Steaua Liberă securiștii dinamo

Securiștii de la Dinamo s-au întors. Vor să rescrie istoria și să ia bani de la fraieri

În ultimele zile, ați văzut probabil mai multe articole publicate în ProSport, articole în care era prezentată părerea unor suporteri dinamoviști despre Revoluția din 1989. În articolele respective, preluate cu copy/paste de pe pagina de Facebook Peluza Catalin Hildan – Dinamo, Dinamo era prezentată drept echipa care a luptat împotriva regimului comunist. Doar că istoria e alta. Istoria ne spune că Dinamo a fost clubul Securității. Și atunci, de ce ne spun securiștii că au luptat împotriva regimului pe care îl slujeau?!

Cine a fost Dinamo București înainte de Revoluție

Astăzi, cu o pagină pe Facebook și cu câțiva prieteni în presă poți să faci propagandă incredibil de ușor. Nici nu ai nevoie de multe. Cetățeanul român al mileniului 3 e la fel ca cetățenii tuturor statelor vestice. E înnebunit după conținut. Vrea texte, vrea poze, vrea filme! Consumă totul, mai ales dacă informația e pe placul său. După cum vă puteți imagina, pentru securiștii comuniști aceasta este mană cerească.

Nu există moment mai bun ca acesta, pentru a încerca spălarea imaginii unuia dintre cele mai murdare cluburi sportive din lume. Da, e vorba de Dinamo București, clubul securității. Și chiar nu e o exagerare. Dinamo București a fost înființat pentru a-i oferi acces securității în sportul românesc, sport pe care, în a doua jumătate a anilor 40, comuniștii tocmai îl „scăpaseră” de burghezii și bogații care îl practicau. L-au făcut pentru muncitori. Și ca să se asigure că va rămâne în mâinile muncitorilor, în 1948, comuniștii au lansat clubul sportiv Dinamo.

Acesta a fost o copie a clubului sportiv comunist de la Moscova, Dynamo, club înființat în 1923, afiliat Ministerului de Interne sovietic și patronat la un moment dat chiar de către oribilul Lavrentyi Beria, șeful NKVD. Unii se vor grăbi să spună că și Steaua a fost înființată la fel. Din fericire pentru noi, istoria ne ajută și aici.

Da, Steaua este clubul armatei române, așa cum CSKA este clubul armatei rusești. Totuși, CSKA a fost înființat în 1911, în fostul Imperiu Țarist, cu mult timp înainte de venirea la putere a comuniștilor. A fost înființat la inițiativa soldaților țartiști, pentru că armata și sportul au mers întotdeauna mână în mână. La fel s-a întâmplat și în România. Foarte important, clubul Steaua a fost înființat prin decret regal, lucru cu care câinii nu se pot lăuda, în Regatul României, nu Republica Populară România, într-o perioadă când Regele Mihai încă era șeful statului. Mai mult, părintele Stelei, Generalul Mihail Lascăr, a fost mereu considerat un dușman al regimului comunist.

Dinamo – clubul blaturilor și al terorii

Și poate că n-ar fi fost o problemă dacă Securitatea ar fi înființat un club sportiv și ar fi lăsat totul așa. Până la urmă, nici măcar nu e un lucru rău să înființezi un club unde tinerii pot practica diferite sporturi. Însă Dinamo nu a fost niciodată doar un club sportiv. Caracterele celor care i-au dat naștere au infectat și sportivii și conducătorii care au venit de-a lungul timpului în Ștefan cel Mare. Sau poate că au fost aduși acolo doar indivizi care se potriveau cel mai bine cu ceea ce cerea Securitatea.

Asta contează însă mai puțin. Ce contează e faptul că, de la înființare, Dinamo și-a întins ghiarele peste sportul românesc, la prins bine și nu i-a mai dat drumul. Și nu vorbim aici despre o perioadă de dominare pe plan sportiv. Nu, vorbim chiar despre introducerea Securității în sport.

Asta deoarece Dinamo București avea exact aceleași obiceiuri precum Securitatea. Clubul își spiona adversarii, punea presiune pe ei ca să piardă în meciurile directe, șantaja sportivi, folosea tactici mai puțin ortodoxe pentru a transfera sportivi de calitate și, cel mai important, tindea să încerce să controleze totul.

Un exemplu bun în acest sens este Cupa Mondială din 1970. Atunci, câinii au pus stăpânire pe echipa națională. Au jucat oamenii lor, mai ales „faimosul” Mircea Lucescu, care a fost titular și căpitan, deși a fost de departe cel mai slab fotbalist român din acea campanie. Însă câinii securiști nu s-au mulțumit cu atât. Deoarece își doreau ca Dobrin să facă trecerea la Dinamo, aceștia i-au interzis „Gâscanului” accesul la acel Campionat Mondial. Deși a făcut parte din lot, Dobrin nu a jucat niciun minut. Astăzi, mulți se întreabă ce ar fi fost dacă el ar fi jucat.

Dobrin nu a jucat niciodată la Dinamo București, dar nici nu a mai avut șansa de a prinde vreun Mondial. Iar despre el putem spune că a scăpat ieftin. În schimb, când Poli Timișoara i-a încurcat pe câini, într-un meci din sezonul 87-88, Mircea Lucescu a făcut tot posibilul ca această echipă să retrogradeze. Peste ani, scăpat de orice răspundere, Il Muce a și declarat fără nicio jenă că: „Timișoara era echipa Stelei. Merita să retrogradeze.”

Așa gândeau securiștii de la Dinamo. Echipele prietene erau bune, echipele care nu se dădeau la o parte din cale lor erau rele și trebuiau distruse.

Iar acestea sunt doar câteva din mizeriile pe care clubul din Ștefan cel Mare era condus de Tudor Postelnicu, adică șeful Securității, arma cu care regimul comunist teroriza populația României. Mai putem enumera aici încercările nesimțite de deturnare a transferurilor făcute de Steaua (vezi cazul Iovan, care a fost amenințat de securitate ca să semneze cu Dinamo) sau ascultarea ședințelor echipelor adverse, prin plasarea de microfoane în vestiare.

Câinii s-au mâncat chiar și între ei

Prezența securității în cadrul clubului Dinamo a fost atât de puternică încât câinii au ajuns să se mănânce între ei. Aici putem da exemplu cazul celui mai mare antrenor dinamovist. Nu, nu e vorba de Mircea Lucescu, așa cum mulți ar tinde să creadă. Cel mai mare antrenor dinamovist din toate timpurile a fost Nicolae Nicușor Dumitru, care a dus Dinamo în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, în sezonul 1983-1984(cea mai mare realizare a fotbalului dinamovist) și care a câștigat 4 titluri și 2 cupe pentru câini.

Astăzi, însă, Nicolae Nicușor Dumitru e un aproape un necunoscut. De ce? Pentru că l-a călcat pe bătături pe Mircea Lucescu.

„Tudor Postelnicu știa tot ce mișcă la club. Avea oamenii lui, pe doctorul echipei, Tomescu, și pe Cornel Dinu, care pe vremea aia era secundul meu. Tomescu, care era și medicul personal al mamei lui Postelnicu. Era mai mereu chemat la biroul acestuia,” a declarat la un moment dat Nicolae Nicușor Dumitru.

Din păcate pentru el, Nicolae Nicușor a stat înaintea ambiției lui Lucescu, care trage tare și astăzi pentru ca presa să îl numească cel mai mare antrenor român. Deși nu a prea făcut nimic la Dinamo, Il Muce a reușit să-l facă uitat pe Nicolae Nicușor. Cum? Prin aceleași metode securiste pe care le-a folosit toată viața: propagandă în presă, rescrierea istoriei, etc.

Câinii securiști în prezent

securiștii câinii dinamo

Chiar dacă câinii îl prezintă astăzi drept un mare erou al luptei împotriva sistemului, Andone a recunoscut că regretă gestul urât pe care l-a făcut la adresa lui Valentin Ceaușescu.

Și poate că vă întrebați de ce vorbim tocmai noi, Steaua Liberă, un site dedicat Stelei București, despre fosta echipă a Securității. Ei bine, sunte obligați să vorbim pentru că nu putem lăsa ca foștii iubitori ai securității să rescrie istoria în favoarea lor.

Pagina Peluza Catalin Hildan – Dinamo, despre care am vorbit mai sus, a pornit în ultima perioadă o campanie puternică de dezinformare. În câteva postări publicate pe această pagină, susținătorii echipei securității se prezintă drept luptători împotriva regimului comunist. Aceștia susțin că echipa lor a fost mereu furată de arbitri, că ei s-au luptat direct cu Nicolae Ceaușescu, chiar că au fost „printre primii în stradă” și că au „dat tonul” Revoluției din 89.  Să fii fan al echipei securității și să spui așa ceva e de o nesimțire incredibilă. Însă, dacă stai să te gândești, nu e nimic surprinzător.

Câinii fac acum ceea ce au făcut și securiștii în perioada lor de glorie: rescriu istoria. Nu e o coincidență faptul că postările lor au apărut în ProSport. Probabil că au fost plătite sau publicate de un jurnalist care le e prieten. Așa făcea și Securitatea pe vremuri. Când realitatea nu le convenea, securiștii inventau o „nouă realitate” și le-o prezentau oamenilor. Asta au învățat, asta știu, asta fac!

Iar dacă cititorii mai tineri se vor gândi cumva că exagerăm, le sugerăm să caute mai multe informații despre Securitate. Nu am exagerat deloc când am spus că aceasta era arma cu care regimul comunist ținea țara sub teroare. Scopul principal al securiștilor era să semene frică și dezbinare. Aceștia întorceau vecini și prieteni, unul împotriva altuia, punându-i să se spioneze și să se pârască între ei. Și, dacă cineva îndrăznea să critice regimul, respectivul dispărea în noapte.

Aceasta era Securitatea și aceasta a fost motivul pentru care unor indivizi precum Andone nu le-a fost frică să se întoarcă cu dosul către Valentin Ceaușescu. Când Securitatea îți apăra spatele, nu te temeai de nimic în România comunistă, nici chiar de fiul dictatorului, care oricum avea prea mult bun simț și prea multă dragoste pentru fotbal ca să îi facă rău unui sportiv. Acesta e și motivul pentru care „eroul” Andone a și recunoscut că regretă acel gest:

„Simţeam că pierdem campionatul, de asta am reacţionat aşa. A contat şi arbitrajul lui Ion Crăciunescu, ne indignase modul cum a condus partida. Dar nu aş mai face acel gest niciodată. A fost o reacţie necontrolată a mea, pe care acum o regret sincer”, a spus Andone în 2012.

De ce vor câinii să rescrie istoria?

Securitatea este în sângele câinilor dinamoviști. A fost înainte de 89 și este și acum. De altfel, întreaga țară știe că suporterii dinamoviști sunt mereu prezenți la mitingurile PSD și că s-au ocupat de-a lungul timpului de coregrafiile acestora. Faimoasă rămâne în acest sens coregrafia făcută pentru Victor Ponta chiar de către PCH.

securiștii dinamo

Totuși, de ce vor câinii să rescrie istoria chiar acum? Răspunsul e simplu.  Nu o fac pentru că așa e natura lor. O fac pentru bani. Asociația Peluza Cătălin Hîldan Dinamo a încheiat un parteneriat cu echipa lui Negoiță, parteneriat în urma căruia Negoiță o să le permită ca, din februarie 2020, să comercializeze produse cu marca Dinamo. Momentan e neclar dacă e vorba de produse cu marca FC Dinamo 1948 SA, marca ACS FC Dinamo București sau marca CS Dinamo București. Acestea sunt trei entități diferite, care pretind că sunt Dinamo. Prima e echipa lui Negoiță, a doua e a lui Nicolae Badea, cel care i-a și dat voie lui Negoiță să folosească marca pe care acesta le-a dat-o mai departe pecehașilor, iar cel din urmă e chiar clubul Dinamo, singurul despre care se știe sigur că a fost înființat în 1948.

Pentru că au reușit să facă acestă înțelegere, suporterii câinilor au lansat un program numit Programul DDB (doar Dinamo București). Prin acest program, ei le cer altor suporteri de-ai câinilor să dea bani către Asociația Peluza Cătălin Hîldan Dinamo. Acești bani, susțin ei, vor fi folosiți pentru a asigura participarea activă și concretă a suporterilor dinamoviști la organizarea și luarea deciziilor în cadrul Clubului de Fotbal Dinamo București. Nu întrebați care din cele trei Dinamo, pentru că ei nu explică nicăieri. Noi am întrebat, dar nu au vrut să ne răspundă:

Steaua Liberă

La cum stau treburile, cel mai probabil, acest program DDB e doar o țeapă. Fără o înțelegere clară semnată între asociația câinilor și clubul Dinamo (oricare ar fi el), nimeni nu poate garanta că obiectivele acestui program vor fi atinse. Iar suporterii câinilor ar trebui să se întrebe de ce ar face Negoiță, Badea sau CS Dinamo ce vor ei. Mai mult, de ce le-ar vinde lor Negoiță sau Badea acțiuni la cluburile lor (presupunând că programul DDB caută să achiziționeze acțiuni la unul din cluburi)? Din nou, dacă nu există un contract clar semnat între cele două părți, clubul (oricare ar fi el) nu e obligat să le facă pe plac fanilor.

Însă pe noi nu ne interesează dacă niște susținători ai echipei securității vor să îi fraierească pe alți susținători de-ai echipei securității. E foarte bine dacă securiștii se vor mânca între ei. Doar așa putem spera că vom scăpa de ei.

Totuși, nu vă lăsați induși în eroare de propaganda făcută de acești băieți. Ca să nu cădeți în capcanele lor, tot ce trebuie să faceți e să vă informați singuri. Internetul e plin mizeriile pe care clubul Dinamo București, clubul Securității, le-a făcut înainte și după 1989.