vasile stîngă

Piramida incompetenților de la Steaua se prăbușește. Vasile Stîngă îl atacă dur pe Mădălin Hîncu: ”N-am întâlnit comandant mai slab pregătit ca el!”

Ne așteptam de ceva vreme ca nucleul prostiei care ține Steaua jos să facă implozie. Astăzi, s-a spart bula. Și s-a spart rău de tot. Supărat că a fost îndepărtat, legendarul Vasile Stîngă l-a atacat dur pe comandantul interimar Mădălin Hîncu.

Vasile Stîngă este unul dintre cei mai mari handbaliști pe care i-a avut vreodată România și una dintre marile legende ale clubului nostru. Pentru a discuta despre cariera sa de jucător și despre cea de antrenor, am avea nevoie de mult mai mult decât de un simplu articol sau o serie de articole. O carte ar fi mai potrivită. Dar nu despre asta vom vorbi astăzi. În acest articol, vom vorbi despre managerul Vasile Stîngă și perioada petrecută de el la Steaua.

A fost adus manager pentru imaginea altora

În ultimii ani, Vasile Stîngă a fost managerul secției de handbal a Stelei. Funcția i se potrivește, evident. Vorbim aici despre golgeterul all-time al naționalei României și un uriaș handbalist. Doar că sursele noastre din clubul Steaua ne-au informat că nu acestea au fost motivele pentru care Vasile Stîngă a fost adus la echipă. Se pare că cei care i-au propus funcția, una foarte bine plătită de altfel, au făcut-o gândindu-se la propriile lor burți. Pe scurt, Vasile Stîngă a fost adus la Steaua pentru ca alții să se poată folosi de imaginea sa.

Trebuie de asemenea să spunem că poziția lui Stîngă la Steaua a fost și ea una cu cântec. De factor, el a fost managerul secției de handbal. De jure, însă, poziția sa era de antrenor coordonator. Adică nici manager, nici antrenor principal, ci undeva între sau poate nici atât. Ca să facem o comparație, putem spune că Vasile Stîngă ocupa la secția de handbal a Stelei exact aceeași poziție pe care Duckadam o ocupa la Fotbal Club Fcsb.

Și de aici au pornit problemele.

Sursele noastre ne-au povestit că ceea ce i se întâmplă acum lui Vasile Stîngă este rezultatul struțo-cămilei povestite mai sus. În ciuda faptului că vorbim despre unul dintre cei mai mari handbaliști români din toate timpurile, din păcate, cei aflați la conducerea clubului Steaua nu au pus niciodată prea mare preț pe munca sa de manager. Nu i-a interesat niciodată ce poate aduce Vasile Stîngă clubului. I-a interesat doar ce pot obține ei de pe urma sa. Dezamăgiți probabil de faptul că Vasile Stîngă nu a făcut ca Helmut Duckadam, aceștia au scăpat acum de el.

Vasile Stîngă arată cu degetul TOATE problemele mari din clubul Steaua București

Cum era de așteptat, fostului nostru mare handbalist nu i-a picat bine acest tratament destul de urât. În ProSport, acesta a declarat:

„Am fost îndepărtat de la conducerea echipei de handbal de către actualul comandant Mădălin Hîncu, venit de la sporturile de iarnă. De când am venit eu la clubul Steaua în 1977, n-am întâlnit un comandat mai slab pregătit profesionat decât acest Hîncu.”

Mai mult, Vasile Stîngă a vorbit și despre un subiect pe care noi, la Steaua Liberă, l-am abordat de foarte multe ori. E vorba de distrugerea aproape completă a sporturilor de echipă în cadrul clubului nostru. Iată ce a spus Vasile Stîngă:

„Steaua a fost conceput ca un club care să susțină și să facă marea performanță. Dar de vreo câțiva ani, acest club stă într-o mediocritate, mă refer în principal la sporturile de echipă, care au devenit foarte slabe. Pe vremea mea ca sportiv, secții precum fotbalul și handbalul se luptau numai pentru câștigarea campionatului. Acum, am devenit un club de pluton.”

Dur, dar adevărat!

„Văd și citesc în ziare cum toate echipele s-au întărit, toate echipele s-au pregătit pentru sezonul care urmează și investesc în handbal. În schimb, la clubul Steaua nu se face nimic. Nu știu ce are de gând domnul Hîncu să facă din echipa de handbal. Când a venit la conducere, între patru ochi mi-a spus: <<Domnul Stîngă, vreau să continuăm împreună, sunt mulțumit de d-voastră>>. Pe de altă parte le spunea subalternilor să găsească o metodă să scape de mine. Dânsul nu semnează o hârtie, dânsul nu ia nicio decizie. Ca să ia o hotărâre, trebuie să te plimbi cu hârtiile pe la el de vreo 10 ori și nici atunci nu le semnează. În perioada de transferuri am vrut să aduc doi jucători de echipă națională, unul al României și unul al Sloveniei (Ramba și Potocnik), și tot m-a plimbat. Atunci mi-am dat seama că are un scop, să mă oblige să plec. A reușit lucrul acesta.”

Din nou, apare o informație pe care suporterii steliști au auzit-o din foarte multe surse. Mădălin Hîncu nu semnează nimic. Fie refuză să semneze, fie îi pune pe subalterni să o facă în locul său. Este un comportament straniu, care nu face decât să ne bage la bănuieli.

Vasile Stîngă: ”Mă gândeam că acest domn a fost pus la Steaua să distrugă”

Vasile Stîngă a continuat însă, cu infomații chiar mai dureroase pentru suporterii steliști:

Stăteam și mă gândeam că acest domn a fost pus la Steaua să distrugă, nu să construiască. S-a desființat echipa a doua, crezând că banii de aici vor veni la echipa întâi. Dar comandantul a spus că nu este posibil așa ceva. Practic, el a dat ordin ca bugetul echipei de handbal Steaua să fie diminuat foarte mult. Au plecat cei doi brazilieni și Humet, am spus să aducem alți jucători în locul lor, în aceleași sume, ca să ne batem totuși acolo sus. Dar nu și nu!” a spus Stîngă pentru ProSport.

„Toți s-au întărit, noi ce facem? Răspunsul comandantului a fost: <<Ce, noi nu avem jucători?>>. Cred că prin felul acesta a încercat să mă enerveze și să renunțe la mine. Cu 30 zile înainte mi-a trimis o notificare, conform căreia nu mai are nevoie de serviciile mele la secția de handbal. Vreau să amintesc faptul că am venit la clubul Steaua, fiind chemat de domnul Petrea cu o invitație. Echipa era atunci în play-out, să se salveze de la retrogradare. Am făcut o echipă într-un an de zile și am jucat finala campionatului cu Dinamo, pe care am pierdut-o așa cum am pierdut-o.

Și acum ne puteam bate pentru un loc de cupă europeană. Dânsul tot a invocat locul 6, dar nu s-a terminat campionatul, a venit pandemia asta nenorocită. Sunt foarte supărat, pentru că făcusem un plan de redresare a secției de handbal cu fostul comandant Bixi Mocanu. Handbalul și fotbalul au fost cele mai titrate secții din cadrul clubului Steaua, cu o istorie în spate. Culmea, domnul Bixi Mocanu spunea tot timpul că avem bani, că avem cel mai mare buget din istoria clubului Steaua. Când a venit la conducere, domnul Hîncu a spus că nu avem bani, că trebuie să facem economie. Cred că a fost pus aici să facă economie la buget. Toți sunt nemulțumiți, vorbesc pe la colțuri, dar nu au curaj să spună, pentru că el nu rezolvă nicio problemă, este tot timpul cu amânatul, tot timpul dă vina pe subordonați.

Nu mai fac nimic, mă voi retrage total din handbal. Mi-am dat seama că mă consum foarte mult și pentru ce? Să vină un comandant ca Hîncu și să-și bată joc de toată munca pe care ai depus-o la clubul Steaua? Gata, s-a terminat!” a încheiat Stîngă.

Victimă a jocurilor politice

Vasile Stîngă este doar ultima victimă a jocurilor politice care distrug clubul Steaua. El a fost îndepăratat la scurt timp după ce Mădălin Hîncu și-a făcut poze în complexul sportiv Steaua alături de un alt mare fost handbalist stelist. Este vorba despre Cristian Gațu, pe care zvonurile îl dau drept noul ”manager” al secției de handbal. Dacă e așa, Gațu va fi adus la fel ca Stîngă, doar pentru imagine. Spunem acest lucru mai ales pentru că Cristian Gațu a suferit un atac cerebral în această primăvară și chiar a fost operat la data de 26 martie. Așadar, e puțin probabil ca domnul Gațu să aibă energia necesară pentru a conduce secția de handbal.

Acum vedem însă care e și scopul lui Mădălin Hîncu la Steaua. Vedem de ce a fost numit în această poziție, deși nu îl recomanda absolut nimic. După ce a nimicit puii de porumbei din Ghencea, domnul comandant interimar l-a îndepărtat și pe Vasile Stîngă. Și nu oricum, ci l-a făcut să se lase de activitate.

Domnul Hîncu mai are încă o vreo lună la conducerea clubului nostru, apoi îi va expira mandatul de comandant interimar. Va fi interesant de văzut ce pagube poate să facă într-un timp atât de scurt.