amfb

FRF și AMFB au distrus fotbalul bucureștean la nivel de copii și juniori

V-am vorbit recent despre câteva din lucrurile urâte pe care le face AMFB. Situația fotbalului bucureștean este însă mult mai gravă. În capitală, AMFB și FRF au avut grijă să distrugă fotbalul la nivel de copii și juniori.

Când avem de-a face cu astfel de cazuri îngrijorătoare, cifrele sunt mult mai bune decât vorbele. Astfel, haideți să ne uităm la câteva cifre în ceea ce privește fotbalul de juniori, la nivelul 11 vs. 11.

  1. Juniori 2001-2002 – În competițiile organizate de AMFB, au fost înscrise doar 12 echipe. Iar una din cele 12 este echipa de juniori a celor de la FC Voluntari, echipă care ar trebui să joace în competițiile organizate de AJF Ilfov, în timp ce un club, AS Olimpic, a înscris 2 echipe.
  2. Juniori 2003 – Doar 9 echipe înscrise.
  3. Juniori 2004 – 14 echipe înscrise
  4. Juniori 2005 – De abia la acest nivel se poate vedea un interes în fotbal. Aici, există 6 serii: una cu 2 echipe, una cu 4 echipe si 4 cu 5 echipe.
  5. Juniori 2006 – 4 serii: una cu 15 echipe, una cu 11 echipe și 2 cu 12 echipe.
  6. Juniori 2007 – 5 serii: trei cu 14 echipe și două cu câte 10 echipe.

Se poate observa astfel o pierdere a interesului pe măsură ce copiii înaintează în vârstă. Dar nu vă lăsați induși în eroare. Nu organizatorii au grijă ca, la nivelele de U14, să vină mai mulți copii la fotbal. Aici, în schimb, e meritul părinților. Aceștia investesc pentru ca copiii lor să facă sport și să învețe fotbal. Totuși, pe măsură ce aceștia se apropie de nivelul liceului, atenția trece de la sport, la învățătură, cel mai probabil.

De ce are loc această schimbare? Răspunsul e unul simplu. Fotbalul bucureștean nu asigură un viitor. Tânărul fotbalist nu are siguranța că va ajunge la un nivel de unde să poată face pasul spre profesioniști. Astfel, preferă să renunțe la fotbal și să se orienteze spre alte domenii.

De ce nu mai atrage fotbalul bucureștean?

Și aici răspunsul e unul pe care îl știu cei mai mulți din cei care urmăresc fotbalul bucureștean. Acesta nu atrage pentru că toate competițiile sunt aranjate. Când competițiile sunt câștigate de ”cine trebuie”, când în echipe sunt mereu titulari ”cei care trebuie”, nu ai cum să faci performanță. De altfel, ideea de performață se pervertește, ajungând până acolo încât un trofeu să le provoace greață celor care luptă pentru câștigarea sa.

În asemenea condiții, copiii nu pot crește. Fotbalul nu poate crește. Nici chiar dacă e vorba de Steaua București.

Anul trecut, adică în ediția 2018-2019 a campionatului de juniori 2000-2001, în etapa 24, Steaua București U19 a jucat contra celor de la Bucharest United U19. Meciul a fost organizat de Bucharest United în Ghencea și nu a durat mai mult de 30 de minute. De ce? Pentru că Adrian Bumbescu, antrenorul echipei, a decis să o scoată de pe teren.

Ce l-a făcut pe Bumbescu să ia o asemenea decizie? Arbitrajul care, din punctul său de vedere, a fost în totalitate pro Bucharest United. Cazul a fost analizat în data de 10 aprilie la Comisia de Disciplină a AMFB. Deciziile au fost următoarele:

Pentru injurii la adresa brigazii arbitrilor, se sanctioneaza jucatorul Chiripus Andrei-Robert cu suspendare 2 etape si penalitate sportiva 100 lei.

Pentru proteste repetate la deciziile arbitrului si amenintari la adresa acestuia se sanctioneaza antrenorul Bumbescu Adrian cu 3 etape si penalitate sportiva 200 lei.

Pentru retragerea de pe teren se sanctioneaza echipa CSA Steaua cu pierderea jocului prin forfait si o penalitate sportiva de 500 lei.

Decizia poate fi văzută aici.

În locul tuturor acestor tineri, voi ați continua?

E o întrebare pe care ar trebui să ne-o punem cu toții. Pe care ar trebuie să și-o pună toți cei care conduc fotbalul românesc. Și să nu se oprească aici. Să meargă mai departe și să se întrebe și câți juniori din cei care încep un campionat îl și termină. Să întrebe câți fac pasul la seniori. Să ne întrebăm și noi câți din juniorii steliști au făcut pasul la echipa mare. 

Răspunsurile la aceste întrebări ar trebui să conteze. Din păcate, nu par să conteze pentru cei care conduc fotbalul nostru.

FRF este cel puțin la fel de vinovat ca AMFB pentru distrugerea fotbalului bucureștean. De fapt, FRF e vinovat pentru distrugerea fotbalului românesc la nivel de juniori. Deciziile federației de a desființa campionatele de U21 și U23 au avut consecințe dezastruoase.

Federația a ascuns efectele acestor decizii în spatele regulii U21. În mintea băieților lui Burleanu, sacrificarea campionatelor U21 și U23 a meritat, acum că în Liga 1 sunt prezenți mai mulți tineri. Dar a meritat oare? Pentru cei câțiva care chiar au făcut pasul la echipele de seniori, câți alți tineri au fost trimiși să își caute locuri de muncă în alte domenii? Și poate că veți spune că acești fotbaliști oricum nu ar fi făcut pasul la profesioniști, însă asta e doar o presupunere. Niciodată nu vom afla dacă e corectă sau nu.

FRF a desființat campionatele U21 și U23 la cererea expresă a primăriilor și a consiliilor locale. Acestea nu doreau să arunce cu bani în dezvoltarea fotbalului pentru tineri. Au preferat să îi dea echipelor de seniori, mult mai vizibile, care pot fi folosite ca arme politice. Da, niște primari care nu sunt capabili să își pună pe picioare propriile orașe, sate sau comune, au ajuns să decidă ce se întâmplă cu fotbalul de tineret din România. Și au făcut cu fotbalul de tineret exact ceea ce au făcut cu propriile lor orașe. L-au băgat în pământ.

Dacă nu vor avea loc schimbări majore în perioada următoare, fotbalul românesc va trece din nou printr-o perioadă neagră, la fel ca cea prin care a trecut în anii 2000, când s-a văzut foarte clar că tinerii născuți la finalul anilor 80 sau începutul anilor 90 nu au avut parte de educație fotbalistică adecvată. La fel se întâmplă și acum, cu tinerii născuți după 2000. Aceștia trebuie să înlocuiască generația anilor 90, o generație destul de slabă. Dar sunt aceștia mai buni decât cei născuți în ultimul deceniu al mileniului trecut?!