muie uefa

Când te porți ca un preș, toată lumea te calcă în picioare

În data de 16 iunie, CSA Steaua București a emis un comunicat prin care s-a lăudat cu o scrisoare de mulțumire primită de la UEFA. Câteva zile mai târziu, „recunoștința” celor de la UEFA s-a văzut și într-un program de meci. E o glumă, evident. Probabil că deja ați aflată că UEFA și FRF și-au bătut din nou joc de Steaua.

După ce stadioanele Arena Națională și Arcul de Triumf  au fost inundate și după ce nu au mai putut fi folosite pentru antrenamentele echipelor Austria și Macedonia de Nord, UEFA și FRF și-au adus aminte că mai există un stadion în București, unul mult mai bun decât cele două. E vorba despre noul stadion Steaua.

Așa că reprezentanți ai UEFA și ai FRF au sunat rapid în Ghencea, unde le-a răspuns cineva. Cine? Nu știm. Poate comandantul Bichir, poate George Ogăraru, sigur nu Talpan. Cel care le-a răspuns a fost și de acord să accepte ca cele două naționale să se antreneze de urgență pe stadionul Stelei.

Câteva zile mai târziu, Steaua a primit o scrisoare de mulțumire din partea UEFA și FRF. Imediat, a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă în care a scris că:

„Ca recunoaștere a răspunsului prompt, a disponibilității arenei și a efortului depus de către colectivul clubului, în data de 15 iunie 2021, Robert PONGRACZ – Match Manager Euro 2020 a adresat Clubului Sportiv al Armatei Steaua o scrisoare de mulțumire.”

Frumos, nu? Doar la suprafață. De fapt, e praf în ochi.

Trimite și Steaua o scrisoare către UEFA și FRF?

Mai trec încă câteva zile și apare în presă știrea cum că, într-un fluturaș de meci, UEFA a scris că FC Fcsb a câștigat Cupa Campionilor în 1986. Nu e nimic surprinzător. Chiar nu e prima dată când UEFA face acest lucru. Ar fi fost surprinzător dacă ar fi procedat invers.

E interesant ce va face conducerea clubului acum. Va da un nou comunicat? Va trimite o scrisoare la UEFA? Ar trebui.

„Ca recunoaștere a răspunsului prompt, a disponibilității arenei și a efortului depus de către colectivul clubului…” – Prin aceste cuvinte, conducerea clubului Steaua ar fi vrut cumva să arate cât de implicată e, cât de serioasă și muncitoare e, cum rezolvă ea toate problemele care apar, chiar și cele care aparent nu au rezolvare. Cel puțin ar fi vrut acest lucru. Nu a reușit. Cei din conducere au reușit doar să se facă de rușine, arătându-le tuturor că ei sunt doar niște sclavi, care fac orice le cere stăpânul.

În ultimii 20 de ani, conducătorii Stelei au avut cu toții aceeași atitudine, de preș. De fiecare dată când un dușman de-al Stelei a urlat, ei s-au ascuns sau, chiar mai rău, i-au făcut pe plac dușmanului.

Exact la fel procedează acum cu FRF și UEFA. Cele două nu ne sunt prietene. Cel puțin Federația sigur nu e. UEFA are o scuză, pentru că probabil nu dă doi bani pe ce se întâmplă în țara noastră. Cele două au urlat iar conducerea Stelei s-a prezentat imediat la raport.

Ce ar fi trebuit să facă conducerea Stelei? Ar fi trebuit să le spună să se ducă dracului.

Având în vedere atitudinea ostilă pe care FRF o are față de Steaua București, conducerea clubului nostru ar fi trebuit să refuze orice discuție cu federația despre stadionul Steaua. FRF nu are ce căuta în Ghencea. Am mai spus acest lucru și o să-l mai spunem de câte ori e nevoie. Echipa federației nu trebuie primită în Ghencea. Să joace la Ploiești, Constanța sau unde se simte ea bine. Dar nu în Ghencea.

Dacă tu nu te respecți, cine să te respecte?

muie uefa

Atât timp cât conducerea Stelei va avea o atitudine de preș, dușmanii ne vor călca în picioare. O fac și o vor face în continuare pentru că nu le e frică de clubul nostru. Nu se tem de urmări pentru că știu că nu vor exista. Și atunci, de ce i-ar face Stelei un bine?

La prezentarea meciului Ungaria – Portugalia, UEFA a scris într-o postare că acesta se va juca la București. Este vorba din nou de eterna gafă, București – Budapesta. „Încep amândouă cu B, sunt cam în aceeași parte a lumii, e același lucru!” Doar că nu e. E jignitor.

În 2021, în era internetului, nu ai nicio scuză când confunzi Budapesta cu București și invers. Dar oare le pasă celor de la UEFA? Nu. Îi doare-n cot. O să meargă mai departe și, la anul, ne vor spune că echipa din Budapesta, FC Fcsb, a câștigat CCE în 1986. O să comenteze cineva? Nu. Ai noștri vor pleca și mai mult capetele.

Altfel ar fi stat lucrurile dacă Steaua nu le-ar fi dat celor de la UEFA și FRF răspunsul dorit. Dar ai noștri au fost prompți și au depus toate eforturile ca ăia să fie mulțumiți.

Unde a fost promptitudinea când imaginea Stelei București era târâtă prin mocirlă de pușcăriași? Unde au fost eforturile lor când era necesară o informare corectă a suporterilor și o oprire a propagandei anti-Steaua?

Atunci n-a fost. Pentru că atunci n-au sunat FRF și UEFA. Atunci au sunat suporterii steliști, adică ăia pentru care conducerea nu ar ridica nici măcar un degețel. Poate că acum s-au convins și cei care cereau încă „6 luni” pentru niște scârbe care ar fi putut demonstra că sunt steliști încă din prima zi la birou.