Cătălin Tolontan

Cătălin Tolontan, ești un mare ipocrit!

Cătălin Tolontan este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din România. E șef la Libertatea, e șef la Gsp, e considerat un formidabil jurnalist de investigație, dar ceea ce nu spune nimeni despre el e că e un uriaș ipocrit.

Furtul de imagine/identitate/proprietate intelectuală e furt doar când îi convine lui Cătălin Tolontan

În această primăvară, Libertatea lui Cătălin Tolontan s-a făcut de rușine după ce a publicat un articol inspirat de ceea ce a apărut pe Facebook. Articolul vorbea despre o presupusă ieșire șocantă a lui Ilie Dumitrescu. Pentru ziariștii innebuniți după clickuri, ieșirea respectivă a fost aur pur. Singura problemă a fost că nu a fost o ieșire de-a lui Ilie Dumitrescu.

O pagină de satiră de pe facebook, numită Ilie Dumitrescu, a postat acele mesaje șocante. Ziariștii domnului Tolontan au sărit imediat pe subiect, fără să verifice, fără ca măcar să îi dea un telefon lui Ilie Dumitrescu. Apoi DEZASTRU!

Evident, adevărul a ieșit la suprafață. Libertatea s-a făcut de rușine și a fost obligată să publice un articol prin care să își ceară scuze. Mai departe, Cătălin Tolontan a luat calea Facebook-ului și, pe pagina sa personală a publicat o postare emoționantă, în care ataca furtul de identitate:

Postarea lui Cătălin Tolontan:

Cătălin TolontanUn cont fals de Facebook al lui Ilie Dumitrescu ne-a derutat, ne-am cerut scuze și am rectificat

”Clonele” conturilor de Facebook al celebrităților sunt capcane în care cad, uneori, și jurnaliștii. Libertatea a preluat o postare a lui Ilie Dumitrescu, făcută într-un stil acid, care s-a dovedit însă nu a lui, ci a unui imitator. Gazeta a găsit contul fake și Libertatea a rectificat imediat. Acuzele primite de Ilie Dumitrescu sunt incorecte, pentru că nu el este autorul mesajului.

Ne cerem scuze, vom încerca să fim mai atenți când preluăm declarații de pe social media și să folosim metode de a le verifica.

A uitat de la mână până la gură

Ceea ce a spus Cătălin Tolontan în postare e adevărat în totalitate. Furtul de identitate e o foarte mare problemă, una tot mai des întâlnită acum, în era internetului. Problema e că furtul de identitate nu se aplică doar persoanelor, ci și brandurilor. În cazul acesta e vorba de furt de proprietate intelectuală, o problemă la fel de gravă. Din păcate, vorbele lui Tolontan au rămas doar la stadiul de vorbe. Nu au devenit niciodată acțiuni.

De ce spunem asta? Pentru simplul fapt că domnul Tolontan și angajații săi au uitat aproape imediat de imensa gafă pe care au făcut-o cu acest cont de Facebook. Și nu doar că au uitat, dar au început chiar ei să atribuie identități, cu de la sine putere.

Vorbim evident despre cazul Stelei. De foarte multe ori, Gsp scrie articole prin care minte că FC Fcsb e Steaua. Cătălin Tolontan știe că FC Fcsb nu e Steaua. Știe ce au spus toate acele decizii judecătorești. Și atunci de ce nu le respectă?

E simplu. Oamenilor precum Cătălin Tolontan le place să se prezinte drept niște sfinți și să le dea altora lecții despre cum ar trebui să își trăiască viețile. Însă aceleași lecții nu li se aplică și lor. ”Reguli pentru tine, dar nu și pentru mine”, cam acesta este motto-ul celor precum Cătălin Tolontan. Este motto-ul ipocriților, ordin din care domnul Tolontan face parte.

Gsp a ajuns un ziar de propagandă penibilă

Ieri dimineață, Gsp urla sus și tare că ”UEFA A ZIS CĂ FC FCSB E STEAUA”. S-au folosit de un ghid al UEFA, în care apărea o informație greșită. Nu au sunat la UEFA, nu au cerut lămuriri, doar au publicat știrea cu titlu de Breaking News.

Chiar mai mult, ca articolul să fie complet, au introdus și jigniri la adresa lui Florin Talpan în el. Astfel, un subtitlu anunța ironic că ”TALPAN N-ARE TIMP DE ODIHNĂ :D”. Emoticonul de la final este o altă dovadă a calității jurnaliștilor de la Gsp. Și articolul mergea mai departe, comunicându-le cititorilor că ”Textul publicat de UEFA are șanse mari să-l scoată din minți din nou pe Florin Talpan”.  Totul ironic, totul lipsit de profesionalism.

Citind articolul nu poți să nu te întrebi dacă a fost scris de un angajat al FC Fcsb. E incredibil de părtinitor. Iar maniera prin care a fost promovat demonstrează clar rea voință din partea jurnaliștilor Gsp. Articolul, evident, nu este semnat. Nimănui nu-i place să își asume răspunderea, mai ales când toți știu că nu au dreptate.

Felicitări comunității Steaua Liberă

Însă povestea de ieri are și o parte frumoasă. Comunitatea Steaua Liberă s-a mobilizat, a făcut scandal, a pus presiune pe UEFA și FRF și,  după câteva ore, ghidul buclucaș a fost actualizat cu informația corectă. În el, FC Fcsb nu mai este menționată. Echipa care a câștigat Cupa Campionilor Europeni este Steaua București.

Faptul că FRF și UEFA au modificat acest ghid dovedește din nou că FC Fcsb nu e Steaua. Adică dovedește ceea ce știe întreaga țară. Dar UEFA a modificat după ce au intervenit suporterii steliști, nu după ce a intervenit firma care se laudă că este ”singurul ziar de sport din România”. Din păcate, ”singurul ziar de sport din România” a ales să se comporte precum un ziar de scandal și să ducă mai departe o minciună, în loc să facă ceea ce trebuie să facă presa și să informeze corect.

Un ziar de sport adevărat ar fi publicat ieri un articol prin care ar fi atacat incompetența celor de la FRF și UEFA. Ar fi dat cu ei de pământ sau măcar le-ar fi bătut obrazul pentru încercarea penibilă de a rescrie istoria. Ar fi făcut asta fix pentru că au văzut și ei ce înseamna dezinformarea. Dar nu, Gsp a preferat să mintă.

Domnule Cătălin Tolontan, nu mai fiți ipocrit!

Nu v-a plăcut când acel cont de Facebook v-a păcălit și v-a umilit. Credeți cumva, domnule Tolontan, că noua, suporterilor steliști, ne place când jurnaliștii dumneavoastră își bat joc de Steaua? Ați recunoscut că imaginea lui Ilie Dumitrescu a fost afectată atunci, când dumneavoastră ați preluat o informație fără să verificați. Oare imaginea Stelei nu suferă când ziariștii dumneavoastră publică minciuni?

Așteptăm o schimbare, domnule Tolontan. Tot așteptăm o schimbare, dar nu vine. Dumneavoastră și ziariștii dumneavoastră nu vreți nicicum să ieșiți din mizeria în care v-ați băgat, iar noi ne întrebăm dacă nu cumva vă place acolo. Pentru că așa pare. Și ne gândim că acesta este și motivul pentru care marele jurnalist de investigație, Cătălin Tolontan, refuză să publice un articol în care să prezinte frumos, pe larg, de ce Fotbal Club Fcsb nu este Steaua București. Ați putea face asta, că doar aveți acces la toate documentele și deciziile judecătorești. Dar nu o faceți. De ce?

Nu o să ne răspundeți la această întrebare. Știm asta. Așa cum știm că nu o să vă schimbați. O să citiți articolul nostru, o să dați cu pumnul în masă, probabil, enervat că cineva a îndrăznit să vă critice și să vă spună că sunteți ipocrit, apoi o să mergeți mai departe. Și da, domnule Tolontan, știm că ne veți citi articolul. Că nu degeaba ați furat chiar poza noastră, pentru a o folosi în articolul de azi dimineață, în care ați anunțat timizi că UEFA a corectat eroarea. Oare n-ar fi meritat știrea asta să fie publicată pe prima pagină? Nu ar fi meritat să fie publicată ieri seară, imediat după ce noi, Steaua Liberă, am anunțat-o în premieră?

captură de ecran Steaua Liberă

Captura de ecran făcută de Steaua Liberă, pe care gsp a preluat-o în propriul articol.

Nu ne deranjează că ați preluat poza și informația fără a cita sursa. E deranjant însă când vedem că articolul de ieri a fost pus ca articol principal, în timp ce cel de azi e ascuns pe site-ul dumneavoastră. Ar fi fost prea mult să cerem să publicați pe prima pagină că UEFA recunoaște că FC Fcsb nu e Steaua, nu?

Lăsați ipocrizia, domnule Tolontan. Nu îi face bine meseriei de jurnalist.