fourfourtwo

FourFourTwo: Ienei și Covaci, cu mult peste Lucescu

În vremea pandemiei, revista FourFourTwo a realizat un top 100 al celor mai buni antrenori din istoria fotbalului. Printre cei 100, se regăsesc și trei români, Ștefan Covaci, Emeric Ienei și Mircea Lucescu.

În ultimele săptămâni, Steaua Liberă a acordat mai multă atenție antrenorilor care au trecut prin Ghencea, lansând seria ”Câteva cuvinte despre antrenori”. Se pare că mințile luminate gândesc la fel ( 🙂 ), pentru că și cei de la FourFourTwo s-au gândit că ar fi vremea să vorbească despre cei pe care îi vedem mai puțin, dar care sunt la fel de importanți pentru fotbal ca jucătorii.  Au realizat așadar un top 100, în care au vorbit despre cei mai buni antrenori din toate timpurile.

Pentru steliști, revista e una cu care ne putem mândri. Doi din cei trei români prezenți în Top 100 sunt de-ai noștri, steliști care au făcut performanță în Ghencea. E vorba despre Ștefan Covaci și Emeric Ienei. Aceștia ocupă locurile 62 și 63 în acest top 100.

Ce spune FourFourTwo despre Covaci și Ienei

Ștefan Covaci Piști

Ștefan Covaci

„Anii de glorie a lui Ajax au început sub comanda lui Rinus Michel, dar istoria îl uită pe Covaci, românul care l-a urmat. Covaci a oferit un incredibil nivel de libertate echipei sale pline de campioni, printre care Johan Cruyff și Peit Keizer. A câștigat titluri consecutive în Olanda și Cupa Campionilor Europeni în 1972 și 1973. Covaci e în continuare singurul antrenor străin din Istoria Franței și a ajutat la crearea bazei de la Clairefontaine” a spus FourFourTwo despre Ștefan Covaci, pe care l-au plasat pe locul 62, din 100. Au continuat, despre Emeric Ienei.

Emeric Ienei

Emeric Ienei

„Timp de 6 ani, Steaua nu a trecut niciodată de primul tur în Cupa Campionilor Europeni. Sub comanda lui Ienei a mers până la capăt și a devenit prima echipă din Estul Europei care câștigă trofeul, în 1986, după ce a învins Barcelona. Ienei a avut 6 mandate ca antrenor la Steaua, câștigând cinci titluri de campion. A dus România la Cupa Mondială după 20 de ani, în 1990, și după aceea a eliminat Anglia la EURO 2000”, au scris aceștia. Pe Emeric Ienei l-au plasat pe locul 63, imediat după Ștefan Covaci.

Descrieri foarte frumoase și foarte corecte despre cei doi mari antrenori români, cu siguranță cei mai mari din istoria fotbalului românesc. Plasarea celor doi pe locuri consecutive demonstrează că și reporterii de la FourFourTwo au avut parte de aceleași bătăi de cap ca noi, atunci când și-au pus întrebarea: ”Care a fost mai bun, Covaci sau Ienei?” Dezbaterea aceasta va continua cât va exista fotbalul românesc. Și poate că nu vom afla niciodată răspunsul, pentru că amândoi au fost foarte, foarte mari.

Însă și cei de la FourFourTwo au ajuns la aceeași concluzie la care am ajuns și noi acum foarte mult timp: Covaci și Ienei sunt mult mai mari ca Lucescu.

Lucescu doar la coadă

FourFourTwo l-a pus și pe Mircea Lucescu în top 100. Acesta ocupă poziția 87, cu mult sub Ienei și Covaci. Lucescu a ajuns aici doar prin realizările sale de la Sahtior, echipă unde au contat mai mult banii lui Ahmetov decât priceperea antrenorului. În rest, cei de la FourFourTwo nu au fost impresionați de cariera celui care este iubitul presei sportive din România.

Rămâne acum de văzut dacă Lucescu merita să fie prezent în acest top. Noi considerăm că nu. Noi considerăm că alt antrenor român ar fi meritat mult mai mult. Ne referim tot la un stelist, Anghel Iordănescu.

Iubitorii fotbalului românesc tind să uite că, pentru o foarte mare perioadă de timp, Lucescu și Tata Puiu s-au duelat în fosta Divizie A. De fiecare dată, învingător a fost Iordănescu, care i-a luat lui Il Muce o grămadă de titluri și cupe. Mai mult, Iordănescu a și realizat câteva performanțe cu care Lucescu nu s-a întâlnit niciodată. Și asta nu oridunde, ci în cea mai importantă competiție de fotbal din Europa: Cupa Campionilor Europeni.

Deși unora le place să glumească, finala pierdută de Steaua cu AC Milan, în 1989, rămâne unul din vârfurile fotbalului românesc. E un vârf la care Mircea Lucescu nu a ajuns niciodată.