becali la puscarie dna

Gigi Becali e urmărit penal de DNA pentru spălare de bani

Nu e o noutate faptul că Gigi Becali a dat țepe statului român. A fost trimis la pușcărie pentru o astfel de țeapă și e posibil să fie trimis din nou. Astăzi, DNA a anunțat în mod oficial că Gigi Becali și nepotul său, Vasile Geambazi, sunt urmăriți penal pentru spălare de bani într-o afacere cu terenuri din Voluntari.

Becali e acuzat că, în 2006, a cumpărat un teren din Voluntari pe care nu l-a păstrat mult. L-a vândut rapid nepotului său, Vasile Geambazi. Suma a fost de doar un milion de euro. Mai mult, Geambazi l-a împuternicit pe Becali să ceară de la ANRP despăgubiri pentru acel teren, pe motiv că nu putea fi folosit. A urmat o evaluare care a conclzionat că terenul pe care Becali l-a vândut cu un milion de euro valora de fapt 20 de milioane euro. Mai departe, Geambazi a dat statul în judecată și a adus o nouă evaluare, una care spunea că parcela valora de fapt 60 de milioane euro. De trei ori mai mult decât evaluarea inițială, făcută probabil în speranța că statul va plăti, și de 60 de ori mai mult decât prețul plătit de Geambazi pentru a cumpăra proprietatea de la Becali.

Doar din această înșiruire de evenimente îți poți da seama cât de mizerabil e acest caz. 

Însă ceea ce a urmat a fost și mai grav. Plângerea depusă de Geambazi la Curtea de Apel București a fost soluționată în DOAR 2 LUNI! Evident, a fost soluționată în favoarea clanului Becali. Dacă decizia ar fi fost împotriva lor, probabil că procesul ar fi durat ani sau zeci de ani. Așa cum se întâmplă cu procesele FOARTE UȘOARE dintre Steaua și FC Fcsb. 

Într-o singură înfățișare, instanța a decis că Geambazi are dreptate și că statul trebuie să îi plătească 60 de milioane de euro. Banii au fost plătiți din banii cetățenilor.

Noi, steliștii, știm mai bine cum funcționează justiția în România. Când ai de-a face cu un proces care se termină rapid, după doar o înfățișare, sunt șanse mari ca ceva necurat să fi avut loc la mijloc. Procurorii DNA se pare că au fost de aceeași părere. Așa că au deschis un dosar și, astăzi, au anunțat că Becali și Geambazi sunt suspecți. Mai jos, puteți citi comunicatul DNA.


Comunicat DNA

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale față de două persoane, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2014-2019.
Anterior, în aceeași cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

În Ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri.
Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar.

Celor trei persoane li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Alte date nu pot fi comunicate în acest moment, deoarece le sunt incidente dispozițiile art. 12 alin 1 litera e) din Legea 544/2001.


De ce vorbim despre acest caz?

Din păcate, cazul ne afectează și pe noi. Asta deoarece procurorii suspectează că Becali și Geambazi au spălat bani prin intermediul FC Fcsb. Însă nimeni nu spune FC Fcsb atunci când vorbește despre spălare de bani. În schimb, e folosit numele Stelei.

Fără să vrea, clubul nostru a fost târât din nou într-un scandal care îi murdărește imaginea. Iar conducerea clubului stă și nu face nimic. Colonelul Cristian Cîrlan pare a fi în vacanță. În loc să ia atitudine, să dea comunicat și să informeze presa că nu va accepta ca imaginea Stelei să fie târâtă într-un asemenea scandal, acesta nu spune nimic. Din partea clubului, nu am avut parte de nicio informare.

Așadar, suporterii steliști trebuie din nou să ia atitudine. Noi suntem singurii care pot să apere imaginea Stelei. Și trebuie să o apărăm. Astfel de scandaluri nu ne fac bine. Nu îi fac bine brandului Steaua. Dacă oamenii nu vor fi informați corect cât mai rapid sau dacă știrea aceasta devine internațională cu numele Stelei, imaginea o să fie afectată iar valoarea mărcii Steaua va scădea din nou.

Asta este o problemă. Este o problemă foarte mare, deoarece îi putem suspecta pe unii conducători steliști că fix asta își doresc. Iar dacă valoarea mărcii Steaua va scădea destul, poate ne vom trezi din nou într-o situație similară cu cea din 98 sau, chiar mai rău, cu clubul închis.

Noi, suporterii, trebuie să facem presiuni pe club pentru a ne asigura că Steaua va fi ținută cât mai departe de acest scandal care cu siguranță se va termina rău pentru Becali. Iar, dacă se va termina rău pentru Becali, foarte bine. Însă nu trebuie să se termine rău pentru Steaua.