trifan

Noi nu facem compromisuri, ca dumneavoastră, domnule Trifan

Andrei Trifan, angajat al ProSport, fost angajat la Cancan și Fanatik, a scris un articol imediat după ce Steaua București a promovat în Liga 2. În acest articol, i-a întrebat pe suporterii steliști ce compromisuri vor face în continuare.

Nu trebuie să ne supărăm pe domnul Trifan. Domnia sa a făcut de-a lungul vieții multe compromisuri. E așadar de înțeles că presupune că și alți oameni procedează exact ca el. Însă aici greșește domnul Trifan. Doar pentru că el face compromisuri, nu înseamnă că și alții procedează la fel.

Suporterii steliști nu au făcut compromisuri

Ne-ar fi fost foarte ușor să facem. Viețile noastre ar fi fost foarte ușoare, foarte plăcute. Am fi putut oricând să ne facem că nu vedem procesele și să facem un micuț compromis, să spunem că nu înțelegem hotărârile judecătorești, că ne-am obișnuit cu echipa, că x sau că y. Ar fi fost foarte ușor pentru noi să rămânem alături de FC Fcsb și să îi spunem Steaua. Cine ne-ar fi contrazis? NIMENI!

Nimeni nu ne-ar fi contrazis, pentru că noi suntem cei care îi contrazic pe cei care repetă acea minciună. Și domnul Trifan repetă minciuna, când scrie în articolul său că „Din punct de vedere sportiv, echipa lui Gigi Becali este, în mod evident, continuatoarea Stelei”. Și aici se vede compromisul făcut de domnia sa. Ca să producă un articol care să atragă clickuri, Andrei Trifan a renunțat la adevăr.

Pentru că acea frază este în totalitate falsă. Domnul Trifan nu poate să demonstreze că e adevărată. Nimeni nu poate. Nici Becali, nici actele sale, nici FRF, nimeni. Însă domnul Trifan speră că această expresie, „Din punct de vedere sportiv”, îl va scăpa cumva. Din punct de vedere sportiv, Becali și-a înființat o echipă nouă, în 2003, așa cum arată actele pe care chiar el le flutură la TV. Din punct de vedere sportiv, a transferat la această echipă nouă aproape tot lotul Stelei. Tot din punct de vedere sportiv, a înscris această echipă în Liga 1, în plin campionat, cu complicitatea FRF. Din punct de vedere sportiv puteți vedea mai jos dovada:

afiliere fotbal club fcsb

Ce compromis a făcut FRF când și-a încălcat propriile regulamente și a acceptat afilierea unui club nou în plin campionat?

Așadar, din punct de vedere sportiv, FC Fcsb nu este Steaua București. Dacă ar fi fost, nu ar mai trebuit să se înscrie în Liga 1. Nu ar mai fi trebuit să se afilieze la FRF. Dacă Becali ar fi preluat/cumpărat/împrumutat Steaua București, ar fi cumpărat-o/preluat-o/împrumutat-o cu tot cu locul în prima ligă, afiliată deja la FRF. Nu ar mai fi trebuit să facă aceste lucruri.

Dar FC Fcsb nu a fost niciodată Steaua București. A fost o țeapă. A fost o echipă care a folosit ilegal numele Stelei, care s-a dat drept Steaua, dar care nu a fost Steaua. Domnul Andrei Trifan știe acest lucru, dar a făcut un compromis. A ales să nu spună adevărul, să ignore numeroase hotărâri judecătorești, pentru a obține un articol care să atragă mai multe vizualizări.

Dar dacă Andrei Trifan chiar nu știe? Dacă pur și simplu nu a fost informat corect? Atunci e trist. În acest caz, înseamnă că domnul Trifan a greșit meseria. În acest caz, trebuie să ne întrebăm ce compromis a făcut când a ales să lucreze în presă.

Noi, suporterii steliști, nu am greșit echipa. În calitate de suporteri steliști, suntem alături de Steaua București. Asta înseamnă să fii suporter stelist. Dacă echipa ta e Steaua București, tu ești stelist. E simplu. Nu trebuie să faci niciun compromis ca să fie așa. Și noi chiar nu am făcut niciun compromis. Am suferit, am strâns din dinți, am mers mereu mai departe. Alături de Steaua. Întotdeauna alături de Steaua. Fără niciun compromis.

Ce alte compromisuri a mai făcut Andrei Trifan

În articolul său, Andrei Trifan a făcut mai multe compromisuri:

  1. „Pe de altă parte, modul în care patronul a pus mâna pe „tezaurul” din Ghencea este, cu siguranță, cel puțin dubios.” – Nu e nimic dubios. Becali nu a pus mâna pe niciun tezaur din Ghencea. Ați putea să vă interesați, să investigați, să încercați să aflați adevărul. Dar probabil că nu vreți să faceți acest ”compromis”.
  2. „Cu toate acestea, (n.r. Steaua) a avut nevoie de arbitraje favorabile, în momente-cheie, pentru a putea face saltul spre divizia superioară.” – Alt compromis făcut de domnul Trifan a fost să aleagă să creadă ce au spus alții, în loc să urmărească singur partidele Stelei. Dacă le-ar fi urmărit, ar fi văzut că, chiar și în meciul cu Mostiștea Ulmu, arbitrul a greșit de mai multe ori împotriva Stelei, decât în favoarea sa.
  3. „Bumbescu a dezvăluit un lucru care a lovit crunt în speranțele ultrașilor: doi ani echipa nu poate promova!” –  Să iei de bun ce zice cineva fără să investighezi e un alt compromis. Domnul Trifan l-a făcut. Rămâne de văzut dacă viitorul va fi blând cu domnia sa. Cel mai probabil, nu va fi.
  4. „CSA Steaua trebuie privatizată!” – Alt compromis al domnului Trifan. Dacă ar fi folosit Google-ul, ar fi putut afla rapid că Steaua e instituție publică și că nu poate fi privatizată. Conform legii. Dar probabil că folosirea unui motor de căutare e un compromis prea mare pentru domnul Trifan.
  5. „Pentru că masa suporterilor, care a fugit de „oierul” / „ciobanul” de Gigi Becali, a militat ani buni pentru un club fără patron!” – Nimeni nu a fugit de Becali. Suporterii steliști au fugit la Steaua. E o mare diferență. Nu trebuie să faci un compromis ca să realizezi asta. Sau trebuie?
  6. „Au acceptat un compromis (deh!) când noul schelet al clubului s-a născut din „oasele” celor de la AS Regal.” – I-am cere domnului Trifan să ne spună care sunt oasele celor de la AS Regal? Juniorii pe care Steaua i-a cumpărat. Au fost propuși 28. Au fost achiziționați 16. Dintre ei, doar 3 au fost titulari în echipa lui Lăcătuș: Curt, Butoi și Grigore. Ceilalți au fost utilizați la juniori. Oase? Schelet? Nu e un compromis cam mare să faceți o asemenea exagerare?
  7. „E nevoie de un finanțator.” – Sunteți sigur? S-ar putea să regretați acest compromis. Steaua București, în cazul în care nu știți, este cel mai bogat club din țară, cu un buget de peste 20 milioane euro pe an. Și bugetul crește.

Presa s-a compromis!

Întreaga presă s-a compromis. Și domnul Trifan. S-au compromis de foarte mult timp. Au făcut compromisuri peste compromisuri, până s-a compromis.

Totul a început cu un compromis mic. Pentru că nimeni nu a întrebat, nici ei, ziariștii, nu au cercetat. Nu s-au interesat cum a ajuns unul ca Gigi Becali să spună că deține Steaua București, cel mai mare club sportiv din țară. Nu s-au interesat dacă e adevărat ce spune.

A urmat un alt compromis, acceptarea comportamentului acestui personaj. Alt compromis a fost promovarea sa. A urmat promovarea minciunilor sale. A urmat apărarea sa, atunci când era clar că e vinovat. În cele din urmă, s-a ajuns la atacarea sportului, pentru a-l salva pe el. Acum, Andrei Trifan îi întreabă pe suporterii steliști ce compromisuri vor face ei.

Nu vor face niciun compromis, domnule Trifan. Vor continua să stea lângă Steaua. Dumneavoastră, însă, ce compromisuri veți mai face? La ce veți mai renunța pentru un click în plus? Ce veți mai accepta, ca să obțineți următorul interviu cu vreun gropar de-al fotbalului românesc? Ce veți mai face peste câteva luni, ca să dispară articolul dumneavoastră de pe internet?

Că vă place sau nu, Steaua București a promovat în Liga 2. Că vă place sau nu, vremea FC Fcsbului a trecut. Și, când veți încerca, în câteva luni, împreună cu colegii dumneavoastră, să migrați către Steaua, să vă aduceți aminte de compromisurile pe care le-ați făcut degeaba.