ana maria popescu sport scrimă

De ce ai face sport în România?

Stelista Ana Maria Popescu a câștigat medalia de argint la spadă. E mult? E puțin? Românii sunt experți în multe, mai ales în fotbal și politică, dar la acest sport, spadă, cu siguranță nu se pricep. Se pricepe însă Ana Maria Popescu.

Pentru că se pricepe, Ana Maria a ținut să spună câteva cuvinte adevărate. La 36 de ani, le-a spus în calitate de om matur, trecut prin viață și sport, pe care nimeni nu-l are la mână cu nimic. Așa că lucrurile spuse de ea au deranjat. Asta se întâmplă de fiecare dată când cineva spune adevărul.

O palmă frumușică pentru presa de sport

Presa de sport din România nu se pricepe la acest sport, spadă. Nu se pricepe nici la fotbal, sportul despre care vorbește în fiecare zi. Nu se pricepe la multe. Așa că Ana Maria Popescu a ținut să le atragă atenția marilor ziarici că ar trebui poate să se ocupe de altceva.

”Sper că de data asta să fie suficient (n.r. medalia de argint). Să nu fie ca data trecută, când ”Brânză a pierdut aurul”. Sper ca de data asta să fie ceva mai bine și medalia asta să fie suficient cât să asigure un buget de bun simț pentru viitorul scrimei românești”, a spus Ana Maria Popescu și a plecat, lasându-l pe Dorin Chioțea să se întrebe dacă nu cumva persoana sa chiar nu contează.

Nu contează. Nu contezi, Dorine. Chiar deloc. Dar nu de asta a plecat Ana Maria Popescu de la interviu, lăsându-te cu ochii în soare. A fost un mesaj pentru toată presa de sport din România.

Mesajul a avut 2 părți, pentru ca cei din presă să priceapă. Prima parte a fost una audio, când Ana Maria v-a spus că nu sunteți altceva decât niște nesimțiți. A doua parte a fost cea vizuală, când v-a întors spatele, pentru că asta meritați.

O să băgați la cap? O să pricepeți și o să vă schimbați în bine? Cu siguranță nu. Dar măcar v-a umilit Ana Maria Popescu, o câștigătoare de medalie olimpică.

O palmă frumușică și pentru cei care conduc prost această țară

”Am 37 de ani, mă dor toate, m-am chinuit, e cea mai muncită şi mai chinuită medalie din toată cariera mea, aşa că nu-mi pasă de aur. Îmi pasă de bucăţica asta de metal pe care mi-am dorit-o pentru mine. Şi o am, asta e cel mai important.

Şi dacă la Beijing n-am avut maturitatea necesară să mă bucur de acea medalie, acum sunt foarte mulţumită de ce-am reuşit să fac. E maxim din ce puteam să fac, la ce pregătire am avut, la ce chin şi la cât contează sportul în România, trebuie s-o spunem şi pe asta. A fost minunat ce-am reuşit să fac astăzi”, a declarat Ana Maria Popescu.

Un mesaj puternic, care ar trebui să ne pună pe gânduri. Un om matur l-ar fi gândit. Din păcate, politicienii din România nu sunt oameni maturi. Acest lucru a fost demonstrat și de ministrul Eduard Novak.

Fost sportiv, acesta se pare că a uitat ce înseamnă să fii sportiv, de când a ajuns în politică. A schimbat tabăra și acum dă replici de politician, nu de sportiv.

După părerea mea, şi dacă bugetul federaţiei de scrimă era cu 5 milioane de lei mai mare, Ana-Maria nu putea să câştige ieri, sau nu câştiga medalia de aur. Problema este că din spate nu vin încă tineri.

Nu vreau să ducem discuţia în altă parte, să ne bucurăm de această medalie şi să ne concentrăm pe Paris 2024, acolo unde nu mi-aş dori să ajungem şi cu scrima sau cu alte sporturi unde am ajuns cu gimnastica„, a afirmat Eduard Novak.

Părerea dumneavoastră nu contează, domnule Novak. Și nu ne interesează unde vreți dumneavoastră să duceți discuția. O sportivă care a făcut performanță la nivel înalt v-a atras atenția că există probleme. V-a cerut să le rezolvați și v-a spus cum să le rezolvați. Nu ne mai spuneți părerile dumneavoastră. Faceți ce trebuie!

O fi din cauza politicii sau a ministerului. Să ne aducem aminte că fostul ministru al sportului, Ionuț Stroe, a făcut Live în chiloți! Eduard Novak nu a făcut asta. Încă. Dar s-a făcut de rușine cu replica de mai sus, replică pe care el nu ar fi trebuit să o dea niciodată.

Domnule Novak, nu aveți de ce să îi dați un răspuns Ana Mariei Popescu! Nu sunteți în măsură să o faceți. Vorbim, evident, cu politicianul Novak. Sportivul Novak nu pare a fi în peisaj.

Presa și politica au distrus sportul

Când politicul trimite bani către presă, în loc să îi trimită către sport, e clar că avem probleme. Politicul și presa au distrus sportul românesc și îl distrug în continuare.

E o minune că avem sportivi precum Ana Maria Popescu, care mai reușesc să câștige medalii și trofee la un nivel foarte înalt. E o minune pentru că în România nu există interes pentru sport.

E adevărat ce a zis ministrul Novak. Nu vin din spate tineri interesați de scrimă. Dar cum să vină, când presa vorbește zilnic doar despre Gigi Becali? Cum să vină când li se spune în fiecare zi că e rușinos să fii sportiv plătit de stat? De ce să practice scrimă, când nimeni nu respectă acest sport și presa nu scrie nimic despre el?

Ana Maria Popescu v-a spus un adevăr și v-a întors spatele. Ar fi trebuit să vă bată. Poate că o să se întâmple și asta, la un moment dat.

P.S. Înainte ca această Olimpiadă să ia sfârșit, gândiți-vă la un lucru. Olimpicii români poartă echipamente fabricate de Peak, o firmă de care nu a auzit nimeni.

 

Sursă foto. FIE și COSR