Cum face FRF propagandă în favoarea echipei lui Becali, FC Fcsb SA

Cum face FRF propagandă în favoarea echipei lui Becali, FC Fcsb SA

În războiul dintre Steaua București și Fotbal Club Fcsb SA, FRF ar trebui să ocupe o poziție neutră. Însă adevărul este altul. Federația lui Răzvan Burleanu face în mod activ propagandă pentru echipa lui Becali, chiar prin intermediul unor materiale oficiale.

„Manualul de Cultură Fotbalistică Suport de Curs pentru Licențele UEFA Volumul 1” este o carte scrisă de Dan Apolzan, Valentin Sinescu, Răzvan Toma, Răzvan Frățila și Răzvan Rotaru. Dan Apolzan e nimeni altul decât șeful Școlii Federale de Antrenori a FRF, ceilalți fiind antrenori. Iar documentul, după cum vă puteți da seama din titlu, este un suport oficial de curs, adică un material revizuit și aprobat de FRF, care e dat tuturor celor care își doresc să devină antrenori.

Suportul de curs este de fapt o scurtă istorie a fotbalului românesc. Unul din capitolele sale este chiar dedicat acestui lucru și include chiar și o cronologie. Că vă vine să credeți sau nuîn această cronologie apare și numele lui Gigi Becali și chiar un citat din el. E un aspect interesant și amuzant, având în vedere că, de exemplu, citate din Hagi, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile, nu apar. Așa cum nu apar nici citate din Dorbin, Marcel Răducanu, Adrian Ilie, Miodrag Belodedici, Marius Lăcătuș, Emeric Ienei, Ilie Balaci, Ștefan Covaci, Iordănescu și alți foști mari fotbaliști și antrenori despre care putem spune că au făcut mare fotbalul românesc.

Iată ce spune respectivul fragment:

2003 # Pe 6 februarie, George Becali a preluat secţia de fotbal de la CSA Steaua, denumind-o FC Steaua SA. El şi-a atribuit 51% din acţiuni, iar vechea societate, AFC Steaua (controlată de Viorel Păunescu) – 36 %. „Nu s-a separat nimic. S-au schimbat doar actele“ – declara atunci Becali.

frf minciuni

Minciună oficială într-un document oficial al FRF

Se întâmplă destul de rar ca un paragraf atât de mic să conțină atât de multe minciuni și atât de multă propagandă. Însă acest lucru nu trebuie să ne surprindă, deoarece nu este prima dată când FRF face propagandă pentru Fotbal Club Fcsb. Până anul trecut, pe site-urile federației, Fotbal Club Fcsb era prezentat cu o adresă la care nu a avut niciodată sediul. Este vorba de adresa la care se afla sediul oficial al nonprofitului AFC Steaua București, nonprofit condus de Păunescu, care a administrat secția de fotbal a clubului Steaua. Să revenim însă la suportul de curs mincinos.

Paragraful de mai sus începe cu o minciună imensă, o minciună dovedită de instanțe judecătorești. Conform suportului de curs, Becali „a preluat secția de fotbal de la CSA Steaua, denumind-o FC Steaua SA”. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Între Becali și clubul Steaua nu a existat niciodată vreo înțelegere pentru preluarea, cumpărarea sau împrumutul vreunei secții sportive, fie ea de fotbal sau șah. Iar minciuna gogonată merge mai departe, spunându-ne că Gigi Becali a schimbat numele secției de fotbal în FC Steaua SA. Această minciună e spulberată chiar de actele lui Becali. Acesta nu a redenumit nimic. În 2003, a înființat o firmă nouă, pe care a denumit-o FC Steaua București SA.

Cu această firmă, Becali a mințit întreaga Românie. A sugerat că echipa sa e Steaua, când de fapt nu era. În cele din urmă, instanța a făcut însă dreptate, interzicându-i lui Gigi Becali să mai folosească vreodată numele Steaua pentru orice fel de activitate.

Suportul de curs despre care discutăm a fost publicat în 2019. În acel moment, toate procesele dintre Steaua și FC Fcsb au fost finalizate. FRF nu poate pretinde că a publicat materialul înainte de a afla că Fotbal Club Fcsb nu este și nu a fost niciodată Steaua.

Însă, din nou, acest lucru nu trebuie să ne surprindă. Informațiile prezentate în suportul de curs nu sunt doar false, ci și stupide, demonstrând că cei care l-au scris nu prea au treabă cu legislația. „El (n.r. Becali) şi-a atribuit 51% din acţiuni, iar vechea societate, AFC Steaua (controlată de Viorel Păunescu) – 36 %.” susține suportul de curs, fără să menționeze că nu așa se face o preluare. Așa se face poate înființarea unei societăți pe acțiuni, lucru care s-a și întâmplat atunci, dar nu vreo preluare, achiziție sau vreun împrumut. Însă partea cea mai frumoasă vine la sfârșit:

„Nu s-a separat nimic. S-au schimbat doar actele“ – declara atunci Becali. Ce încearcă aici să sugereze Becali? Cumva că vechea societate, un non-profit, s-a transformat în societate pe acțiuni? Adică un lucru care, conform legii, este imposibil?!

Dar nu e o noutate că Becali minte. De altfel, sunt șanse foarte mari ca orice citat din el să fie plin de minciuni. Este un risc pe care ți-l asumi, atunci când îl citezi.

Actele spun altceva, bată-le să le bată

„Nu s-a separat nimic. S-au schimbat doar actele“ este informația pe care FRF le-o bagă pe gât tuturor celor care vor să devină antrenori. Și le-o bagă pe gât în mod oficial. Așadar, de ce să ne mai enervăm când vedem vreun antrenor din Liga 1 vorbind despre „Steaua” la conferințele de presă de după meciurile cu FC Fcsb? Nu are rost. Vina nu e a lor, ci a FRF. Federația știe că echipa lui Becali a fost înființată în 2003. Știe acest lucru deoarece, în acel an, a aprobat afilierea echipei lui Becali. Dovada o aveți mai jos.

afiliere fotbal club fcsb FRF

Așadar, nu „s-au schimbat doar actele”. S-au schimbat multe. S-a schimbat o echipă întreagă. Însă suportul de curs nu ne spune acest lucru. Doar dă mai departe o minciună de-a lui Gigi Becali. Și, din păcate, dezinformările nu se opresc aici. Același suport de curs ne spune că, de fapt, în decembrie 2015 a pierdut Becali procesul pentru marcă (l-a pierdut în 2014) și chiar încearcă să sugereze că, în 2017, clubul Steaua și-a făcut o nouă secție de fotbal. Evită însă să spună că identitatea este dată de club, nu de secție. În 1947, a fost înființat clubul Steaua, nu o echipă de fotbal. Acel club a avut (și are și acum) mai multe secții. Dacă închide una, nu înseamnă că nu mai este clubul Steaua. Dacă deschide o secție închisă, nu înseamnă că această secție e una nouă, diferită de Steaua București.

Un suport de curs ar trebui să explice aceste lucruri, ca să le fie mai clar cursanților. Din păcate, acest suport de curs nu o face. Acest suport de curs oficial al FRF nu face altceva decât să răspândească dezinformare în ceea ce privește cazul Steaua vs. FC Fcsb.

Cine ia măsuri?

O astfel de dezinformare nu ar trebui acceptată de conducerea clubului Steaua. Dar este. În ciuda proceselor câștigate de Steaua în instanță, cei care conduc acest club refuză să ia orice măsură care ar clarifica situația. Viitorii antrenori ai fotbalului romanesc vor „crește” tot cu acest curs. Îl vor citi, apoi, la interviuri, vor spune „Steaua”, când vor vorbi despre FC Fcsb. La fel vor face și când vor fi prezenți în emisiuni. Vor spune mai departe că „Becali a preluat Steaua”. De ce să nu o spună? Asta le zice FRF să spună. Nu e treaba lor să citească decizii, motivări sau să caute informații pe internet. Treaba lor e să învețe ca să devină antrenori. Iar pentru asta vor citi un suport de curs care îi va minți și care le va spune că FC Fcsb e Steaua.

I-am cere domnului Hîncu să intervină, dar știm că e degeaba. Dumnealui probabil e încă ocupat cu porumbeii.