Make Steaua Great Again

Make Steaua Great Again

Dacă veți avea vreodată posibilitatea de a alege între a privi un State of the Union, prezentat de un președinte american, sau o întâlnire cu conducerea clubului Steaua, fără ezitare să alegeți prima variantă. Nu veți regreta!

Un State of the Union e un fel de raport pe care președintele american îl prezintă poporului său. Adică le spune ce realizări a avut în ultimul an, ce planuri are pentru viitor, etc. La fel face și conducerea Stelei, când se întâlnește cu suporterii. Partea amuzantă e că ieri a avut loc atât State of the Union-ul american, cât și o întâlnire dintre suporteri și conducerea Stelei.

”Vom”, ”Vă asigur”, ”Credem” și așa mai departe

Ultimii 3 ani au fost plini de ședințe. Toate au avut aproape același scenariu. Comandantul clubului Steaua, indiferent de nume, a spus mereu aceleași lucruri. A promis, de fapt, mereu aceleași lucruri. ”Vom face”, ”vom drege”, ”vă asigur”, ”promovăm”, ”facem performanță”. Nu prea se întâmplă să vină cineva și să îți spună în față că nu are de gând să facă nimic și că nu dă doi bani pe club. Doar că fix asta s-a întâmplat. Niciodată, vorbele nu au fost însoțite de fapte.

Acesta este și motivul pentru care i-am cerut domnului comandant interimar Mădălin Hîncu să lase interviurile, ședințele și promisiunile și să pună mâna pe telefon, să sune la FRF și să rezolve rapid o problemă care, pentru că nu a fost rezolvată, a produs pagube foarte mari Stelei. La o săptămână de la numirea sa în funcția de comandant interimar, domnul colonel Hîncu încă nu a purtat nicio discuție, nici cu FRF, nici cu UEFA.

Un film pe care l-am mai văzut

Cum ne și așteptam, criticile noastre la adresa domnului Hîncu au fost întâmpinate cu ostilitate de către anumiți suporteri steliști. La fel s-a întâmplat și cu ceilalți comandanți. Deja, ne-am obișnuit cu această rezistență din partea unora, deși nu o înțelegem. Au fost doi ani în care Steaua a suferit, în care nimeni nu a plătit și în care suporterii au asistat impasibili la toate abuzurile conducerii clubului. Din când în când, ne-au mai înjurat pe noi, acuzându-ne că suntem ba prea pesimiști, ba plătiți de colonelul Talpan ca să facem scandal, ba veșnic nemulțumiți. De parcă am avea vreun motiv să fim mulțumiți de ceva.

Iar scenariul s-a repetat, și s-a repetat, și s-a repetat și ieri. Și ar cam trebui să ne facem griji. Pentru că acest scenariu nu e deloc unul favorabil Stelei.

Conducătorii clubului au înțeles că pot face ce vor cu noi, atât timp cât mimează deschiderea și transparența, și se prefac că ne ascultă și că le pasă. Vorbe, nu fapte – asta par să-și dorească steliștii. Deși, în orice lume normală, e invers.

Iar vorbe, conducătorii clubului nostru au destule. Cu vorbe, colonelul Neagoe a reușit să rămână la conducerea secției de fotbal în ciuda a două promovări ratate. Și în acest sezon e tot acolo. Dacă echipa promovează, sperăm ca domnul Neagoe să nu apară prin nicio poză. Nu de alta dar, anul trecut, ne-a spus că nu e vinovat de ratarea promovării, aruncând deja faimosul: ”Dar ce? Am jucat eu?”

Dacă nu ați ”jucat” atunci, să nu ne sugerați cumva că ”jucați” acum. Și în niciun caz să nu vă treceți prin CV o eventuală promovare sau să acceptați vreo nouă medalie pentru ”realizările” dumneavoastră.

Față de alți comandanți, colonelul Hîncu a mers puțin mai departe, ajungând să le ofere suporterilor locuri de muncă la Steaua. O mutare greșită, nu neapărat în relația cu suporterii, ci cu clubul pe care îl conduce. Steaua suferă din greu de lipsa profesioniștilor, meritocrația fiind inexistentă în birourile din complexul sportiv Steaua. Dar, dacă domnul Hîncu vrea să se pună bine cu suporterii, să îi angajeze. Mai jos de atât oricum nu se poate.

Florin Talpan a participat la ședință

La ședința de ieri a participat și Florin Talpan. Cum era de așteptat, omul și-a exprimat nemulțumirile că, deși ar fi trebuit să fie numit comandant, sistemul a reușit din nou să își bată joc de el. Talpan a fost singurul care a candidat pentru poziția de comandant al Stelei. Concursul nici măcar nu a început. În aceste condiții, orice nemulțumire de-a sa e de înțeles.

Nu este de înțeles, însă, atitudinea unor suporteri. La ședința de ieri, Florin Talpan nu a avut parte de nicio susținere, deși a atras atenția că nu e normal ca suporterii să fie obligați să-și lase telefoanele la poartă. De ce s-a întâmplat așa? Probabil pentru că strategia lui Florin Talpan este greșită. El e mai mult cu fapte, nu cu vorbe. Dac-ar fi fost și el cu vorbe, l-ar fi plăcut mai mulți oameni. Sigur, n-ar mai fi câștigat niciun proces, dar asta e altă poveste.

Criticile lui Talpan au fost întâmpinate cu ostilitate. Nu i s-a permis să vorbească despre problemele clubului, despre departamentele care nu-și fac treaba. A fost chiar invitat să plece. Și astfel transparența promisă s-a dovedit a fi destul de opacă.

Dar nici asta nu ar fi trebuit să ne surprindă. Când ești obligat să îți lași telefonul la poartă, e clar că nu putem vorbi despre transparență. Iar pentru cei care nu înțeleg situația, la Steaua se putea intra cu telefonul până anul trecut, când Bixi Mocanu a introdus regula. De ce? Noi nu știm. Ar trebui să ne explice el de ce nu își lăsa nici măcar angajații să intre cu telefoanele în biroul lui. Faci asta, de obicei, doar atunci când ai ceva de ascuns.

Sperăm că istoria nu o să se repete

Așteptăm ca domnul comandant interimar Hîncu să se țină de promisiune și să rezolve în această săptămână problemele pe care le-am enumerat. UEFA și FRF trebuie să oprească dezinformările acum. Iar, dacă nu o vor face, vrem ca Steaua să ia măsuri împotriva lor. De asemenea, Steaua trebuie să ia măsuri și împotriva ziarelor mincinoase.

Sperăm ca domnul Hîncu să rezolve aceste probleme. Chiar ne dorim acest lucru. Nu doar pentru că ar însemna un plus enorm pentru Steaua, ci și pentru că alternativa ne sperie. Chiar nu vrem să repetăm istoria.

Noi vrem fapte, nu vorbe. Steaua are nevoie de acțiuni, nu ședințe, de un președinte de club, nu de un politician care discută cu electoratul.

La State of the Union-ul de ieri, președintele Donald Trump a rostit din nou motto-ul lui: Make America Great Again. La cum a început domnul Hîncu, cu postări, interviuri și ședințe, nu am fi fost surprinși ca ieri, la ședință, să ne spună și el că vrea să ”Make Steaua Great Again”. Și n-ar fi o problemă dacă l-ar copia pe Trump. Însă, domnule comandant interimar, să știți că dolarul a crescut, economia SUA duduie și oamenii de dincolo de ocean bagă astăzi mai mulți bani în buzunare ca acum 4 ani. Trump nu doar că a vorbit, ci a și făcut. La Steaua, când vom vedea și noi așa ceva?