amfb

AMFB și Lumînare sunt în continuare disperați după play-off

Am intrat în luna iulie. Cu barajul pentru promovarea în Liga 3 la puțin peste o lună distanță, AMFB refuză în continuare să declare o câștigătoare a acestui sezon de Liga 4. Lumînare și oamenii lui sunt disperați ca ediția 2019-2020 să se încheie cu un play-off.

Ieri, la AMFB a avut loc o nouă ședință. La ședință, Comitetul Executiv al AMFB – adică Marian Lumînare, dat fiind faptul că el e singurul membru al CEx-ului – a hotărât următoarele:

1. Tinand cont de prevederile Ordinului comun al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Tineretului si Sportului, stabileste ca jocul de baraj pentru ocuparea celui de al patrulea loc in Play Off-ul Ligii a 4-a, precum si jocurile din Play Off sa se desfasoare numai daca se vor putea juca fara măsurile suplimentare prevazute in Ordinele sus-amintite. Jocurile contând pentru baraj si Play Off vor avea loc in perioada 16-26 iulie a.c. Jocurile din cadrul Cupei Romaniei – faza municipala vor avea loc pana la data de 5 august a.c sau pentru o data ulterioara daca Federatia Romana de Fotbal va permite.

Adică nimic nou sub soare. Toate cele relatate mai sus se știau încă de acum 2 săptămâni. Încă de acum o lună. De fapt, încă din plină carantină. Liga 4 nu are cum să joace dacă măsurile impuse de guvern nu sunt retrase. Cluburile de la acest nivel nu au resursele necesare pentru a îndeplini toate aceste cerințe. AMFB știe acest lucru. Lumînare îl știe. Toată lumea știe. Dar continuă să insiste cu play-off-ul.

Dacă mai era vreo îndoială, acum e clar că AMFB își dorește ca acest play-off să aibă loc dintr-un alt motiv decât încheierea corectă a clasamentului. La 7 puncte distanță de locul 2, Steaua ar putea fi declarată câștigătoare fără nicio problemă. O astfel de decizie ar fi soluția cea mai bună, o soluție care ar pune sănătatea sportivilor pe primul loc. Se pare însă că sănătatea sportivilor nu prea contează pentru AMFB.

Am ajuns deja într-un moment penibil, în care AMFB aproape că plânge de supărare că prevederile Ordinului Comun al Ministerului Sănătății și al MInisterului Tineretului și Sportului nu sunt ridicate. Comunicatul dat în urma ședinței de ieri pare a fi o scuză sau chiar un mesaj adresat cuiva. Scăpând de limbajul de lemn, ar suna cam așa: ”Noi vrem să facem play-off, dar nu putem, atât timp cât aceste prevederi nu sunt ridicate.”

Pentru cine este acest mesaj? Poate pentru vreun partid cu nume format din consoane? Poate pentru vreo două echipe cu nume formate doar din consoane? Asta nu știm. Însă cu siguranță nu pentru Steaua.

Noi prevederi de la 1 iulie

Astăzi, AMFB a publicat prevederile pentru luna iulie:

”Incepand cu 1 iulie a.c., vor fi permise organizarea si desfasurarea antrenamentelor si cantonamentelor colective in grupuri de maxim 10 persoane, pentru ligile inferioare, inclusiv de amatori, cu respectarea conditiilor stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului tineretului si sportului. Va reamintim cateva dintre acestea:

  • orice antrenament trebuie sa fie precedat de o procedura de autoevaluare. Persoanele care prezenita unul sau mai multe dintre aceste simptome sau l-au prezentat in ultimele 14 zile trebuie sa urmeze procedurile descrise de autoritatile sanitare;
  • deplasarea catre si de la locul de desfasurare a antrenamentului trebuie sa se faca respectand masurile dispuse de autoritati;
  • igienizarea mainilor este obligatorie inainte si dupa antrenament;
  • in timpul antrenamentului, igienizarea mainilor se va face ori de cate ori este posibil, in momentele de pauza. Atunci cand este posibil, dar, cel putin o data la 15 minute, mingea si / sau celelalte materiale sportive care sunt folosite de mai mult de un sportiv vor fi igienizate cu substante dezinfectate avizate;
  • materialele sportive vor fi dezinfectate cu atentie dupa fiecare folosire;
  • echipamentul folosit in timpul antrenamentului trebuie pus direct intr-o punga de plastic inchisa ermetic, urmand ca, dupa aceea, sa fie spalat / curatat la o temperatura de minim 80°C.

Va reamintim ca toate cluburile care participa in competitiile municipale sunt obligate sa respecte prevederile Ordinelor Ministerului Sanatatii si al Ministerului Tineretului si Sporturilor care fac referire la modalitatile premise pentru antrenament si jocuri.

La nivel municipal, toate cluburile participante in competitiile Asociatiei inteleg ca nu vor putea lua parte la alte competitii / turnee si nu vor permite jucatorilor sai sa o faca nici prin alte forme, in tara sau in strainatate, sub sanctiunea prevederilor legale si regulamentare. De asemenea, echipele care vor incalca aceste prevederi nu vor fi inscrise in editia 2020-2021 in seriile I sau care se desfasoara prin acumulare de puncte.

Asociatia incearca, in stricta limitare impusa de autoritati, sa readuca la nivel normal activitatea fotbalistica ce consta in antrenamente si jocuri, nepunand in vreun fel orice beneficiu mai presus de starea de sanatate a participantilor si a personalului implicat in buna desfasurare a miscarii sportive.”

Se poate observa ușor că aceste prevederi sunt greu de respectat pentru un club de Liga 4. Nu sunt multe echipele care își permit să-și evalueze în mod constant sportivii, să asigure existența dezinfectanților la antrenamente, să țină antrenamente multiple, să dezinfecteze cu atenție toate materialele după fiecare folosire sau să sigileze într-o pungă închisă ermetic și să spele echipamentele la minim 80°C după fiecare antrenament. 

Cel mai important, suntem curioși cum le vor interzice cluburile jucătorilor lor, adică unor amatori, să meargă la serviciu, în vacanțe, etc. Ultima parte a comunicatului AMFB spune foarte clar:

”La nivel municipal, toate cluburile participante in competitiile Asociatiei inteleg ca nu vor putea lua parte la alte competitii / turnee si nu vor permite jucatorilor sai sa o faca nici prin alte forme, in tara sau in strainatate, sub sanctiunea prevederilor legale si regulamentare. De asemenea, echipele care vor incalca aceste prevederi nu vor fi inscrise in editia 2020-2021 in seriile I sau care se desfasoara prin acumulare de puncte.”

E adevărat, acest paragraf face referire doar la competiții. Dar fotbaliștii despre care discutăm sunt amatori, nu profesioniști. Ei trebuie să meargă la serviciu în timpul săptămânii. Nefiind plătiți de cluburi, nu sunt cu nimic datori să își facă programul după acestea. Așadar, așa cum am spus deja, e curios să vedem cum vor reuși cluburile să le restricționeze deplasările.

Nu, aceste lucruri nu se vor întâmpla. Iar AMFB știe asta. Dar tot refuză să declare Steaua campioană.

Acțiunile AMFB fac rău fotbalului bucureștean

Prin refuzul său de a numi Steaua campioană și de a încheia acest sezon, AMFB pune în pericol șansele Stelei de a promova în Liga 3. Și vorbim aici despre șansele Bucureștiului de a avea o echipă în Liga 3. E un aspect important, care nu trebuie ignorat.

Neștiind ce urmează să se întâmple, Steaua nu se poate pregăti corect. Fotbaliștii nu pot face antrenamentele corespunzător și nu pot pregăti nici meciurile. Dacă, din aceste motive, Steaua nu va promova, Bucureștiul va rămâne fără echipă în liga 3 și în acest an. Cine va fi vinovat de acest lucru? Doar AMFB.

Dar va răspunde Lumînare în vreun fel, în cazul în care se întâmplă acest scenariu? Va răspunde AMFB? Puțin probabil.

Doar cluburile vor avea de suferit. Așa cum suferă și acum, pentru simplul motiv că AMFB vrea să le facă pe plac unor stăpâni.