palmaresul Stelei Sevilla Cupa Campionilor Europeni

Steaua București nu a pierdut nicio bucată din palmares. FC Fcsb încearcă să distrugă palmaresul Stelei

După decizia de ieri, mulți avocați de internet s-au apucat să vorbească despre palmaresul 98-2003, pe care Steaua l-ar fi pierdut. Este o interpretare greșită. Steaua București nu a pierdut niciun palmares. Titlurile și cupele câștigate sunt și vor fi mereu în vitrina ei. Ce trebuie însă reținut e faptul că FC Fcsb încearcă să distrugă palmaresul Stelei.

Decizia de ieri a spus foarte clar:

  • performanțele obținute de Steaua București la fotbal, în perioada 1947-1998 îi aparțin fără dar și poate;
  • în ceea ce privește perioada 98-2003, instanța a concluzionat că Steaua București nu are „calitatea procesuală activă” pentru a o solicita (vom explica mai jos în detaliu acest aspect);
  • în ceea ce privește FC Fcsb, acest club nu are nimic în palmaresul său. Instanța a menținut decizia dată în 2019, care a spus că titlurile câștigate de FC Fcsb în anii în care a folosit ilegal și abuziv numele și marca Stelei nu îi aparțin. Motivul? FC Fcsb încălca legile fotbalului. Așadar, acele titluri sunt nule!

1. Perioada 47-98

În ceea ce privește perioada 1947 – 1998, nu se pune problema să vorbim despre alte cluburi, așa cum au încercat să sugereze anumite personaje care susțin că vor să afle adevărul. Nu vor adevărul. Vor în schimb să rupă Steaua în bucăți. Și, dacă nu pot să rupă Steaua, vor să rupă palmaresul Stelei.

Chiar dacă și-a schimbat de mai multe ori numele, între 1947 și 1998 a existat un singur club. Este vorba de clubul pe care îl avem și astăzi, CSA Steaua București, căruia presa îi spune „CSA”, deși numele său e Steaua București. De ce îi spune presa „CSA”? Din același motiv pentru care dușmanii îi spun așa. Nu e altceva decât o încercare de a sugera că există mai multe entități. Una, zic ei, ar fi CSA. Alta, zic ei, ar fi Steaua. Și vor să ne sugereze că, dacă există mai multe entități, atunci palmaresul e doar la una din ele, nu la cealaltă.

Însă ceea ce spun ei nu e adevărat. Nu există mai multe entități. Există un singur club Steaua București, căruia, dacă nu ar fi avut acest element distinctiv, „al Armatei”, lângă „Clubul Sportiv”, nimeni nu i-ar fi spus niciodată „Clubul Sportiv”. Așa cum nimeni nu le spune CF, celor de la Real Madrid Club de Futbol.

Clubul Steaua București, de-a lungul anilor, a participat la competiții de fotbal, de baschet, de handbal, rugby, hochei și multe altele. La fiecare din ele a participat clubul Steaua București. Nu secția, ci clubul. Secțiile clubului Steaua nu există și nu au existat niciodată de sine stătător.

Astăzi, însă, pentru a distruge acest club, anumiți indivizi sugerează că fiecare secție în parte e o entitate separată. Acum, după decizia de ieri, poate că a înțeles toată lumea de ce.

Cineva încearcă cu disperare să distrugă palmaresul Stelei. 

2. Calitatea procesuală activă

Ce înseamnă „calitatea procesuală activă”? Conform legeaz.net, „calitatea procesuală activă, presupune existenţa unei identităţi între persoana reclamantului şi cel care este titularul dreptului afirmat”. Adică, pentru cazul nostru, ca să poată să ceară să îi fie recunoscute drepturile asupra perioadei 1998-2003, Steaua București trebuie să fie entitatea care a obținut acele rezultate în perioada respectivă.

Știm însă că nu se pune problema de așa ceva. În acea perioadă, Steaua București a fost asociată cu AFC Steaua București, nonprofitul lui Păunescu. Așadar, acele rezultate au fost obținute de această entitate rezultată din asocierea celor două. Însă această entitate nu mai există astăzi, cum nu mai există nici AFC Steaua București.

Ce se întâmplă așadar cu acele rezultate?

Entitatea rezultată din asociere ar fi trebuit să le paseze cuiva. Nu le-a pasat. În 2003, a fost desființată rapid de Becali și acoliții lui. Locul său în Liga 1 a fost luat abuziv, FC Fcsb fiind introdusă acolo imediat după înființare. Asocierea a fost desfăcută rapid și în foarte mare liniște printr-o hotărâre a guvernului Năstase iar AFC Steaua București a fost băgată în faliment, aceasta din urmă desființându-se câțiva ani mai târziu.

Rezultatele din acei ani au rămas în aer, cum era și normal să fie. Acesta este rezultatul mizeriei din fotbalul românesc, unde FRF, în loc să protejeze brandurile sportive, încearcă să le dea unor infractori.

Chiar săptămâna trecută am vorbit despre cazul Petrolul Ploiești, club care a dispărut pentru că a expirat înțelegerea dintre primărie, deținătorul brandului, și privatul cu care era asociată. Privatul va continua în Liga 2, dar cu alt nume, un nume fără legătură cu Petrolul Ploiești. Noua echipă, pentru că e o echipă nouă, ar trebui să înceapă din ultima ligă. Palmaresul său e 0.

Cine deține rezultatele obținute de Petrolul în timpul asocierii? Dacă această parte nu a fost trecută în contract, NIMENI!

Exact la fel a fost și în cazul Stelei. Pentru că în actul de asociere nu a existat o parte care să explice ce se întâmplă în cazul în care asocierea se rupe, am ajuns la decizia de ieri.

Ce s-a întâmplat în prima fază a procesului?

În prima fază a procesului, probabil că pentru judecători a fost destul actul de asociere între Steaua și nonprofit. I-au atribuit Stelei acele rezultate în contul acelei colaborări. La apel, însă, probabil că judecătorii s-au uitat mai atent la documente. Văzând că nu e precizat nicăieri cine ia ce în cazul ruperii asocierii, au concluzionat că Steaua București nu poate avea calitate procesuală activă. Restul e istorie.

3. FC Fcsb ar trebui exclusă din fotbal

În acest moment, FC Fcsb e la mila federației. Dacă federația vrea să le dea acele titluri câștigate în anii 2000, o să i le dea. Dacă nu vrea, FC Fcsb rămâne cu 0 titluri. Asta a decis justiția, dar e puțin probabil ca cineva să conteste o decizie pro-FC Fcsb din partea FRF.

Ce trebuie noi să înțelegem este că clubul lui Becali a pățit exact ce a pățit și Steaua în ceea ce privește rezultatele între 98-2003. Clubul lui Becali nu poate demonstra cu acte că a câștigat acele titluri. Ele au fost obținute sub un nume pe care FC Fcsb îl purta ilegal, lucru interzis de regulamentele FRF:

Articolul 1 | Afilierea cluburilor

7. Cererea de afiliere va cuprinde, sub sancţiunea nulităţii, următoarele:

a. Denumirea structurii sportive;

8. Odată cu cererea de afiliere se depun următoarele documente:

g. declaraţie prin care structura juridică a persoanei care solicită afilierea garantează faptul că aceasta poate lua decizii independent de orice entitate externă;

Evident, în momentul în care justiția a obligat FC Fcsb să își schimbe numele și emblema, punctul g), de mai sus, a picat. FC Fcsb nu a deținut dreptul asupra numelui și nu a putut garanta că cineva nu-i va impune să îl schimbe. Conform regulamentului, trebuia exclusă imediat după decizia din 2014. De ce nu s-a întâmplat acest lucru? FRF trebuie să ne răspundă la această întrebare.

Acești oameni încearcă să distrugă palmaresul Stelei și clubul Steaua București

Ce vor acești oameni? Care e scopul lor? Răspunsurile la aceste întrebări sunt la Gigi Becali.

Becali consideră că, dacă el nu poate avea Steaua, nimeni nu ar trebui să o aibă. De ani buni duce o campanie agresivă de murdărire a numelui său. Nu trece lună fără ca Becali să nu spună că Steaua nu produce bani, că Steaua nu are suporteri, că nu are succes, că nu e iubită de fani. Din păcate, această campanie are succes.

Sponsorii nu se îngrămădesc la ușa clubului nostru, care nici măcar nu îndrăznește să se apere împotriva atacurilor lui Becali. Când Talpan a spus ceva, a fost imediat taxat și sancționat de conducerea clubului.

Acum, după câștigarea acestui proces, oare îl va lăuda cineva? Îl va felicita comandantul interimar Bichir? Îi va da o mărire? Îl va promova?

Probabil că nu. Pentru că acești oameni urăsc Steaua și îl urăsc pe Florin Talpan, pentru că o apără. Ei vor să distrugă Steaua.

Ei îi susțin pe fecesebiștii care spun că vor să afle adevărul dar care nu acceptă niciodată deciziile judecătorești și care niciodată nu îl trag la răspundere pe Becali. Aceștia se pozează în salvatori ai Stelei, dar tot ce au reușit a fost să distrugă palmaresul Stelei.

Cupa și titlul pe care Steaua le-a pierdut nu se vor mai întoarce la echipa noastră. Nu fără o dovadă clară asta presupunea respectiva asociere. Însă ele nu vor merge niciodată nici la FC Fcsb. Pentru că FC Fcsb nu a jucat niciun rol acolo.

La final, palmaresul Stelei e mai sărac cu un titlu, o cupă și o supercupă, care au dispărut din fotbalul românesc. Acesta este rezultatul muncii lui Becali și al oamenilor lui. Au parazitat Steaua atâția ani, acum vor să îi distrugă palmaresul. Ca și până acum un singur om stă în fața lor și încearcă să salveze Steaua: Florin Talpan.