numărul 7

Mai aveam nevoie de numărul 7

Cum ne-a obișnuit deja, presa sportivă a publicat în această săptămână o informație pe care publicul stelist a știut-o aproape de la anunțarea zilei stabilite pentru inaugurarea noului stadion din Ghencea. La inaugurare, clubul Steaua București va anunța și retragerea tricoului cu numărul 7.

Decizia e una pe care steliștii o așteaptă deja de foarte mult timp. Cu acest număr pe spate, Marius Lăcătuș a devenit omul cu cele mai mari realizări din istoria fotbalului stelist. Cu acest număr pe spate, a apărut legenda Fiarei, un simbol foarte important pentru poporul stelist. Și tocmai pentru că acest simbol este atât de important, poate că decizia de a retrage numărul 7 a fost una luată mult prea repede.

Indiscutabil, numărul 7 trebuie retras la un moment dat. Este un număr cu o greutate mult prea mare pentru tot ceea ce înseamnă Steaua. Acum, însă, când echipa este de abia în Liga 2, gestul pare mai degrabă forțat. Și putem ignora acest aspect, care ține poate de punctul de vedere al fiecăruia. Însă nu putem ignora ceea ce înseamnă numărul 7 pentru steliștii din teren.

Mai bine zis, pentru tinerii steliști din teren. Asta deoarece numărul 7 nu e doar un tricou cu greutate, ci și un puternic motivator. Pentru tinerii steliști, care vin acum din spate, de la academie, și care încep să simtă gustul performanței, acest număr ar fi putut însemna enorm. Ar fi putut să fie un scop. Ar fi putut să fie un motiv de mândrie.

Ar fi putut să fie o performanță personală pentru un tânăr stelist care, venit din academie, ar face pasul spre prima echipă, ar asculta cum galeria îi cântă numele și ar trăi bucuria unui gol marcat pe noul stadion Steaua cu acest număr 7 pe spate. Că vrea sau nu, acest gând îi trezește emoții oricărui stelist adevărat.

Numărul 7 trebuie să fie mereu la Steaua București

Crescând, am aflat cu toții că numărul 7 e un număr magic. Puțini am înțeles de ce. Cel puțin până am făcut conexiunea cu Steaua. Clubul nostru este născut pe 7 iunie, în 1947. Echipa sa de fotbal a realizat cea mai mare performanță în data de 7 mai iar jucătorul său cel mai emblematic, Marius Lăcătuș, a purtat numărul 7 pe spate în întreaga sa carieră.

Retragerea numărului 7 este o decizie luată atât pentru a-l cinsti pe Lăcătuș, cât și clubul Steaua, cu întreaga sa istorie glorioasă. Se face însă mult prea repede, pentru că Steaua București încă mai are nevoie de numărul 7 și tot ceea ce înseamnă.

Știm că Marius Lăcătuș nu s-ar fi supărat dacă această decizie ar fi fost amânată câțiva ani, poate până la revenirea Stelei în prima Ligă. Știm că mulți tineri steliști ar fi fost foarte bucuroși să primească acest număr. Să sperăm însă că retragerea numărului 7 de pe tricou nu va însemna și retragerea sa din sufletul Stelei.

Steaua București are nevoie de spiritul Fiarei. Are nevoie să lupte cu adevărat. Mai ales în această perioadă dificilă.