fifa fcsb nu e steaua

Conform criteriilor FIFA, FC Fcsb nu este Steaua București

Fără intenție, FIFA a dezvăluit care sunt cerințele care trebuie îndeplinite de o echipă pentru ca această să poată folosi identitatea altei echipe. FC Fcsb nu este Steaua București și nu poate pretinde că e, deoarece nu îndeplinește aceste cerințe.

Documentul a fost publicată de Adrian Mititelu, pe contul său de Facebook. E vorba despre o decizie a FIFA, prin care noul club al lui Mititelu este obligat să plătească datoriile vechiului club. La punctul 32 al documentului, FIFA a explicat cum a ajuns la această concluzie. Trebuie să spunem că, din punct de vedere legal, decizia FIFA nu are nicio valoare.

FIFA Fcsb nu e Steaua

Cum a ajuns FIFA la concluzia că noul club al lui Mititelu trebuie să plăteasca datoriile vechiului său club

Privind punctul 32, aflăm că, din punctul de vedere al FIFA:

”Identitatea unui club este formată din elemente precum numele, culorile, emblema, fanii, istoria, jucătorii, stadionul, etc. indiferent de entitatea juridică care îl conduce.”

Logica celor de la FIFA este una corectă. O echipă care nu are elementele de mai sus, nu poate pretinde că e clubul cunoscut pentru acele elemente. Să aplicăm acum logica folosită de FIFA în cazul Steaua București vs. FC Fcsb și să vedem care din cele două are elementele necesare pentru a fi Steaua.

CSA Steaua București

Nume: DA – E singurul club din țară care poate folosi numele Steaua București.

Culori: DA – Roșu și albastru.

Emblemă: DA – Are dreptul de a folosi toate emblemele Stelei.

Fanii: DA – Chiar dacă joacă în Liga 4, Steaua are mereu un număr mare de suporteri în tribune.

Istoria: DA – Conform deciziei dosarului pentru palmares.

Jucătorii/Antrenorii: DA – Chiar dacă e imposibil să mai aibă lotul de jucători din anii 90, Steaua îl are ca antrenor pe Iulian Miu, un stelist adevărat. De asemenea, în conducere au fost și încă sunt prezente multe legende steliste precum Iovan sau Bumbescu.

Stadion: DA – Steaua joacă în complexul sportiv Steaua, din Ghencea.

Fotbal Club Fcsb

Nume: NU – Conform legii, nu are voie să folosească numele Steaua sau Steaua București.

Culori: NU – Galben și albastru.

Emblemă: NU – Conform legii, nu are dreptul de a folosi emblemele Stelei.

Fanii: NU – Chiar dacă joacă în Liga 1, FC Fcsb se chinuie să aducă oameni la staadion. La ultimul meci important, cu Astra, a vândut doar 93 bilete.

Istoria: NU – Conform deciziei dosarului pentru palmares.

Jucătorii/Antrenorii: NU – Singurul om din club care a avut legături cu Steaua este Duckadam. În rest, FC Fcsb nu se poate lăuda că are în componență steliști.

Stadion: NU – FC Fcsb joacă pe Mall Arena, dar de multe ori e alungată chiar și de acolo.

Dacă tragem linie, vedem că, conform logicii celor de la FIFA, FC Fcsb nu este Steaua București, din moment ce nu deține nici măcar un singur element din identitatea Stelei. 

Astfel, fără să vrea, FIFA a confirmat ceea ce justiția din România a stabilit deja.

Clarificare

La fel ca UEFA sau FRF, FIFA este doar un organizator de competiții sportive. Astfel, nu poate și nu are niciun drept să emită decizii legate de identitatea vreunei alte societăți. Acest lucru este, de altfel, confirmat chiar în documentul de mai sus.

FIFA sancționează noua echipă a lui Mititelu în calitate de organizator de competiții. Acesta trebuie să plătească, dar doar dacă dorește să participe la competițiile FIFA bucurându-se în continuare de toate drepturile. În cazul în care nu dorește să plătească, echipa sa este sancționată cu amendă și interdicție de a mai transfera alți fotbaliști. Însă aici se oprește toată puterea celor de la FIFA. Aceștia nu pot obliga pe nimeni să plătească. Doar un tribunal poate face acest lucru.

Doar un tribunal se poate pronunța asupra identității unei societăți. În cazul nostru, mai mulți judecători au decis că FC Fcsb nu este Steaua.

fifa fcsb nu e steaua