amfb

AMFB se întoarce la vechile obiceiuri, odată cu trecerea stării de urgență

FRF a anunțat ieri planul său pentru Liga 3 și Liga 4. Conform deciziilor lor, asociațiile județene și AMFB vor decide ce echipe vor trimite mai departe pentru a juca în mini-turneele propuse de federație. Deși Steaua ocupă primul loc în clasament, în acest moment, se pare că echipa noastră nu poate să fie sigură că va fi desemnată pentru a reprezenta Bucureștiul în aceste mini-turnee.

Într-un interviu pentru Steaua TV, Marian Lumînare, președintele AMFB, a declarat:

„Federația ne-a dat autonomie, dar totul depinde de Guvern. Așteptăm directiva Guvernului României să aflăm dacă putem relua campionatul pe 15 iunie. Din cele 16 echipe din campionat, 12 vor să continuăm sezonul. Una dintre variantele pentru a finaliza acest sezon este cu play-off și play-out. Primele șase echipe să joace între ele, iar cele mai bune patru să se califice apoi în acel play-off tradițional cu patru echipe. Dacă Guvernul nu va permite reluarea campionatului din luna iunie, vom începe direct play-off-ul după disputarea unui baraj între Progresul și Asalt, pentru ocupanta locului patru”.

Astfel, se pare că nici nu se pune problema ca Steaua, ocupanta primului loc, aflată la 7 puncte distanță de locul 2, să meargă direct la baraj. Ba chiar, în cel mai rău caz, echipa noastră s-ar putea vedea nevoită să mai joace un play-off preliminar, împotriva a 5 alte echipe (nu știm dacă va fi tur-retur), plus play-off-ul AMFB-ului, adică împotriva a trei echipe. Nu doar că aceste măsuri sunt extrem de complicate și inutile, dar sunt și discriminatorii.

Răzvan Burleanu a declarat că Aerostar Bacău a promovat direct în Liga 2, pe motiv că echipa băcăuană se află, după 16 etape, la 7 puncte distanță de locul 2, ocupat de Suceava. Steaua e și ea la 7 puncte de locul 2, ocupat de FC R2, dar după 18 meciuri jucate. Vedem astfel cum măsurile federației sunt aplicate selectiv. Sigur, scuza va fi că AMFB are dreptul să decidă singură cum va încheia sezonul ligii 4. Dar nedreptatea rămâne.

Și nedreptatea e chiar mai mare. Se pare că AMFB a luat aceste decizii la presiunile celor de la FC R, care doresc să își promoveze satelitul în Liga 3. 

Nu e prima favoare pe care AMFB i-o face FC R-ului, fostă Academia Partid. Nu e nici măcar prima favoare pe care i-o face în acest sezon. Vă reamintim că FC R2 a fost înscrisă în Liga 4 la începutul acestui sezon, pentru că așa a vrut AMFB, care a luptat din răspunteri pentru a nu-i permite Progresului lui Tudor Iacov să se înscrie în competiție.

Acum, se pare că fosta Academia Partid vrea ca Liga 4 să continue cu acel play-off preliminar. Motivul? Conform regulamentelor AMFB, FC R 2 ar putea folosi fotbaliști de la prima echipă doar dacă aceștia sunt înregistrați cu minim 6 etape înainte de startul play-off-ului. Astfel, există posibilitatea ca FC R2 să nu poată folosi acești jucători, dacă AMFB trece direct la play-off-ul de promovare. 

E interesant și amuzant cum aproape toate deciziile luate de FRF și AMFB dezavantajează mereu doar Steaua. În Liga 2, FC R trage sfori pentru a opri promovarea celor de la UTA, echipă aflată la 11 puncte de locul 2 și la 13 puncte de FC R, locul 6. Cel mai probabil, FRF îi va face pe plac echipei PSD-ului. Cum va face și AMFB pentru satelitul aceleiași echipe.

Rămâne însă de văzut care va fi reacția Stelei. Vor protesta cei care conduc echipa noastră? Sau vor vota din nou, cu ambele mâini, pentru cei care vor ca Steaua să nu promoveze. Așa au făcut și în vară, când l-au trimis pe Florentin Dumitru la AMFB.

Dacă Aerostar Bacău și FC U 1948 au promovat direct în Liga 2, pentru că sunt la 7, respectiv 13 puncte distanță de ocupantele locurilor 2 din seriile lor, atunci și Steaua ar trebui să meargă direct în mini-turneele de promovare.