest drept.

Astfel, nouă nu ne rămâne decât să ne întrebăm de ce e Steaua tratată diferit.

E pentru că suntem români? Cumva, în ochii celor de la Electronic Arts, dreptul de proprietate intelectuală are mai mare valoare dacă ești italian, decât dacă ești român? Fără îndoială aici avem de-a face cu un caz de discriminare. Pentru că nimic nu explică acest tratament total diferit.

Poate că marca Juventus e mai puternică la nivel mondial decât marca Steaua, însă ambele sunt mărci foarte puternice în fotbalul mondial. Ambele echipe se mândresc că au în palmares cel mai râvnit trofeu: Cupa Campionilor Europeni. Atunci, de ce nu merită și Steaua București respect din partea acestei companii?

Declarații penibile din partea reprezentantului EA

Pe Valentin Mazilu, project manager la Electronic Arts, nimeni nu l-a întrebat de ce Juventus nu e Juventus în FIFA 20. Dacă l-ar fi întrebat, poate nu ar fi cerut cu atâta nerăbdare să fie dat în judecată. Și poate că nici nu ar fi considerat că Florin Talpan l-a contactat ”în glumă”, așa cum a declarat pentru Gsp.

„Cineva de la noi, de la departamentul legal, trebuie să discute cu domnul Talpan. Eu m-am panicat inițial când m-a sunat, credeam că e o farsă. Credeam că glumește, apoi am observat că nu prea a fost așa. Am dat informațiile mai departe și domnul Talpan urmează să fie contactat. Din câte am înțeles, folosim palmaresul Stelei la FCSB pentru că încă nu s-a dat o decizie definitivă și neatacabilă legată de palmaresul echipei. Eu nu sunt în măsură să vă spun mai multe detalii, dar, din câte știu, dacă decizia va fi definitivă, se va face un update la joc și totul va fi schimbat”, a declarat Valentin Mazilu pentru Gsp.

Nu am înțeles de ce s-a panicat domnul Mazilu, dacă credea că e o farsă, dar asta nu contează. Ce contează e că dumnealui recunoaște că Electronic Arts folosește elemente din identitatea Stelei pentru FC Fcsb. Povestea legată de decizia care nu e definitivă și nici neatacabilă e doar o poveste. În cazul celor de la Juventus, nu există nicio decizie care să le interzică celor de la EA să folosească marca acestui club. Dar ei nu o folosesc, pentru că știu ce e aia proprietate intelectuală. Atunci întrebăm din nou: De ce stau lucrurile diferite la Steaua?

Așa cum bine știți, Steaua a câștigat deja prea multe procese cu FC Fcsb ca să le mai ținem minte numărul. Iar în fiecare proces s-a demonstrat același lucru: că FC Fcsb nu e Steaua.

Dacă domnul Mazilu și Electronic Arts știu că există un litigiu între cele două părți, trebuiau să evite să folosească aiurea marca Steaua. 1947 e anul înființării Stelei, nu al FC Fcsb. FC Fcsb a fost înființată în 2003, așa cum spun chiar actele sale. Dacă fantastica Piemonte Calcio a fost înființată în 1900, nu în 1897, ca Juventus, atunci e clar că Electronic Arts recunoaște anul de înființare ca element unic în identitatea unui club. Nu are astfel niciun motiv să îi atribuie FC Fcsbului un element din identitatea Stelei.

Mai ales că acest lucru este interzis, conform deciziei din dosarul pentru marca Steaua, decizie dată la data de 3 decembrie, în 2014. Acum 5 ani. 

O întrebare sinceră pentru Electronic Arts

Domnul Mazilu vrea decizie definitivă? De ce? Cu ce drept cere el așa ceva? Nu are niciun drept să o facă. Doar pentru că două părți se judecă, nu înseamnă că o a treia parte are voie să folosească marca disputată până la soluționarea conflictului.

Noi, comunitatea Steaua Liberă, vrem să știm ce va face Electronic Arts după ce va veni o decizie definitivă care va spune că FC Fcsb nu e Steaua și că nu a fost înființată în 1947. Am înțeles că vor actualiza jocul. Dar vor plăti și despăgubiri Stelei? Pentru că Electronic Arts face astăzi bani de pe urma brandului Steaua, fără ca Steaua să vadă măcar un singur euro. În nicio țară, așa ceva nu e acceptat.

Electronic Arts

Dovezi clare ale încălcării dreptului de proprietate intelectuală al Stelei de către Electronic Arts.

Electronic Arts

Dovezi clare ale încălcării dreptului de proprietate intelectuală al Stelei de către Electronic Arts.

Unii s-au grăbit să îl critice pe Florin Talpan, pentru că a ”îndrăznit” să îi atragă acestui gigant numit Electronic Arts atenția că nu e bine ce face. Nu au de ce să îl critice. Florin Talpan își face datoria. Da, este de datoria lui să protejeze marca Steaua. Da, asta scrie în fișa postului său. Iar Florin Talpan își face treaba foarte bine.

Clubul Steaua nu trebuie să permită nimănui, indiferent că vorbim despre echipe necunoscute precum FC Fcsb sau companii titanice precum Electronic Arts, să folosească marca Steaua după bunul plac.