FIFA a dovedit din nou că nu respectă legile

FIFA a dovedit din nou că nu respectă legile

Presa sportivă din România este în extaz. Unul dintre finanțatorii săi, Adrian Mititelu, a lansat o nouă minciună în eter. Ca de obicei, ziarele de sport au preluat informația fără să o verifice și au dat știrea cu titlu de Breaking News. Aflăm astfel că FIFA ar recunoaște că echipa lui Mititelu e adevărata Universitatea Craiova, deși FIFA nu recunoaște nicăieri acest lucru.

Avem de-a face, evident, cu o noua interpretare intenționat greșită a unei decizii luate de FIFA. Probabil la sugestia lui Mititelu, presa sportivă din România a anunțat că U Craiova 1948 SA, echipă care joacă în Liga 3, ar fi continuatoarea echipei Fotbal Club U Craiova SA, echipa dezafiliată de FRF-ul lui Sandu. Cum s-a ajuns la această concluzie? Simplu. FIFA a decis ca U Craiova 1948 SA să plătească o datorie pe care Fotbal Club U Craiova SA o avea față de un fost jucător.

Știrea adevărată, însă, nu e faptul că FIFA ar recunoaște echipa lui Mititelu drept o continuatoare de-a Științei, lucru pe care nu îl face, ci decizia abuzivă și total ilegală dată. Asta deoarece aceasta obligă o societate să plătească datoriile altei societăți, în condițiile în care, între cele două există un singur punct comun: Adrian Mititelu.

U Craiova 1948 SA nu are nicio legătură în acte cu Fotbal Club U Craiova SA

U Craiova 1948 SA este o societate pe care Mititelu a înființat-o în 2013, la doi ani după ce fosta sa societate, Fotbal Club U Craiova SA, a fost dată afară din fotbalul românesc. Trebuie spus că Fotbal Club U Craiova SA avea mari datorii față de jucători și față de stat, dezafilierea nefiind singura ei problemă. Mititelu a înființat U Craiova 1948 SA probabil în speranța că va fi primit înapoi, dar și că, prin acest artificiu, va putea scăpa de datorii.

Vorbim aici despre o mișcare destul de des utilizată în acei ani. Conducătorii de cluburi care strângeau datorii pe care nu mai voiau să le plătească înființau noi societăți pe care, cu ajutorul FRF și LPF, le înscriau în Liga 1 în locul vechilor societăți. Astfel, aceștia scăpau de datorii și rămâneau cu toți jucătorii, cu locul în prima ligă, etc.

De altfel, chiar Fotbal Club U Craiova SA a fost un astfel de club. Această societate a fost înființată în 2002 și afiliată la noul FRF, înființat tot în 2002, în locul societății care activase până atunci în prima ligă a fotbalului românesc. Dinel Staicu a înființat Fotbal Club U Craiova SA. Tot el a vândut această societate câțiva ani mai târziu, chiar lui Adrian Mititelu.

craiovacraiova

Fotbal Club U Craiova SA există și astăzi. Așadar, e greu de înțeles cum U Craiova 1948 SA poate să fie continuatoarea sa. Ca să poți continua ceva, e necesar ca acel ceva să ia întâi sfârșit. Lucru care nu s-a întâmplat aici. Și nu au existat nici tranzacții între cele două societăți, din moment ce DNA pusese deja sechestru pe bunurile Fotbal Club U Craiova SA.

FIFA a comis un abuz care, dacă ar fi legal, ar îngropa-o pe FC Fcsb

Informația de mai sus e veche și foarte cunoscută. Întreaga țară știe că cele două societăți au un singur lucru în comun: patronul. Acest lucru a fost cunoscut încă de la înscrierea în Liga 4 a noii echipe a lui Mititelu. Dar asta nu înseamnă că sunt una și aceeași societate sau că una e continuatoarea celeilalte.

Josh Mitchell, fotbalistul căruia U Craiova 1948 SA trebuie să îi plătească restanțe nu a avut niciodată vreun contract semnat cu această societate. Nu din câte știm noi. Acesta a jucat pentru cealaltă societate, până în 2009. În cazul lui sunt și alți foști jucători craioveni cărora FIFA le va da dreptate. Rămâne de văzut dacă, și în cazul lor, FIFA va decide că societatea cu care nu au semnat niciodată contracte trebuie să îi despăgubească.

Însă asta e mai puțin important acum, că un precedent a fost deja stabilit. Acum, vine altă întrebare, una mult mai importantă:

DACĂ NOUA SOCIETATE A LUI MITITELU TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ DATORIILE PE CARE VECHEA SOCIETATE LE AVEA FAȚĂ DE JUCĂTORII SĂI, ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ ȘI DATORIILE LA STAT ALE FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA? 

Răspunsul la această întrebare e unul pe care ar trebui să îl caute întreg fotbalul românesc și mai ales FC Fcsb. Asta deoarece societatea lui Becali susține că e continuatoarea non-profitului AFC Steaua București, non-profit care a strâns datorii la stat de peste 13 milioane euro. Aceste datorii încă nu au fost plătite. Așteptăm cu nerăbdare să vedem dacă Becali se va grăbi să le plătească.

Clarificare

Momentan, lui Mititelu îi convine această decizie. Se poate folosi de aceasta ca să își ducă fanii de nas și poate că 80 de mii de dolari e o sumă pe care e dispus să o plătească pentru ca această minciună să fie mai credibilă. Rămâne însă de văzut dacă va fi la fel de fericit când va fi obligat să plătească și datoriile față de ceilalți jucători. Mitchell nu e singurul care a depus memoriu.

E posibil ca Mititelu să nu plătească nimic. Singura pedeapsă pe care o poate primi de la FIFA, dacă nu plătește, e interzicerea dreptului de a face alte transferuri. Nimic mai mult.

Mai jos, aveți decizia dată de FIFA. Punctul 1 spune că societatea lui Mititelu a fost găsită vinovată că nu a respectat o decizie dată în 31 octombrie 2013. Atunci s-a decis că Josh Mitchell trebuie să își primească banii. Amuzant e însă că U Craiova 1948 SA a fost înființată doar cu câteva luni înainte de acea decizie, la 18.03.2013.

decizie fifa

Cum s-a ajuns aici?

Există câteva scenarii care ar explica cum s-a ajuns aici:

  1. FRF a comunicat către FIFA că noua societate este vechea societate. Astfel, FIFA a judecat cazul care privea vechea societate și a aplicat decizia pe noua societate. Cum se poate vedea și în documentul de mai sus, părțile pot fi identificate doar prin nume. CUI-ul nu e trecut nicăieri. CUI-ul e unic pentru fiecare societate. Fotbal Club U Craiova SA și U Craiova 1948 SA au CUI-uri diferite.
  2. Noua societate a reușit să preia, cumva, datoriile vechii societăți. E posibil ca Mitchell să fi semnat un contract cu noua societate, ca să își primească banii. Însă, e puțin probabil să fi fost așa.
  3. FIFA tratează foarte superficial aceste cazuri. În acest caz, nu e greu de crezut că judecătorii FIFA au trecut în decizie denumirile și datele prezentate de avocați, fără a cere alte dovezi că e vorba de aceeași firmă. La fel s-a întâmplat și cu o decizie care privea Fotbal Club Fcsb. În acea decizie, TAS s-a referit la FC Fcsb ca ”Formerly Football Club Steaua Bucharest”. Această expresie a fost trecută în paranteze, cel mai probabil la sugestia avocaților fcsbiști, care obișnuiesc să facă la fel și în procesele pe care le au în țară. Ca și acum, și atunci, presa a vuit, sugerând că TAS a recunoscut că FC Fcsb e Steaua, deși nu a fost așa.

Concluzie

FIFA a dovedit din nou că e stat în stat și că nu ține cont de legi. Dacă, din punct de vedere moral, decizia dată e corectă, pentru că Mititelu trebuie să își plătească angajații, din punct de vedere legal, nu este. Dacă Mititelu ar ataca în instanță decizia, ar câștiga ușor. Doar că, în același timp, ar fi dezafiliat. FIFA obligă și FRF să aplice această decizie.

Și aici este adevărata problemă. FIFA se comportă exact ca un stăpân, tratând echipele de fotbal și jucătorii ca pe niște sclavi. Aceștia trebuie să facă ce zice FIFA, altfel nu e bine. Altfel, nu au voie în competițiile organizate de aceste asociații.

Este, dacă vreți, o formă de șantaj: ”Accepți deciziile noastre, altfel te dăm afară și nu mai joci la noi!” E foarte ușor ca, de aici, să apară abuzuri grosolane, precum ceea ce face FRF în cazul Stelei. FRF este un micro-FIFA și se comportă exact la fel. Dacă îi dai în judecată, te dau afară și îți refuză accesul în competiția lor. Chiar dacă câștigi procesul cu ei, tot va trebui să închizi clubul, din moment ce nu vei mai fi primit să joci în ligile lor.

În acest an, am întâlnit un astfel de exemplu la AMFB. Acest FRF mai mic a refuzat înscrierea Progresului în Liga 4, doar pentru că patronul acestei echipe i-a dat în judecată.

Totuși nu trebuie să ne facem griji prea mari. Un tribunal a decis deja că deciziile date de aceste asociații, fie că vorbim de FIFA, UEFA sau FRF, nu au nicio valoare. Anul trecut, Curtea de Apel din Bruxelles a decis că FIFA, UEFA sau federațiile naționale nu vor mai putea să sancționeze un club pe baza deciziei TAS.