TAS logo

Nea Gigi a fost doborât și la TAS

În ultimii ani, TAS a devenit jucăria preferată a cluburilor certate cu legea. De fiecare dată când unul dintre aceste cluburi simte că regulile nu sunt făcute pentru el, merge la TAS și cere ce acestea să fie schimbate. Așa a făcut și Becali, cu al său faimos Fotbal Club Fcsb. Doar că TAS e pentru cluburi mari, vestice, nu pentru nimicuri cu nume formate doar din consoane.

Becali a contestat la TAS dreptul Stelei de a promova. Acesta a fost unicul motiv pentru care el a pornit această acțiune. Sigur, a mascat-o ca pe o acțiune de Robin Hood, prin care el ar fi vrut cumva să le dea o șansă cluburilor private în lupta cu cele deținute de stat.

Ce a cerut FC Fcsb la TAS:

  • Posibilitatea cluburilor de drept public din Liga 2 de a-și schimba statutul juridic sau a transfera activitatea unui club de drept privat, în pauza competițională de dinaintea sezonului 2019-2020, pentru a putea obține licența de Liga 1 (unde sunt admise numai cluburile profesioniste, organizate ca societăți pe acțiuni sau societăți non-profit) și a putea promova în primul eșalon;
  • Obligativitatea cluburilor din Liga 1 de a avea echipe de fotbal feminin din viitorul sezon;

Liga Profesionistă de Fotbal a fost și ea parte în această acțiune, alături de FC Fcsb.

Visele lor au fost însă spulberate de către FRF, care a anunțat astăzi că:

Tribunalul Arbitral al Sportului a respins astăzi, 21 iulie 2020, contestația formulată de FCSB împotriva deciziilor Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal privind obligativitatea cluburilor de Liga 1 de a-și înscrie o echipă de fotbal feminin U15 și cea prin care se permite cluburilor de drept public să se “transforme” în cluburi de drept privat.

Decizia TAS nu trebuie să surprindă pe nimeni. TAS este armă a FIFA și UEFA, deci și a federațiilor naționale. Acest tribunal fals, care în mod normal nu ar trebui să existe, este doar o unealtă prin care corupția din fotbal este protejată. Toate federațiile din Europa își amenință membrii cu dezafilierea în cazul în care aceștia îndrăznesc să le acționeze în judecată. Însă, ca să nu pară mult prea nesimțite, le-au oferit cluburilor posibilitatea de a merge la acest TAS. Sau mai bine zis le-au oferit iluzia unui tribunal în care ar avea parte de o judecată dreaptă. Doar că acest lucru nu se întâmplă niciodată. Niciodată, TAS nu va da dreptate unui club, în fața unei federații.

Dintr-un anumit punct de vedere, demersul FC Fcsb e unul corect. Nu din punctul de vedere al lui Becali, bineînțeles. El a lansat acest proces doar pentru a se război cu Steaua. Însă Steaua ar fi trebuit chiar ea să meargă la TAS și să conteste acea decizie a FRF, care le permite cluburilor de stat să cedeze locurile din prima ligă unor cluburi private.

Acea decizie este una nedreaptă și discriminatorie. Practic, această decizie spune că statul nu are voie să participe la competiția fotbalistică de top din România. Are voie să joace în Ligile 5, 4, 3 și 2, dar nu în Liga 1. Este o decizie care nu are sens. Dar nu are sens doar dacă nu cunoști fotbalul românesc. Dacă îl cunoști, înțelegi că această decizie este făcută pentru groparii fotbalului românesc, cei care au înlocuit echipele de tradiție cu clone, distrugând sportul preferat al românilor.

Decizie foarte proastă pentru FC Fcsb

Decizia de azi vine foarte prost pentru FC Fcsb.

În primul rând, e o veste proastă în ceea ce privește procesele pe care FC Fcsb le are cu Steaua. Echipa lui Becali spera să le poată câștiga, folosindu-se de argumentul cum că Steaua nu poate juca în ligile superioare. Acest argument a căzut însă.

În al doilea rând, decizia TAS reprezintă o lovitură financiară destul de dură pentru FC Fcsb. Echipa lui Becali stă foarte prost în clasament, având șanse minime de a prinde vreo grupă de cupă europeană. Așadar, vor veni puțini bani în sezonul următor. Iar cheltuielile vor crește! Vor crește mult, deoarece Becali va trebui acum să mai finanțeze și o echipă de fotbal feminin. Dacă nu va avea o echipă de fotbal feminin în sezonul 2020-2021, FC Fcsb nu va mai putea juca în Liga 1.

Decizia dată azi de TAS e doar un alt cui bătut în sicriul echipei cu nume format doar din consoane.