vali moraru

Felicitări, domnule Vali Moraru!

În sfârșit! După multe decenii de atacuri din umbră, după ani buni de înjurături pe la spate, presa sportivă din România și-a arătat adevăratele culori. Nu s-a mai ferit. În sfârșit, a spus ce gândește. A spus-o Vali Moraru și pentru asta noi îl felicităm. Ce a spus? A spus că urăște Steaua București.

Vali Moraru e primul om din presă care recunoaște acest lucru. Alții se tem să o facă. Atacă Steaua, o jignesc, își bat joc de suporterii ei, dar mereu se prezintă ca fiind obiectivi. Unii chiar au tupeul să se dea steliști, în timp ce înjură Steaua.

Episodul despre care vorbim a avut loc ieri, în emisiunea domnului Moraru. Un schimb de cuvinte cu Ion Crăciunescu l-a făcut pe cel poreclit ”Mortalu” să se scape:

Ion Crăciunescu: „A fost o anomalie când a câștigat Liga Campionilor?”

Vali Moraru: „Da.”

Cel mai probabil, domnul Moraru nu a intenționat să fie atât de sincer. Dar a fost și pentru asta merită felicitat. A dat dovadă de cojones! Colegii săi din presă nu au la fel de mult curaj. Cei mai mulți dintre ei se folosesc de obiectivitate ca de un scut, din spatele căruia aruncă cu venin cât se poate de subiectiv în Steaua București.

Datorită domnului Moraru, acum știm sigur că nu ne înșelăm când spunem că întreaga presă e anti-Steaua București, că întreaga presă urăște ideea că Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni.

Așa i-a învățat Mircea Lucescu

Totuși, cum s-a ajuns aici? Câștigarea unui trofeu european ar trebui să fie motiv de mândrie pentru toată lumea. Mai ales când evenimentul a avut loc în trecut. Da, e foarte probabil ca fanaticii dinamoviști din 1986 să nu fi fost foarte mândri că Steaua a câștigat CCE, dar, la 35 de ani distanță, puterea veninului se mai duce. Ca dinamovist, la 35 de ani distanță, poți privi acel eveniment ca un apogeu al fotbalului românesc, nu doar al fotbalului stelist. Cumva, poți să te mândrești că ai fost și tu în peisaj, că ai jucat cu și că uneori chiar ai bătut Steaua.

Presa sportivă, însă, nu gândește așa. Nu gândește așa pentru că nici părintele său spiritual nu gândește așa.

Ajuns la 76 de ani, Mircea Lucescu refuză să petreacă timp cu nepoții și strănepoții lui. Ai crede că nu-i prea are la suflet. În schimb, bătrânul dinamovist e mereu în căutarea de echipe din campionate mai mult sau mai puțin corupte, cu care să câștige titluri. De ce e obsedat de titluri? Ca să întreacă Steaua.

Pentru Lucescu, Cupa Campionilor câștigată de Steaua este ghimpele suprem. Nu se satură să atace performanța Stelei. Ba chiar a încercat cumva să își asume meritele pentru obținerea ei. Evident, fără succes. Și pentru că acest subiect e atât de enervant pentru cel poreclit Il Luce, acesta își pune ”câinii de atac” din presă să muște din ea de câte ori pot.

Steaua București i-a dat lui Lucescu planurile peste cap

Din punctul de vedere al lui Vali Moraru, faptul că Steaua a câștigat CCE a fost o anomalie. E un cuvânt ciudat. ”Anomalie” înseamnă o abatere de la regulă. Dar care era regula? Care era planul pe care Steaua l-a dat peste cap, când a câștigat CCE.

Probabil că l-ați ghicit. Planul era ca Mircea Lucescu și Dinamo să câștige CCE.

Se spune despre Steaua că lua jucători cu ”arcanul”, cu forța. Se spune că a câștigat CCE în 1986 pentru că a avut cei mai buni jucători din țară, pe care i-a luat mișelește. Așa se spune, dar nu e adevărat.

La nivelul anului 1986, lotul Stelei București era format din 2 vedete adevărate, Boloni și Tudorel Stoica, un fundaș de top în fosta Divizie A, Iovan, 3 jucători tineri și cu un viitor strălucit în față, Balint, Lăcătuș și Belodedici, și, în rest, jucători pe care absolut nimeni nu i-ar fi considerat importanți pentru fotbalul românesc.

Da, la începutul sezonului 1985-1986, nicio echipă din țară nu s-ar fi bătut pentru oameni precum Pițurcă, Bumbescu, Duckadam, Bărbulescu, Bălan, Majearu, Pistol, Stângaciu, Radu II sau Anton Weissenbacher. Însă, cu acest lot, Steaua a câștigat CCE.

De ce a fost o anomalie? A fost o anomalie deoarece acel trofeu trebuia câștigat de Dinamo și Mircea Lucescu.

Planul era ca Luce să devină zeul fotbalului românesc. E destul să privești lotul câinilor din prima jumătate a anilor 80. Era plin de jucători convocați în mod constant la națională (spre deosebire de steliștii precum Tudorel Stoica). Apoi, să nu uităm transferul lotului Corvinul la Dinamo. Acesta a fost urmat de transferul vedetelor Științei, Cămătaru și Balaci. Dar și de alte transferuri de jucători tineri și foarte buni, pe care Dinamo chiar i-a luat cu forța.

Da, planul era ca Il Luce să câștige CCE. Nu Steaua, nu Alecsandrescu și Ienei, ci Lucescu și securitatea.

Dar a avut loc anomalia și Steaua a câștigat trofeul.

Presa sportivă din România nu a iertat niciodată performanța Stelei

steaua sportul popular 1986 8 mai Oamenii care au prins perioada comunistă știu cam ce fel de indivizi lucrau în presă în acele vremuri. Nu e un secret că presa din România era controlată de partid. Toată presa era controlată, deci și presa sportivă.

De altfel, performanța obținută de Steaua a fost trecută aproape ca o notă de subsol în Sportul Popular, ziar care a devenit Gsp. Pentru securiștii din presă, realizarea Stelei a fost o insultă. Ei, care cel mai probabil aveau deja scrise articolele în care îi pupau picioarele lui Mircea Lucescu, unul de-ai lor, până la urmă, n-au crezut niciodată că se poate întâmpla așa ceva.

Cu Pițurcă și Lăcătuș, Emeric Ienei a făcut ceea ce Mircea Lucescu n-a putut să facă cu Balaci, Cămătaru, Mateuț, Andone, Rednic, Lupu, Moraru și alți mari grei. Este o anomalie! Pentru presa securistă care i-a dat pe Lucescu și ai lui drept cei mai mari dintre cei mai mari, este o anomalie.

Și cum vechii securiști din presă i-au crescut pe ziaricii de azi, performanța Stelei este o anomalie și pentru ei.

Vali Moraru a avut curajul să recunoască că nu suportă Steaua și ideea că Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Așa a fost învățat să gândească, așa gândește, măcar nu se ascunde. Bravo lui.

Cum Steaua București se apropie tot mai mult de Liga 1 și cum sfârșitul lui Becali, creație a presei din România, e tot mai aproape, poate că vom vedea astfel de reacții și din partea altor oameni din presă. Măcar acum e destul de clar pentru toată lumea ce e important pentru ei. Nu sportul, nu performanța, ci propria lor agendă.

Da, și Royal Army are echipă de fotbal, domnule Moraru

Un foarte scurt P.S. În discuția cu Ion Crăciunescu, Vali Moraru a încercat să fie amuzant și a întrebat dacă Royal Army are echipă de fotbal. Da, are. Are chiar propria ligă de fotbal. La o căutare pe internet o să o și găsiți. Nike, Fujitsu, McDonalds, Continental sunt doar câțiva dintre sponsori. Mai multe informații găsiți aici.

Și U.S. Army are o echipă de fotbal. Dar nu de fotbal de-al nostru, ci de fotbal american. Priviți poza de mai jos:

vali moraru

Mulțumit, domnule Moraru?