Claudiu Răducanu

La mulți ani, Claudiu Răducanu!

Cam ce-ai putea să spui despre Claudiu Răducanu? Multe, chiar foarte multe. Și chiar dacă ”Claudio” a avut o viață cu foarte multe peripeții, cu bune și cu rele, noi, steliștii, îl putem vorbi doar de bine. Asta deoarece, oricâte ar fi făcut, Claudiu Răducanu rămâne unul din fotbaliștii cu cele mai mari suflete.

Născut în data de 3 decembrie, 1976, la Craiova, Claudiu Răducanu a fost unul dintre acei fotbaliști olteni care au câștigat inimile suporterilor steliști. Și poate că a fost mai ușor pentru Claudiu să ne cucerească, deoarece el a fost atacant, un atacant foarte bun, care a marcat multe goluri pentru Steaua.

Clubul nostru l-a cumpărat în 1999, de la Extensiv Craiova. La 23 de ani, Claudiu trecea, practic, de la o echipă care cu câteva luni în urmă juca în liga secundă, la cea mai mare echipă din țară. În acel moment, la Steaua jucau foarte mulți jucători ofensivi de mare valoare. Concurența pe care a avut-o Claudiu atunci îi includea pe: Laurențiu Roșu, Cristian Ciocoiu, Ionel Dănciulescu, Robert Niță, un foarte tânăr Miroslav Giuchici și pe veteranul Ștefan Stoica. Cu toate acestea, Răducanu a rezistat și chiar a ajuns să se impună.

În primul sezon la Steaua, a marcat 5 goluri, în 14 partide. A fost perioada lui de acomodare. Și a fost destul. În următoarele sezoane, Claudiu Răducanu a devenit animalul de pradă de care Steaua avea nevoie.

A pus umărul decisiv la câștigarea titlului în sezonul 2000-2001. Atunci, Claudiu a marcat 12 goluri în 24 de meciuri. Și-a depășit performanța în sezonul următor, când a marcat 14 goluri în 25 de meciuri pentru Steaua. Din păcate, în acel sezon, echipa noastră a terminat doar pe locul 4. A fost un sezon rușinos pentru echipă, chiar dacă unul foarte bun pentru Claudiu.

Claudiu Răducanu

La Steaua, Claudiu Răducanu s-a înțeles cel mai bine cu un alt oltean, Mirel Rădoi, care îi era coleg de cameră.

Ultimul sezon al lui Claudiu Răducanu la Steaua

În ciuda locului 4 ocupat în sezonul 2001-2002, Steaua a început sezonul 2002-2003 extrem de prost. În primele 3 etape, echipa noastră a câștigat un singur punct, cu Brașovul, 0-0 în deplasare, în prima etapă. A pierdut cu Timișoara în etapa secundă și a fost umilită la Craiova, scor 3-1 pentru olteni. În acel meci, Claudiu Răducanu a marcat golul Stelei, din penalty. A fost primul gol marcat de echipa noastră în acel sezon oribil, pe care Steaua avea să nu îl mai termine.

Claudiu Răducanu a continuat să marcheze pentru Steaua. A înscris în etapa 6, cu FCM Bacău (3-0 pentru Steaua), în etapa 8 (3-2 cu FC Arges) și în etapa 13 (1-0 cu Farul). Cu Sportul, în etapa 14, a marcat de 2 ori în 5 minute, salvând practic meciul pentru Steaua și băgându-i 3 puncte în buzunar. Sportul a condus cu 1-0. Din păcate, în returul acelui campionat, Claudiu Răducanu nu a mai jucat la Steaua. După cele 5 goluri marcate în tur, atacantul oltean a mai marcat de 16 ori în retur, terminând pe primul loc în clasamentul golgeterilor. Apoi, a mai jucat câteva meciuri în sezonul 2003-2004 și a plecat la Espanyol Barcelona.

Un om cu suflet enorm

Din păcate, niciunul din sezoanele care au urmat nu au fost la fel de bune pentru Claudiu Răducanu precum cele petrecute la Steaua. Cu echipa noastră, a câștigat un titlul și o supercupă, dar, cel mai important, i-a câștigat pe suporteri.

Iar Claudiu nu a uitat niciodată acest lucru. Peste ani, întors în Liga 1, ca jucător la U Cluj, Răducanu a fost provocat de jurnaliștii care credeau că îl pot face să spună ceva rău de Steaua. Îl credeau prost, incapabil să înțeleagă intențiile lor murdare. Dar Claudiu, cu toate gafele și deciziile sale proaste, nu a fost niciodată un nesimțit. Cu foarte multă seriozitate pe față, Claudiu Răducanu s-a uitat în ochii jurnaliștilor prezenți și le-a zis fără nico reținere: ”Steaua București mi-a dat de mâncare. Nu o să vorbesc niciodată de rău despre această echipă.”

Într-un fotbal în care toți se înjură, toți se scuipă și se lucrează pe la spate, cel de care au râs toți, numindu-l ”Blocnotes”, ne-a dat tuturor o mare lecție, arătându-ne ce înseamnă loialitatea și bunul simț.

Îți mulțumi, Claudiu, pentru tot ce ai făcut pentru Steaua. Astăzi, de ziua ta, îți urăm un mare ”La mulți ani!”, unul la fel de mare ca inima ta!

 

Photo credit: ProSport