fcsb

Gestionând prost criza pandemiei de Coronavirus, FRF va îngropa fotbalul românesc

Federația română de fotbal conduce fotbalul românesc. De 30 de ani, aceiași indivizi (în mare parte) iau decizii care influențează fotbalul românesc. Din păcate, deciziile luate de aceștia au fost în mare parte proaste. Altfel, fotbalul nostru nu ajungea în sapă de lemn. Totuși, dacă credeați că mai rău nu se poate, cei de la FRF insistă să demonstreze că vă înșelați. Cu ultimele decizii luate, în legătură cu pandemia de coronavirus, Burleanu și Co. se pregătesc să îngroape definitiv fotbalul românesc.

Recent, FRF a anunțat că a hotărât închiderea sezoanelor pentru 31 de competiții de juniori. Mai mult, se pare că, până în luna septembrie, nu va avea loc nicio activitate la nivel de copii și juniori. Adică nu vor exista competiții active, dar nici antrenamente. Dacă, la prima vedere, decizia FRF pare a fi una bună, având ca obiectiv protejarea tinerilor, ea poate avea urmări dezastruoase pentru fotbalul românesc.

În România, cei mai mulți copii practică fotbalul la școli private de fotbal. Acestea sunt societăți care au ca activitate fotbalul juvenil. Nu participă la competiții de fotbal profesionist, foarte rar au colaborări cu echipe profesioniste și nu câștigă bani din alte surse decât activitatea de fotbal la nivel de copii și juniori. Ca să fim mai exacți, aceste școli de copii și juniori câștigă bani din cotizațiile pe care le primesc de la părinți.

Drept urmare, atât timp cât aceste școli nu își pot desfășura activitatea, nu pot nici să facă bani. Dacă nu pot câștiga bani, nu pot nici să își plătească antrenorii, nici chiriile, nici cheltuielile și taxele la stat. Cum câștigurile lor nu sunt chiar atât de mari încât să își permită să se relaxeze câteva luni și să suspende activitatea, cel mai probabil, o mare parte din aceste școli se vor închide.

Decizie proastă a FRF, luată de leneși

Fotbalul nostru este oricum într-o situație dezastruoasă. Dacă se vor închide destule școli de fotbal și dacă destui copii își vor pierde interesul în acest sport, e posibil ca fotbalul românesc să nu mai reușească niciodată să revină la un nivel acceptabil.

Decizia luată de Burleanu și Co. pare una bună, e însă una leneșă. Este cea mai simplă soluție pentru niște oameni care chiar nu dau doi bani pe fotbal. Dacă le-ar fi păsat, s-ar fi chinuit puțin, pentru a găsi soluții concrete.

Și să nu vă gândiți că FRF a luat această decizie cu gândul la sănătatea tinerilor fotbaliști. Dacă era așa, dacă federația era interesată de sănătate, închidea și Liga Elitelor U19. Această competiție, însă, va continua. Pentru că echipa câștigătoare va juca în UEFA Youth League și, evident, va produce bani pentru stăpânii de la UEFA. Așadar, putem vedea clar cum, când vine vorba de banii celor de la UEFA, sănătatea trece pe locul 2.

De altfel, soluția celor de la FRF e clar una care are ca scop banii, nu sănătatea. Prin închiderea celor 31 de competiții de juniori, FRF eliberează un program care va fi oricum încărcat. Astfel, nu va trebui să își facă griji că nu va avea destui observatori sau arbitri, când se vor relua ligile profesioniste, adică cele care aduc bani la FRF.

Soluții există! Specialiștii le știu!

Am vorbit cu Tică Dănilescu, fostul conducător stelist. Până anul trecut, acesta a avut propria sa școală de fotbal. A închis-o însă, antrenorii și jucătorii trecând la Steaua. A oferit și o soluție pentru fotbalul românesc: Antrenamentul în 3.

„M-am uitat la Anglia, unde echipele au împărțit terenul în patru sau șase și au trecut la treabă. Am înțeles că și la noi există cluburi care fac asta. Atunci să facem ceva oficial și cu copiii și juniorii.

Micii fotbaliști pot veni de acasă pregătiți de antrenament, cu mască, mănuși. Clubul le face un traseu de sosire și plecare. Mănușile sunt păstrate și la antrenament, dar masca e dată jos. Iar dacă cluburile își permit, pot să achiziționeze și termometre, pentru a verifica starea de sănătate, și dezinfectant, care să fie folosit înainte și după antrenamente. Exclus ca juniorii să mai intre în vestiare sau să facă duș. Vor păstra distanța socială din momentul în care vor intra în bază și până la plecare. Vor veni la antrenament și vor merge direct pe terenul de fotbal, în partea stabilită. Terenul va fi împărțit în 4, zona A, B, C,D. Astfel, ei pot păstra între ei distanță cât mai mare.

Un antrenament durează 50-60 de minute. Se vor antrena 3 jucători pe o suprafață. Asta înseamnă că se vor antrena 12 jucători (3 jucători X 4 zone) pe oră. Antrenorii vor pregăti antrenamentele de acasă, cu o seară înainte, pentru a câștiga. Tema antrenamentelor e aleasă de fiecare club.

În acest mod, în 2 ore se pot antrena 24 de jucători, adică o grupă. O grupă poate face 3-4 antrenamente pe săptămână. De la ora 8:00 dimineața, pâna seara, la 20:00, pot avea loc 6 antrenamente. La terminarea antrenamentului, jucătorul își schimbă tricoul și pleacă acasă.

Trebuie bineînțeles să existe atenție mare și la părinți. Aceștia trebuie să stea în locuri stabilite și să păstreze distanța socială.

Acest program de Antrenament în 3 poate avea loc toată vara. I-ar ajuta și pe părinți. Ei vor merge sigur la serviciu și cu siguranță nu vor mai merge în concediu în acest an. Vor avea parte astfel și de puțină pauză.

Din punct de vedere financiar, taxele lunare se vor micșora, salariile vor fi mai mici. Dar chiar și-așa va fi mai bine pentru cluburi și pentru antrenori.”

Ideea lui Tică Dănilescu este mult mai completă decât decizia luată de cei de la FRF. Este, de asemenea, mult mai bună pentru fotbalul românesc.

Deja, experții au căzut de acord că noul Coronavirus nu este periculos pentru copii. Cazuri există, dar sunt prea puține. Astfel, ideea lui Tică Dănilescu poate să fie o soluție pentru fotbalul românesc. Sau poate măcar să reprezinte o sursă de inspirație pentru alte soluții, mult mai bune decât ce a oferit FRF acum.

În acest moment, prin suspendarea activității la nivel de copii și juniori, singurii care câștigă sunt cei care conduc cluburile profesioniste. Aceștia văd acum cum concurența lor, la nivel de copii și juniori, e eliminată. Peste câteva luni, dacă școlile de fotbal se vor închide, cluburile profesioniste vor putea culege acei fotbaliști mai valoroși. Ceilalți, însă, vor renunța la fotbal. Dacă se întâmplă asta, într-un singur an vom pierde mai multe generații. Fotbalul românesc nu se va mai reface niciodată.