bani publici brașovul regulamentele

Pe bani publici, statul și-a făcut o nouă echipă de fotbal și o bagă direct în Liga 2. Toată lumea tace

În ultimii ani, Steaua București a fost ținta multor atacuri venite din presă. Motivul a fost unul ciudat: banii publici. Într-un sport (nu doar fotbal) finanțat în proporție de 98% din bani publici, Steaua București e singurul club care deranjează. Iar lucrurile devin și mai ciudate, cu fiecare zi ce trece, cu fiecare nou sezon. Știrea zilei pentru sezonul 2021-2022 e faptul că statul român și-a înființat un nou club de fotbal, pe care vrea să îl înscrie direct în Liga 2. Cu toate acestea, nimeni nu spune nimic.

FRF tace, presa tace, toată lumea tace. Pentru că nu e vorba despre Steaua București. E în schimb vorba despre FC Brașov. Sau despre o variantă a acestui club.

În data de 27 mai, la ședința Consiliului Local Municipal Brașov, a fost introdus un proiect prin care municipiul Brașov își unește forțele cu Serviciul Public de Termoficare Brașov și Direcția de Administrare Infrastructură Brașov pentru a transforma Asociația Clubul Sportiv Scotch Club în noul FC Brașov. Informația nu a apărut, evident, în presa centrală. A fost publicată într-un ziar local, Monitorul Expres.

Ce FC Brașov mai e și ăsta?!

Propunerea a venit din partea celor de la PNL și USR. Primarul userist al Brașovului, Allen Coliban, o susține:

”Este o soluție pe care o aplică și cei de la SCM Gloria Buzău, aceea de a prelua un club existent, de a schimba în totalitate forma asociației, denumirea și statutul pentru a ne încadra în termenele acordate de FRF. Actualii acționari renunță la toate drepturile și ies din asociație. Cei doi noi acționari vor fi Serviciul Termoficare și Direcția de Administrare Infrastructură Sportivă Brașov. Vom schimba denumirea în FC Brașov Steagul Renaște, acceptată de Ministerul Justiției, iar pe parcursul sezonului 2021-2022 vom putea schimba denumirea în FC Brașov. Am avut discuții și la nivelul CJ Brașov pentru o asociere”, a spus primarul Brașovului, Allen Coliban.

Suporterii steliști care au urmărit Steaua Liberă în ultimii ani s-ar putea să strâmbe din nas la declarația domnului primar. Asta deoarece TOT ce a spus Allen Coliban mai sus e greșit. Este împotriva regulamentelor FRF.

Evident, primarul nu e de acuzat. El nu are de unde să știe ce scrie în ROAF sau ce e trecut în statutul FRF. El doar vrea să le dea cetățenilor săi pâine și circ, la fel ca mulți alți primari din România. Că procedează greșit, asta e altceva. Dar nu el ar trebui să reacționeze în acest caz, ci alții: FRF, presa, toți cei care urlă când aud numele Stelei.

Să analizăm declarația domnului primar

Haideți să vedem ce greșeli a făcut domnul primar:

  1. Primarul Coliban susține că soluția sa este una corectă, pentru că și alte cluburi o folosesc. Totuși, conform regulamentelor FRF, în momentul în care schimbi toate elementele de identificare (forma asociației, denumire, statut, etc.)  ale unui club, acesta trebuie automat dezafiliat. – Articolul 4, alineatul 5 din ROAF.
  2. Primarul Coliban susține și că noul club își va schimba denumirea pe parcursul sezonului. Și aici e contrazis de regulamentul FRF, care interzice acest lucru. Schimbarea denumirii unui club poate fi făcută, fără a fi dezafiliat, doar între sezoane, termenul limită fiind 30 iunie. – Articolul 2, alineatul 2 din ROAF.
  3. Statul va fi proprietar și finanțator. Aici, primarul a fost destul de clar.  Serviciul Termoficare și Direcția de Administrare Infrastructură Sportivă Brașov vor fi acționarii noii echipe. E așadar destul de ușor de înțeles de unde vor veni banii: DE LA STAT!

„Asociația Scotch Club a apărut în 2019, este un club curat, pe care Primăria Brașov îl primește fără nicio obligație“, a spus mai Coliban pentru Monitorul Expres. Conform acestui ziar, se pare că primarul Coliban și partenera sa, Clem Camelia-Maria, sunt membri ai clubului ACS Scotch Club, înființat în 2019 și care are ca domenii de activitate curlingul, baschetul și schiul.

Dar nici asta nu contează. Partea frumoasă acum vine. Conform Monitorului Expres, se pare că domnul Coliban vrea să introducă noua sa echipă direct în Liga 2.

Noul club vrea să preia locul câștigat în Liga 2 de Corona Brașov. Pe bani publici

La fel ca Steaua București, Corona Brașov și-a câștigat barajul de promovare și a ajuns în Liga 2. Se pare însă că nu se va bucura de această reușită. Conform Monitorului Expres, noul club al primarului Coliban ar urma să preia locul Coronei.

Și această mutare este interzisă de regulamentul FRF, care spune foarte clar că:

“Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.“

Este un paragraf pe care îl cunosc toți steliștii. Este un paragraf pe care noi, Steaua Liberă, l-am tot prezentat în ultimii ani, pentru că a fost încălcat în mod repetat. FRF face mereu doar ce vrea. Regulamentele și statutele contează doar când vine vorba de pedepsirea dușmanilor federației. În rest, sunt doar hârtie igienică.

De ce tac toți când e clar că e vorba de bani publici?

Să recapitulăm așadar. Pe bani publici, primăria Brașov vrea să cumpere un club polisportiv care nu are treabă cu fotbalul. Vrea să activeze fotbalul în cadrul acestui club polisportiv, să îl înscrie direct în Liga 2, pe locul câștigat pe teren de altă echipă, și vrea să îl redenumească în plin campionat. Apoi vrea să îl finanțeze din bani publici pe perioadă nedeterminată.

Să fi fost vorba de Steaua București, nu de un club brașovean, “presa“ ar fi explodat cu siguranță. Am fi avut sute, poate chiar mii de articole în care s-ar fi vorbit despre aruncarea banilor publici pe apa Sâmbetei, în care s-ar fi dat citate din regulamente, în care s-ar fi urlat că nu e posibil ca un club de stat să facă așa ceva, că e discriminare față de celelalte cluburi, că nu e corect, că ziariștii plătesc taxe și așa mai departe. Au și făcut asta, după ce clubul nostru și-a câștigat promovarea pe teren. 

Doar că nu e vorba de Steaua. E vorba despre un alt club de primărie. E plin de astfel de cluburi în România iar presa le iubește, pentru că primarii sunt mereu darnici cu ziariștii care scriu de bine.

Și nu doar presa le iubește. Și FRF le iubește. Fără ele, nu ar exista Liga 3, nu ar exista Liga 2, nu ar exista nici Liga 1. Fotbalul românesc e dependent de echipele deținute și finanțate de stat. Îi place să (se) mintă, să susțină că banii publici nu sunt deloc prezenți în fotbal, dar adevărul este cunoscut la nivelul întregii țări.

Statul ține în picioare fotbalul românesc. Fără stat și fără bani publici, fotbalul românesc s-ar prăbuși. Toți știu asta. Și toți o acceptă. Mai puțin când este vorba de Steaua București.

De ce e Steaua specială?! E o întrebare retorică, pentru că știm cu toții răspunsul.