CSA a apărut de abia după decembrie 2014

CSA a apărut de abia după decembrie 2014

Ne cerem scuze de la început pentru titlul care este puțin clickbait. Evident, Steaua a fost înființată în 1947. Și tot evident, CSA Steaua este clubul care a realizat marile performanțe cu care ne mândrim cu toții. Însă numele ”CSA” nu a fost niciodată folosit înainte de 2014.

Astăzi, o mare parte din oameni folosește denumirea ”CSA” când se referă la Steaua. Presa spune că o folosește pentru a exista o diferențiere între FC Fcsb și Steaua, deși această explicație nu are sens, FC Fcsb nefiind Steaua. Oile o folosesc și ele, dar doar ca să mintă și să inducă în eroare. Însă când a apărut această denumire?

În 1961, Casa Centrală a Armatei București și-a schimbat numele în Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. Legenda spune că alegerea numelui Steaua a venit pentru că Ilie Ceaușescu nu dorea ca oamenii să înjure armata pe stadioane. Oricum ar fi fost, alegerea a fost una foarte bună, pentru că numele ”Steaua” este unul frumos, reprezentând lumină, putere, energie și înălțimi la care pot ajunge doar cei cu adevărat excepționali.

Din 1961, toată lumea i-a spus clubului nostru ”Steaua”. Nimeni nu i-a spus ”CSA”. Nici nu avea de ce, pentru că nu acesta este numele clubului. CSA este în numele clubului nostru echivalentul unui SRL. Este doar o descriere a entității, cu nimic diferit de Club Sportiv, Fotbal Club, Club Sportiv Municipal, Fotbal Club Municipal sau orice altă formulă de acest gen. Diferența e dată de un singur lucru, formula ”al Armatei”, care într-adevăr face clubul nostru unic în România. În țara noastră nu mai există alt club care să îi aparțină armatei.

CSA a apărut de abia după decembrie 2014

Înainte de decembrie 2014, de fiecare dată când presa vorbea despre activitatea sportivilor noștri și a departamentelor sportive din cadrul clubului nostru, folosea doar denumirea ”Steaua”. Chiar și acum, la handbal, rugby, polo sau orice alte sporturi în afară de fotbal, joacă doar Steaua! Situația se schimbă la fotbal. Acolo apare un alt club, pe care presa îl numește ”CSA”.

De ce a apărut această denumire de abia după 2014? Răspunsul e simplu. În decembrie 2014, Steaua a câștigat procesul pe care îl avea cu FC Fcsb, pentru anularea mărcii utilizate abuziv de către echipa lui Becali. A fost procesul care a arătat că echipa lui Becali nu e Steaua. Și, într-o țară corectă, acea decizie ar fi închis definitiv acest caz. Nu se pune însă problema de așa ceva în România.

FC Fcsb a continuat să susțină că e Steaua și, indirect, să se folosească de marca Steaua, în ciuda deciziei ICCJ. Pentru a-i induce în eroare pe suporteri, oficialii oilor au început să folosească denumirea ”CSA” ca să vorbească despre Steaua. Folosesc această denumire chiar și astăzi, prin documentele prezentate la tribunale, refuzând practic să-i spună Stelei pe nume. Însă, înainte de decembrie 2014, nu o foloseau.

Înainte de decizia ICCJ cu privire la marcă, FC Fcsb recunoștea că nu e Steaua, că nu deține marca Steaua, că nu deține istoria sau palmaresul Stelei. Mai mult, clubului nostru îi spunea pe nume

Vă prezentăm mai jos un document care cu siguranță vi se va părea interesant. Este vorba de o solicitare făcută de către FC Fcsb în 22 mai 2014. Atunci, clubul lui Becali i-a cerut Stelei voie să folosească elemente din identitatea sa. E vorba de prima siglă a clubului, de cifra 47, care face referire la istoria Stelei, și de palmares. La palmares, Becali a adăugat și titlurile câștigate de FC Fcsb.

Partea interesantă e însă formula prin care clubul ovin i s-a adresat Stelei. Nu a folosit nici măcar o singură dată CSA! A folosit mereu întreaga denumire. Iar acest exemplu nu este singular. FC Fcsb a procedat la fel și cu alte ocazii, până în decembrie 2014.

muie fc fcsb cerere csa steauamuie fc fcsb cerere csa steaua

Așa a ”apărut” clubul ”CSA”, din dorința unor indivizi mizerabili de a dezinforma și de a fura. Nimeni nu i-a spus așa în 1986, când a câștigat CCE. Nici după 90, nici după 2000, nici măcar după 2010. ”CSA” a apărut de abia după ce s-a dovedit că Fotbal Club Fcsb nu e Steaua. Este o încercare penibilă de distrugere a celui mai important brand sportiv din țară, iar noi, steliștii, nu trebuie să permitem ca această inițiativă să continue.

Din 1961 suntem doar Steaua!

Din 1961, numele clubului nostru a fost doar Steaua. Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, dacă vreți varianta completă. Doar acesta a fost numele său. Nu a mai fost vreun alt nume. La fotbal a fost Steaua, la handbal a fost Steaua, la rugby a fost Steaua, la polo a fost Steaua, la gimnastică a fost Steaua, peste tot a fost Steaua.

De ce a fost Steaua? Pentru că la toate aceste sporturi și în toate competițiile a participat clubul Steaua, prin departamentele sale sportive. Departamentele (fotbal, rugby, polo, etc.) nu au personalitate juridică și nu există independent de club. Ele nu se pot înscrie la aceste competiții. La ele se înscrie clubul, care are personalitate juridică și certificat de identitate sportivă. Sportivii, fie că vorbim de gimnaști, fotbaliști sau handbaliști, sunt cu toții sportivi ai clubului Steaua.

Dar exemplul Steaua Turabo?

Există bineînțeles și câteva cazuri care vor ridica semne de întrebare printre steliști. E vorba despre Steaua Turabo, Steaua CSM Eximbank sau Steaua Rangers. Acestea sunt ocazii în care clubul nostru a fost prezent în competiții cu alt nume decât Clubul Sportiv al Armatei Steaua București.

Doar că aici nu avem de-a face cu o schimbare a numelui, ci cu o asociere între două sau mai multe entități. Chiar dacă pe clasamentul federației de baschet apărea numele Steaua Turabo, clubul nostru a rămas în continuare CSA Steaua București. Această denumire nu s-a schimbat.

Steaua s-a folosit însă de dreptul său de a căștiga venituri de pe urma utilizării mărcii Steaua, a făcut o asociere cu un sponsor și, în schimbul banilor oferiți de sponsor, a folosit acestă denumire. Este în regulă ca o echipă să schimbe denumirea în acest mod? Depinde de federație. Dacă aceasta acceptă denumirea schimbată, dacă acceptă asocierea cu respectivul sponsor, atunci echipa poate juca în continuare în competiție. Însă, dacă federația nu permite astfel de asocieri, atunci clubul este nevoit ori să înceapă din ultimul eșalon, ori să renunțe la asociere.

În ceea ce privește exemplele de la baschet și hochei, federațiile respective au acceptat această asociere. Așa cum și prima federație a lui Sandu a acceptat asocierea Stelei cu nonprofitul AFC Steaua București. E însă important de înțeles că nonprofitul AFC Steaua București nu a fost niciodată Steaua. Așa cum nici Turabo nu a fost Steaua și nici NY Rangers nu a fost Steaua. 

Clubul Sportiv al Armatei Steaua București a fost înființat în 1947. Asta spun actele sale. Și-a schimbat denumirea de mai multe ori, ultima dată în 1961. Asta spun actele sale. Din 1961, clubul nostru s-a numit doar Steaua. Asta spun actele sale, acte pe care le cunosc și cei de la FC Fcsb.