jandarmi jandarmeria

De ce mai există jandarmeria?

E o întrebare pe care românii și-au pus-o tot mai des în ultimii ani. De ce mai există jandarmeria? Care e rolul său? Concret, cu ce ajută existența sa? Răspunsurile au întârziat însă să vină. Despre această instituție se știe mult prea puțin. Iar informațiile care apar sunt mereu negative.

jandarmeriaCa în acel meme cu „Nimeni: nimic”, Jandarmeria Ilfov s-a trezit astăzi să dea un comunicat de presă în care să spună că le interzice non-afumățenilor accesul în localitatea Afumați. De ce? Pentru că Steaua București joacă în deplasare, cu CS Afumați. Așadar, Jandarmeria Ilfov s-a gândit să încalce niște drepturi garantate de constituție.

Unul dintre aceste drepturi e dreptul la libera circulație. Altul e prezumția de nevinovăție. N-au fost pe placul „oamenilor legii”, așa că dă-o dracului de lege!

Jandarmeria Româna e Tom Cruise, în Minority Report

În filmul Minority Report, Tom Cruise e un polițist din viitor. În perioada lui, poliția știe când cineva vrea să comită o crimă. Așa că nu mai așteaptă ca acesta să comită crima. Îl saltă pe fraierică cu mult înainte să o facă și îl închide. Gata, frumos, simplu. Și foarte greșit!

Legea spune clar. Cu toții suntem nevinovați. Iar dacă cineva susține că suntem vinovați, trebuie să demonstreze acest lucru. Pentru jandarmerie, însă, aceste legi nu se aplică.

Inspectorarul de Jandarmi Județean Ilfov aduce la cunoștință tuturor cetățenilor faptul că această competiție sportivă se va desfășura în conformitate cu prevederile Legii 4 din 9 ianuarie 2008 „privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive”. – Jandarmeria Ilfov

Pe scurt, Jandarmeria Ilfov ne comunică că știe ea că vor avea loc acțiuni violente, așa că va lua măsuri.

Vorbim despre un meci de fotbal între o echipă fără suporteri și o echipă ai cărei suporteri nu au absolut nimic împotriva localității Afumați și a echipei din această localitate. De unde vine așadar informația cum că vor avea loc acte violente? Când au mai avut loc?

Stop! Mergem prea departe. Ultimii ani au arătat că jandarmeria e o instituție ciudată. Venind din aceeași zonă ca poliția, te-ai gândi că această instituție funcționează după aceleași principii. Adică adună dovezi concrete, apoi acționează. Iar dacă cineva îi trage la răspundere, arată aceste dovezi.

Unde sunt dovezile că steliștii vor face scandal? Aici nu suntem în Minority Report!

Prea multe abuzuri

Toamna trecută, jandarmii au bătut suporteri steliști într-o stație de metrou. Au dezvăluit ulterior că au luat acele măsuri deoarece suporterii steliști violenți ar fi capturat un jandarm și l-ar fi tras cu forța în metrou. Deși există mai multe filmări ale acelor incidente, în niciuna din ele nu se poate vedea vreun jandarm tras cu forța oriunde. Foarte puțini au condamnat atunci acele acțiuni.

Într-un alt caz, mult mai cunoscut, adică evenimentele de la 10 august, jandarmii și-au acoperit numerele de identificare, apoi au comis abuzuri groaznice. Urmări? Nici măcar una singură. Nimeni nu a fost tras la răspundere. Jandarmeria a comis abuzuri, a bătut oameni nevinovați, apoi a mers mai departe.

Fără nicio dovadă, fără niciun motiv, jandarmii români bat cetățenii acestei țări. Și nimeni nu se plânge. Dacă vreun politician se plânge, o face până ajunge la putere. Apoi uită. De ce? Răspunsul este simplu. Jandarmeria există pentru a-i apăra pe cei aflați la putere de cetățeni.

Jandarmeria nu apără cetățenii, nu are niciun interes să apere cetățenii. Scopul său este să le facă pe placă stăpânilor săi politici, aceiași care aruncă cu bani în instituții inutile precum jandarmeria sau poliția locală. Și de ce se prezintă jandarmii la meciuri cu atâta zel? Simplu. Ca să își justifice existența.

Nu pot să recunoască că rolul lor este să apere puterea de cetățeni, așa că inventează răufăcători. Cei mai buni răufăcători sunt suporterii steliști, introduși în clasa specială ”cei mai periculoși din țară”, deși nu știm niciun caz în care suporterii, de orice fel, nu neapărat steliști, să fi făcut probleme. Dar Jandarmeria Minority Report nu trebuie să demonstreze că suporterii au făcut rău. Nu în România. Poate să creadă că vor face și gata. Se deschide sezonul la abuzuri.

Dacă mergi pe stradă și bați pe cineva că așa vrei tu, faci pușcărie. Jandarmul, dacă bate pe cineva fără niciun motiv, nu pățește nimic. Și nu dacă! Jandarmul sigur va bate pe cineva. Când merge la un eveniment sportiv, de asta o face. Să bată pe cineva. Să își poată justifica existența. Care e așadar diferența între un bătăuș interlop și un jandarm? Sunt două diferențe:

  1. Interlopul poate ajunge la pușcărie;
  2. Jandarmul nu te fură, doar te bate.

Vă încălzesc cu ceva aceste diferențe? Nu ar trebui.

Jandarmeria trebuie desființată

Într-o țară normală, jandarmeria ar fi fost desființată de mult timp. De foarte mult timp. Și jandarmeria, și poliția locală, și multe alte instituții inutile. Aceste instituții sunt doar găuri negre pentru bani publici. Ele nu produc nimic, nu ajută cu nimic. Nu fac nimic bun. Mai mult, fac chiar rău.

Când jandarmeria ajunge să decidă ce categorie de cetățeni are voie să meargă la un meci de fotbal și ce categorie nu are, e de rău. Înseamnă că țara noastră a ajuns rău de tot. Cum să nu ai voie, în 2021, să mergi unde vrei? Cum să nu ai voie să mergi la un meci?

În luna în care tiranul din Belarus a deturnat un avion ca să răpească un ziarist incomod, Jandarmeria Ilfov are porniri asemănătoare, tiranice, abuzive. E penibil. Chiar mai penibil decât comunicatul dat. 

Și ce comunicat au dat! Ar fi amuzant, dacă miștourile făcute la adresa jandarmerie ar mai fi amuzante. Dar nu mai sunt de ceva vreme. Sunt enervante.

În încheiere, Jandarmeria Ilfov ne comunică următoarele:

”Aducem la cunoștință publică faptul că stadionul Comunal din localitatea Afumați se află în imediata apropiere a unei suprafețe împădurite de amploare, iar măsurile de ordine vor include măsuri pentru protecția pădurii împotriva oricărui pericol.”

Adică jandarmeria ne spune că apără ea pădurea Afumați! În țara în care zeci de mii de metri cub de lemn sunt tăiați ilegal în fiecare zi, jandarmeria îndrăznește să ne spună că protejează pădurile. Domnilor, puteți să fiți mai nesimțiți?!

Câți tăietori ilegali de lemne ați bătut în ultimii 10 ani? Pe câți i-ați prins, când distrugeau pădurile țării? Cu siguranță nici măcar unul singur. Pentru că tăietorii nu sunt suporteri. Ei sunt înarmați, nu ca suporterii. Ei mai și dau înapoi. Din acest motiv, dumneavoastră, niște lași, nu protejați pădurile de tăietorii ilegali, ci de suporteri.

Dar e bine că a apărut și acest comunicat. Data viitoare când vom vedea un nou tir încărcat cu copaci tăiați ilegal o să știm cui să-i mulțumim.

Ce ar trebui să facă jandarmeria

Nu spunem că Jandarmeria ar trebui să nu își facă treaba. Poate să și-o facă. Dacă vrea să asigure liniștea în Afumați, poate să o facă și fără comunicate. Poate să o facă trimițând acolo un echipaj care să aibă o prezență discretă, care să intervină chiar numai dacă se întâmplă ceva. E simplu. E corect. E ceva ce poate aduce laudă acestei instituții.

Dar jandarmeria nu face acest lucru. Jandarmeria ne spune că nu avem voie în Afumați. În 2021, în România, țară UE, care ar trebui să fie liberă, cetățeanul nu are voie să circule unde vrea. Ne pare rău pentru afumățenii care nu au acte de Afumați. Duminică, viața lor va fi cu siguranță foarte interesantă.

Păcat că mai există jandarmeria.