nicolae nicușor dumitru cel mai mare antrenor dinamovist

NICUȘOR, CEL MAI TITRAT ANTRENOR DINAMOVIST!

Fostul ziar Sportul Popular a lansat săptămâna trecută o serie de articole despre echipele românești din anii 80. Cum era de așteptat, performanța Stelei a fost aproape ignorată, în timp ce un anumit persona a fost ridicat la rang de zeu. Este vorba, bineînțeles, de Mircea Lucescu, favoritul presei sportive din România. Acesta a fost prezentat drept cel mai mare antrenor dinamovist. Dar oare e așa?

Nimeni nu neagă că Il Muce se pricepe la fotbal. Se pricepe. Nu le fel de bine cum se pricepe la manipulare și la promovarea propriei sale imagini, dar se pricepe. Asta nu e însă destul ca să fie ridicat la rangul de cel mai mare antrenor dinamovist din istorie. Acea poziție e ocupată de altcineva, de un om care a realizat performanțe la care Mircea Lucescu încă mai visează. Este vorba de Nicolae Nicușor Dumitru.

Din păcate pentru el, acest antrenor care a reușit performanțe destul de mari cu marea noastră rivală trece acum prin ce trece și Emeric Ienei, la un nivel chiar mai puternic. Presa lucesciană a ajuns să rescrie istoria, chiar să îl șteargă din istorie. Azi, nimeni nu mai vorbește despre acest antrenor, nici chiar câinii. Vorbesc în schimb despre unul dintre marii gropari ai fotbalului românesc: Mircea Lucescu.

În 2016, Clement Peter, ziarist și suporter stelist adânc implicat în fenomenul fotbalistic românesc, a scris un articol despre Nicolae Nicușor Dumitru, pe care îl descrie drept cel mai titrat antrenor dinamovist. Îl puteți citi mai jos. Suporterul dinamovist ar trebui cu siguranță să îl citească!


Articol realizat de Clement Peter și publicat pe site-ul său, Freejournalist.eu, în data de 13 aprilie 2016. 


NICUȘOR, CEL MAI TITRAT ANTRENOR DINAMOVIST!

Figura legendara pentru culorile alb-rosii, Dumitru Nicolae Nicusor, pe cat a fost de discret in munca lui, pe atat de stralucitoare au fost performantele sale. Nu s-a batut niciodata cu pumnul in piept afirmand ca el a creat si inventat nu stim cati si ce jucatori, cum a facut mai tarziu unul dintre ucenicii sai. Inca din primii ani de existenta ai clubului, Nicusor a fost devotat acestuia, mai intai ca jucator, iar mai tarziu ca antrenor. Caracter imens, suporta tot, era trecut secund chiar si atunci cand castiga titlu, situatie in care nu comenta, nu se supara pe nimeni, ci pur si simplu relua munca, devenea din nou principal, castiga iar campionatul si ducea pe Dinamo in semifinalele Cupei Campionilor Europeni in 1984, cea mai mare performanta din istoria “cainilor rosii”!

Bucurestean, nascut in 1928, Nicusor are o copilarie lipsita de griji in sensul ca doar fotbalul conta pentru el. Era singura lui grija! Pana pe la 13-15 ani, nici chiar razboiul nu reusea sa-i rapeasca marea pasiune pentru fotbal, batea mingea pe toate maidanele si prin toate gropile facute de bombardamente. In primul an dupa razboi merge la juniorii echipei Sportul Studentesc unde ramane pana in 1947, dupa care trece la Metalul, grupare din Pantelimon, care atunci evolua in prima divizie. Ii placea golul, joaca atacant, avea viteza si simtul portii, in 23 de meciuri pentru “metalisti” a avut 10 reusite, destule cat sa atraga atentia “marilor” care fusesera create de curand, Steaua si Dinamo. E incorporat la propriu, la Dinamo in 1949 dupa doar un an de la crearea clubului. Era perioada cand CCA isi incepea dominatia si totusi in plina glorie ros-albastra , Dinamo cu Nicusor in atac face break-ul si castiga primul ei titlu in 1955.

Atunci in noiembrie, intr-un meci decisiv cu Locomotiva Timisoara el a dat pasa de gol lui Neagu si Dinamo a castigat cu 1-0, iesind campioana. Merita sa ne aducem aminte de acea echipa: Birtasu-Toma, Bacut II, Szoko – Calinoiu, Bacut I, Barta, Nicusor, Ene I, Neagu, Suru ; antrenor Angelo Niculescu.

Deceniul 5 ii apartine, joaca pentru Dinamo 166 de meciuri si marcheaza 45 de goluri, bifeaza si la Nationala 8 prezente. Cariera lui de  jucator a fost una onesta , fara varfuri deosebite, dar cu titluri si cupe! Inca in vana, agata totusi ghetele in cui in 1960 si devine secundul lui Traian Ionescu la Dinamo. Isi gasise adevarata lui vocatie, ii place sa-i dirijeze pe altii si peste un an devine “principal”. E foarte sever cu elevii sai, care pana mai ieri ii fusesera coiechipieri. Tine mult la disciplina, nu admite sa stie ca se bea, de betii nici nu putea fi vorba, sanctiona drastic orice act de indisciplina. Ii placea sa ofere el din cand in cand cate o bere, dar nu mai mult., are un tact pedagogic deosebit, se vedeau in el stofa si calitatile unui viitor mare antrenor.

Asta avea sa si ajunga, un mare antrenor, cel mai galonat technician care a lucrat in Stefan cel Mare. Si a lucrat in mai multe reprize si de fiecare data a facut-o bine, si pleca cu voia sau fara voia lui si revenea, revenea la dragoste dintai, Dinamo.

Chiar la primul sezon ca “principal”, ’61-’62, castiga titlul si drept recompensa… e debarcat. Vine iar Traian Ionescu si Nea Nae ramane secund, nu se supara, munceste si mai mult si Dinamo aduna alte 3 titluri consecutive, e cea mai buna perioada a lor. In total Nicusor a castigat 9 titluri pentru “caini”, dintre care 4 ca antrenor principal si 5 ca secund. Ajunge in doua reprize si la Bacau, dar  pleaca sa antreneze pentru un an si in Ghana. Nationala Ghanei!

Revine de pa taramuri africane in 1974 si preia ca principal, ce? Dinamo, bineinteles!

Si casiga iar campionatul si iar este exilat, a cata oara?! De aceasta data tot la Bacau! Revine in clubul-mama si i se da o functie oarecare, dar si responsabilitatea centrului de copii. Nimeni nu ii explica de ce aceasta bataie de joc, dar el ca un soldat disciplinat isi vedea  constiincios de treaba acolo unde e pus. Nu era ca azi, sa semnezi un contract si daca nu e respectat sa fii despagubit…cu toate ca si azi patronii isi bat joc la fel ca cei de atunci!

Se cerea performanta continua si in momente de criza Dinamo stia la cine sa apeleze, asa ca la inceputul sezonului 1982-83 Nicusor preia din nou echipa. De data aceasta sta doua sezoane si isi pune decisiv amprenta, sunt anii de glorie maxima a echipei din Stefan cel Mare, cea mai buna perioada din istoria lor!

Cu un sezon in urma Dinamo luase titlu cu Tinel Stanescu la comenzi si Nea Nae secund, titlu urmat de o participare remarcabila in CCE cand au eliminate Interul lui Altobelli. Bergodi si Orialli. Chiar daca erau anii Craiovei, inceputul deceniului 8 apartinea dinamovistilor, asa ca dupa titlul din 1982, in ’83 si “84 Nicusor ii face din nou campioni. Toamna lui “83 este inceputul cuceririi Europei. Elimina in primul tur pe Kuusysi Lahti si Bucurestiul era pregatit sa primeasca proaspata campioana a Europei, echipa lui Magath si Kalz, SV Hamburg. Dinamo face un meci magnific in tur la Bucuresti si castiga cu 3-0. La retur, nemtii refac repede rezultatul, conduc cu 3-0, dar Talnar si Multescu le-au luat piuitul, 3-2 si Nicusor cu haita lui merg mai departe.

In sferturi dau peste militienii de la Dinamo Minsk, condusi de Zigmanatovici si Aleynikov. La Minsk, meci strans, un 1-1 plin de sperante, gol Rednic in final, minutul 87! Noroc, dar sansa e cu cei indrazneti. Meci crucial la Bucuresti si Augustin intra in istorie cu golul sau, 1-0, scor perfect pentru o calificare in premiera, calificarea unei echipe romanesti in semifinalele Cupei Campionilor. Dumitru Nicolae Nicusor a gandit perfect meciul, a jucat economicos si i-a iesit! Stofa!

Semifinala aduce fata-n fata o revelatie, marea surpriza a competitiei, Dinamo Bucuresti si legendara FC Liverpool. Devenit omul momentului, Nicusor gestioneaza foarte bine meciul tur, englezii castiga doar cu 1-0, sperante pentru retur sunt, mai ales ca toata lumea visa la o mare razbunare dupa gestul golanesc a lui Souness la adresa lui Movila, n-a fost doar un gest, a fost un pumn care i-a fracturat mandibula modoveanului dinamovist. Runda a doua a confruntarii e influentata de ploaie si de starea gazonului si englezii se impuna si la Bucuresti cu 2-1. Dinamo iesea cu fruntea sus si prezenta lor in aceasta faza a Cupei Campionilor e cea mai mare performanta din istoria clubului, performanta ce nu poate fi disociata de numele artizanului ei, antrenorul Nicusor.

Fanii dinamovisti, mai ales cei mai in varsta, cei care i-au studiat “opera” pe viu, il considera pe acesta, cel mai mare antrenor pe care l-a avut clubul, discretia si modestia lui l-au oprit insa sa iasa in luminile rampei, cum au facut altii, cu mai putine merite si cu mai multe intrigi, poate chiar de la acelasi club si care au trambitat ca-s cei mai mari, unici si stra-lucitori!

Cel mai mare antrenor la “caini”, dresor de caini rosii a fost Nicusor! Asta, ca sa fie clar!

Text: Clement Peter – freejournalist.eu


Clement PeterClement Peter a fost cel mai mare suporter stelist din toate timpurile. Un om de presă adevărat, fotojurnalist care a surprins în fotografiile sale cei mai importanți ani din istoria Stelei, Clement a iubit clubul nostru cu o pasiune care nu poate fi egalată. A fost mereu alături de Steaua și mereu a încercat să o apere de cei care au vrut să îi facă rău. Din păcate, s-a stins din viață în 2020. A lăsat în urma sa numeroase poze și articole, comori adevărate pentru toți cei care iubesc Steaua București. Pentru a nu pierde aceste comori, am decis să le descărcăm de pe fostul site al lui Clement, freejournalist.eu, care astăzi, din păcate, nu mai e activ, și să le republicăm.

Pentru toată munca depusă în slujba Stelei, Clement Peter merită un loc alături de marile legende ale clubului nostru.