ionuț angheluță banii statului

Pe banii statului, critici cel mai bine banii statului

Odată cu apropierea meciului de inaugurare a stadionului Steaua, dușmanii Stelei scrâșnesc din dinți și aruncă cu venin către clubul nostru. Strigă că nu este normal ca un club deținut de stat să activeze în România lui 2021. Strigă și fac fețe, dar uită să spună un lucru: și ei sunt plătiți tot din banii statului.

La emisiunea Fotbal Club, de pe Digi Sport, 3 oameni care nu au avut niciodată nicio legătură cu clubul Steaua au discutat despre Steaua și despre inaugurarea noului stadion din Ghencea. Evident, au voie să discute. Nu e necesar să fii stelist ca să vorbești despre Steaua. Dacă însă dorești să faci o emisiune despre acest subiect, normal ar fi să ai și un stelist lângă tine.

Dar acest aspect e mai puțin important acum. Mai importante sunt cuvintele folosite de unul dintre invitați, comentatorul Digi Sport Ionuț Angheluță. Angheluță a fost un fotbalist de un nivel nu foarte ridicat. A jucat câteva meciuri în prima divizie, pentru Poli AEK Timișoara, apoi a lăsat fotbalul pentru jurnalismul sportiv. Astăzi este comentator și se face remarcat doar prin atacurile dese la adresa clubului Steaua.

Sigur, nu e interzis să critici Steaua București. Oricine o poate face. Oricine are dreptul să o facă. Când o faci, însă, ar fi bine să te asiguri că ai argumente serioase și, cel mai important, că nu ți se pot reproșa și ție lucrurile pe care i le reproșezi Stelei.

Un atac penibil, nedemn de TV

Supărat aparent de o poveste spusă de Ion Crăciunescu, care și-a amintit cum era pe vremea când arbitra Steaua marilor Lăcătuș și Boloni, Ionuț Angheluță a sărit să atace din senin clubul nostru. A numit Steaua o ”structură comunistă”, criticându-i pe cei care au încredere în instituția Armatei și mergând până acolo încât să spună că armata a fost ”un simbol al puterii comuniste”.

Mai departe, Angheluță a început să inventeze. A spus că doar comuniștii au făcut cluburi sportive pentru armată, un lucru în totalitate neadevărat. Pe site-ul acesta am discutat despre ȚSKA Moscova, club înființat de armata țaristă în 1911, cu mult înainte de apariția comuniștilor și a URSS. Am vorbit despre Consiliul Internațional al Sportului Militar, organism internațional care promovează sportul în rândul armatelor tuturor țărilor de pe glob. Am vorbit și despre cluburile sportive ale armatelor unor țări capitaliste precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau India.

”Nu au cluburi sportive, nu au cluburi sportive, nu au cluburi sportive!” a repetat Angheluță, vorbind despre armatele altor țări. Uite că au! Au cluburi sportive foarte bine plătite, precum West Point Black Knights, și sportivi care se pregătesc chiar să meargă la olimpiadă.

Ionuț Angheluță ar trebui să cunoască aceste lucruri, dacă este expert în sport și dacă vrea să vorbească despre ce e bine și ce e rău în sport. Dar probabil că așteptările noastre sunt prea mari. Vorbim totuși despre un fost fotbalist slăbuț, care astăzi e comentator. Prima meserie e una care nu-ți cere să citești prea mult iar cea de-a doua e departe azi de ceea ce a fost pe vremea unuia precum Cristian Țopescu.

Comentatorii de azi sunt angajați dacă pot inflama spirite, dacă pot enerva, nu dacă pot neapărat să transmită informații corecte într-un mod interesant. Informarea corectă nu atrage privitori. Atacurile, în schimb, sunt aur curat!

”Armata nu trebuie să facă fotbal,” a continuat Angheluță. Să fi spus acest lucru în SUA, și-ar fi atras înjurăturile a milioane de fani care în fiecare an urmăresc confruntarea dintre clubul armatei și cel al marinei.

Cineva să îl învețe istorie pe domnul Angheluță!

Tragic e că Angheluță nu-și dă seama de cât de mult greșește. Îl putem ierta că nu știe ce se întâmplă în afara granițelor României. Nu e asta o problemă. Puțini oameni știu de exemplu că Gazprom, principalul sponsor al UEFA, este o companie deținută de Rusia lui Putin.

Problema e că Angheluță face gafe și în ceea ce privește sportul românesc. Spune că echipa de fotbal a Stelei este un ”strigoi comunist”, dar uită să menționeze că întreg fotbalul românesc a fost înființat de comuniști.

Să luăm Universitatea Craiova, de exemplu. Clubul a fost înființat în 1948, după ce comuniștii au ajuns la putere. A făcut cele mai mari performanțe când s-a aflat sub protecția unuia dintre cei mai mari comuniști, Ștefan Andrei.

FC Argeș, echipa marelui Dobrin, a fost înființată în 1953 și chiar s-a numit ”Dinamo”, nume cu foarte puternice legături comuniste.

Oțelul Galați s-a înființat în 1964. UTA și Gaz Metan în 1945. Petrolul s-a mutat la Ploiești în anii 50. Exemplele pot continua la nesfârșit, pentru că aproape tot fotbalul românesc a fost afectat și influențat de cele aproape 5 decenii de comunism. Așadar, când vorbește despre ”strigoi comuniști”, domnul Angheluță ar trebui să știe că vorbește despre aproape tot fotbalul românesc, chiar dacă el vrea să vorbească doar despre Steaua București.

Banii statului nu puteau lipsi din discuție

Cei care atacă clubul Steaua București o fac mereu folosindu-se de un argument: banii statului. Pentru ei, Steaua București este o gaură neagră care cheltuie nejustificat banii cetățenilor, care nu produce nimic. Sigur, ei nu știu dacă e adevărat sau nu că Steaua nu produce nimic. Nimeni nu știe. Nimeni nu a vorbit vreodată despre acest aspect. Dar asta nu-i oprește să atace Steaua pentru că e finanțată din banii statului.

Când cineva a avut curajul să arate că și alte echipe sunt finanțate din banii statului, dușmanii Stelei au urlat că nu e același lucru. Banii de la bugetul local nu sunt la fel ca banii de la bugetul statului, au spus ei. La fel a spus și Angheluță, la Fotbal Club.

Din păcate pentru ei, sunt exact același lucru. Pentru că vorbim despre bani publici în ambele cazuri. E însă amuzant că în România există oameni precum Ionuț Angheluță, care chiar cred că bugetele locale sunt format din banii strânși de la locuitorii orașului. Dacă ar fi așa, domnule Angheluță, țara asta ar fi chiar și azi blocată în 1840. Sau credeți cumva că o comună precum Necșești, din Teleorman, cunoscută drept cea mai săracă localitate din România, ar putea vreodată să strângă destui bani de la locuitorii săi, la fel de mulți precum Timișoara?

Dar nu are rost să discutăm acum despre bugete locale. Mai bine punem o poză, așa poate o să înțeleagă toată lumea:

structura bugetului local

Aceasta este structura de venituri a bugetului local. După cum se poate vedea, o bună parte din bani vine de la bugetul de stat. Adică, domnule Angheluță, chiar dacă nu vor, cetățenii din Iași plătesc și pentru dezvoltarea unei localități precum Necșești, din Teleorman.

În 2019 și 2020, Digi 24 și DigiSport au primit 2.373.421 lei din banii statului

”Când vor juca în Liga 2, pe la Iași, pe la Timișoara, pe la Brașov, oamenii de acolo să își închipuie că ei plătesc echipa CSA Steaua,” a spus Angheluță, încercând să le dea o lovitură decisivă celor care poate s-ar gândi să îl contrazică. Dar stați puțin! Aceleași argumente le putem folosi și noi!

Când va mai comenta meciurile echipelor din Iași, din Timișoara, din Brașov, oamenii de acolo să își închipuie că ei îl plătesc pe Ionuț Angheluță! Pentru că sunt șanse foarte mari salariul lui să vină fix din banii statului. 

Buletin de București a publicat chiar în această lună un articol în care a vorbit despre banii pe care primarul Negoiță i-a dat către presă în 2019 și 2020. Suma e una foarte mare. E vorba de 12 milioane de lei, bani din bugetul public al sectorului 3, care au ajuns la mai multe trusturi de presă din România. Printre acestea, se numără și Digi Sport.

Digi 24 și Digi Sport au primit cea mai mare sumă dintre toate redacțiile: aproape 2.4 milioane de lei, pentru publicitate în 2019 și 2020. Adică aproape jumătate de milion de euro. Și această sumă vine doar de la Sectorul 3. Celelalte sectoare oare cât au dat? Celelalte orașe? Alte instituții publice?

Oamenilor precum Ionuț Angheluță le place să îi critice pe cei care primesc bani de la stat, dar uită să spună că și ei sunt dependenți de banii statului. Din păcate, aceasta este realitatea în România. Pentru foarte multe companii, mai mari sau mai mici, afacerile cu statul înseamnă viață.

Nimeni nu refuză banii statului. Nimeni! Niciodată! Nici Digi Sport nu o face, chiar dacă Ionuț Angheluță e atât de dezgustat atunci când vorbește despre banii pe care statul îi trimite către CSA Steaua București. Știe oare că și salariul său vine, măcar într-o mică parte, de acolo? Îi pasă? Sigur că nu.

Așa cum ați văzut deja, finanțarea unui club sportiv din banii statului e un lucru rău doar când acel club se numește Steaua București. Dacă primarul din Brașov vrea să-și facă echipă, dacă cel din Iași vrea să se joace de-a managerul sportiv sau dacă primăria Ploiești se joacă cu identitatea Petrolului, acestea sunt lucruri normale, pentru că nimănui nu-i pasă de aceste echipe.

Steaua București, în schimb, este dușmanul numărul 1 al tuturor celor care caută să distrugă sportul românesc.

O palmă dură primită de la Crăciunescu

Prezent în aceeași emisiune, Ion Crăciunescu i-a dat o palmă destul de dură lui Angheluță, arătându-i că Steaua, despre care fostul fundaș al AEK-ului a spus că nu are suporteri, stârnește atât interesul unei mase mari de oameni cât și a unei televiziuni. Televiziunea este chiar Digi Sport, care va transmite inaugurarea stadionului Steaua.

Un moment amuzant a avut loc atunci când Angheluță și-a amintit că Digi transmite inaugurarea. Pentru câteva secunde s-a blocat, realizând că a făcut campanie împotriva propriei sale televiziuni, atunci când a spus că meciul Stelei cu OFK Belgrad nu stârnește interes.

”Eu cred că deja jignești, și pe mine mă deranjează,” i-a spus la un moment dat Crăciunescu lui Angheluță. ”În țara asta, ce e din trecut nu mai e bun. E bun doar ce e acum,” a continuat indignat fostul arbitru, încercând să îi atragă atenția fostului fotbalist că nu e bine doar să critici de dragul de a critica. Angheluță, din păcate, nu a înțeles nimic.

”Structura asta nu era bună,” a încercat Angheluță să se apere, făcând referire la Steaua. Nu, domnule Angheluță. Din tot regimul comunist, doar ”structura asta”, doar ”strigoiul” ăsta a fost bun. Acest club, Steaua București, a pus România pe harta sportului mondial. Fără el, astăzi, dumneata nu mai aveai televiziuni de sport într-o Românie care nu mai practică sport.

”La ce performanțe am ajuns în ultimii 30 de ani?” a întrebat Crăciunescu.

”Nu am ajuns pentru că nu am avut conducători bine pregătiți”, a răspuns Angheluță. Așa e. Nu avem nici conducători de fotbal bine pregătiți, nici fotbaliști bine pregătiți și nici comentatori bine pregătiți, domnule Angheluță.

Captură foto: Digi Sport