clasament tur liga 4

Concluzii la sfârșit de tur

Prima parte a sezonului 2019-2020 a luat sfârșit. La final de tur, Steaua București ocupă primul loc în campionat, la o distanță de 5 puncte de echipa care ocupă locul 2, Bucharest United. Echipa noastră s-a comportat excelent în primele 15 etape, fiind de departe cea mai bună din campionat. Până la promovarea în Liga 3, însă, mai este mult de mers.

Steaua București a dominat fiecare din ultimele două sezoane de Liga 4, dar niciodată nu a reușit promovarea. Totuși, în acest sezon clubul nostru a arătat că a înțeles ce greșeli a făcut și chiar a luat măsuri pentru a le corecta. Steaua a plecat la drum cu un lot aproape în totalitate nou, unul care nu a mai fost format doar din tineri dornici de performanță, ci din jucători cu valoare și experiența meciurilor din ligile superioare.

Cu acest lot, echipa antrenată de Miu și Oprița a oferit prima mare supriză a actualului sezon fotbalistic din România. Steaua a reușit calificarea în Turul 4 al Cupei României și ar fi putut chiar să ajungă în șaisprezecimile acestei competiții, însă a pierdut cu mult ghinion meciul pe care l-a jucat cu Concordia Chiajna. Chiar și așa, Chiajna, o echipă care a jucat în Liga 1 și care joacă acum în Liga 2, a suferit mult în meciul contra ”militarilor”, reușind să le fure calificarea de abia în prelungirile meciului.

După o asemenea realizare, era destul de clar că Steaua nu va avea probleme în campionat. Și nici nu a avut. După primele 15 etape, echipa noastră este neînvinsă. De fapt, nu a pierdut niciun punct. A marcat 119 goluri și a primit doar 2.

Steaua București vs. Bucharest United

În acest tur, suporterii steliști au putut observa apariția unei rivalități de sezon, între Steaua și Bucharest United. Ambele echipe își doresc promovarea și ambele practică un fotbal frumos, cu mult peste celelalte echipe din campionat. Totuși, meciul direct a demonstrat că Steaua e echipa mai bună. ”Militarii” au învins cu 4-1 și s-au distanțat în clasament. Însă cele 5 puncte care despart cele două echipe sunt irelevante, date fiind regulile de promovare din Liga 4 bucureșteană.

Spre deosebire de toate celelalte ligi 4 din România, Liga 4 bucureșteană cere ca echipa care câștigă sezonul sezonul regulat să joace întâi un play-off, la care mai participă și echipele de pe locurile 2, 3 și 4. La finalul acestui mini-campionat, câștigătoarea va juca barajul de promovare în Liga 3. În play-off, cele 4 echipe intra cu un anumit număr de puncte. Astfel, echipa care termină pe primul loc pornește cu 3 puncte, echipa de pe 2 cu 2 puncte, cea de pe 3 cu un punct, iar echipa de pe 4 cu 0 puncte.

Chiar dacă Steaua va termina sezonul regulat la 10, 20 sau 30 de puncte de locul 2, diferența în play-off va fi tot de un punct. E un sistem ciudat, care îi răsplătește pe cei care se pregătesc doar de play-off și care nu bagă în seamă prima parte a sezonului. Dar AMFB nu a dorit și nici nu dorește să îl schimbe. Asociația lui Lumînare a câștigat bani buni de pe urma prezenței Stelei în Liga 4 și nu pare dispusă să renunțe prea curând la aceste câștiguri.

Trebuie așadar ca Steaua să fie foarte atentă la Bucharest United. Această echipă și-a anunțat intenția de a promova. S-a întărit foarte mult, față de anul trecut. Dacă va continua să se întărească, va fi un adversar redutabil. Dar e mai puțin important ce face Bucharest United. Mai important e ce face Steaua. Dacă echipa noastră nu se va întări în această iarnă, va avea viață grea în play-off, chiar dacă Bucharest United nu va face transferuri importante. Și asta deoarece, așa cum am mai spus, AMFB nu ar vrea să piardă Steaua.

Lotul Stelei în acest tur

Jucătorii transferați de Steaua în acest sezon sunt cu mult superiori celor utilizați în sezoanele precedente. Față de acei tineri, fotbaliștii de azi au mult mai multă experiență în ceea ce privește jocurile tari, la un nivel superior.

Cei mai mulți dintre fotbaliștii aduși în acest sezon au impresionat. Unii dintre ei, precum Antohi sau Enceanu, au fost exact ceea ce îi lipsea Stelei. Cu 25 de goluri marcate până acum, Antohi e golgeterul echipei și al Ligii 4. E un atacant care marchează constant, pe care te poți baza că va înscrie atunci când ai nevoie.

Enceanu a marcat și el un număr foarte mare de goluri, 14, fiind al treilea golgeter al echipei, după Antohi și Răsdan (20). Mai important, însă, Enceanu a fost excelent în rolul de coordonator de joc. Împreună cu Băjenaru, Răsdan și Neagoe a format cel mai solid mijloc din campionat, un mijloc care a dominat în absolut fiecare meci și care a fost, fără dar și poate, punctul forte al echipei noastre.

Există însă loc de îmbunătățire.

Miu și Oprița vor avea mult de muncă. E greu să îți dai seama pe ce posturi ai nevoie de întăriri, în condițiile în care domini campionatul. E însă o greșeală să ne culcăm pe o ureche. Echipa noastră are nevoie de întăriri, întăriri care să ajute nu doar în play-off, ci și în sezonul viitor.

Coșul de cumpărături pentru retur

Chiar dacă echipa noastră este cea mai ofensivă din campionat, chiar dacă avem în lot cel mai bun marcator din tur, Steaua trebuie să mai aducă în această iarnă un ”lunetist”. Nu ne putem baza doar pe Andrei Antohi. Campionatul e lung, iar accidentările și suspendările pot apărea oricând. Steaua are nevoie de un atacant cel puțin de nivelul lui Antohi, ca să fie acoperită în totalitate pe acest pot. Din păcate, Robert Elek, celălalt atacant din lot, chiar dacă a avut evoluții bune, nu a impresionat.

Pentru că nu e permitem să mai facem niciun pas greșit, cel mai prudent ar fi să căutăm fotbaliști de valoare pentru toate posturile. Decizia finală, însă, îi aparține antrenorului. El va decide pe cine va aduce sau dacă va aduce pe altcineva. Să sperăm doar că va fi inspirat.