ștefan răzvan bichir

Dacă Steaua nu promovează în Liga 1, un singur om e vinovat: Răzvan Bichir

Și susținătorii lui, bineînțeles. Răzvan Bichir și susținătorii lui sunt singurii vinovați dacă Steaua nu promovează în Liga 1 în acest sezon. Probabil că acum vor veni unii suporteri să ne arate comunicatele FRF. Le știm. Le-am știut mereu. Acestea nu reprezintă o noutate. Însă am ajuns în această poziție dintr-un singur motiv: Steaua e condusă de oameni slabi, care nu îi vor binele.

Răzvan Bichir și-a început mandatul la Steaua anunțând că echipa de fotbal nu are ca obiectiv promovarea. A ajuns singur la concluzia aceasta, după ce a auzit poveștile din presă. În niciun moment nu a stat să vadă de ce e așa. Nu, doar a repetat.

Și i-a convenit să repete. Adevărul, pe care îl știm cu toții, e că MApN nu dorește ca Steaua București să joace în Liga 1. De fapt, asta e prea mult spus. MApN nu dorește ca Steaua București să existe în fotbal. Cei care conduc la minister sunt foarte fericiți cu Becali, chiar dacă nu au nicio legătură directă cu el. Îl admiră, îl respectă, se tem de el. Ar face orice ca să se pună bine cu el și, bineînțeles, nu ar face nimic ca să îl supere.

Exact așa au fost și comandanții numiți la conducerea clubului nostru în ultimii ani. În ciuda hainei militare pe care au purtat-o, au fost cu toții niște lași. Nici măcar unul singur nu a îndrăznit să apere interesele clubului pe care l-a avut în subordine. Bichir, al cincilea comandant al Stelei în cinci ani, nu este cu nimic diferit.

Florin Talpan a ghicit totul încă de vara trecută

Într-un interviu acordat pentru Steaua Liberă vara trecută, Florin Talpan a anticipat aproape la perfecție cazul promovării Stelei în Liga 1. Atunci, domnul colonel ne-a explicat ce trebuie să facă Steaua București pentru a promova în Liga 1. Ne-a spus că echipa noastră trebuie să câștige pe teren meritul sportiv, apoi, dacă FRF se opune promovării în Liga 1, să meargă la TAS și, în cele din urmă, la un tribunal civil.

Exact asta se pare că o să se și întâmple. Cel puțin ar trebui să se întâmple. Din nou, în scenă intră Bichir. Cheia promovării Stelei e la el. Va fi comandantul interimar al clubului de acord cu judecarea la TAS? Dar cu acționarea în judecată a federației și a ligii?

Dacă va fi de acord, Steaua va promova. Dacă nu, este destul de clar ce se va întâmpla.

Se va întâmpla ce s-a întâmplat și până acum când un comandant stelist a plecat capul în fața lui Burleanu. FRF a călcat Steaua în picioare de fiecare dată. Pentru că a putut. Pentru că a știut că nimeni nu o să o tragă la răspundere.

Totuși, când cineva a tras FRF la răspundere, Burleanu și ai lui s-au speriat. Vorbim din nou despre Florin Talpan, evident. Singurul om care a luat taurul de coarne și care s-a bătut cu FRF pentru Steaua. I-a speriat de fiecare dată pe Burleanu și oamenii lui, atât de mult încât aceștia au cerut ca el să fie sancționat. Iar comandanții de 3 lei fix asta au făcut. Au ascultat ordinul venit de la FRF.

La cererea FRF, un comandant de-al Stelei l-a sancționat pe Talpan pentru că și-a făcut treaba

Recent, AS47 a publicat un document primit de la conducerea clubului Steaua, un document cu răspunsuri la câteva întrebări puse de asociație. Foarte probabil, puțini suporteri steliști l-au citit. Dacă ar fi făcut-o, le-ar fi sărit în ochi un detaliu foarte important:

Răzvan Bichir a recunoscut că Florin Talpan a fost sancționat de către fostul comandant, Hîncu, pentru simplul fapt că și-a făcut treaba:

raspuns steaua

Într-o lume normală, această informație i-ar fi revoltat pe suporteri. La noi, din păcate, cei mai mulți au dormit. Dar poate că se vor trezi acum. Nesimțirea și abuzurile venite de la FRF îi cam obligă pe suporteri să se trezească.

FRF face ce a făcut mereu

Am spus că nu e o noutate comunicatul FRF. Chiar nu e. A mai dat astfel de comunicate de mai multe ori doar în ultimele 12 luni. Apoi, dacă este să vorbim despre abuzuri, acestea chiar nu sunt noi.

Suporterii steliști poate că au uitat, dar:

  • FRF a permis afilierea FC Fcsb în plin campionat, în 2003
  • FRF a permis ca FC Fcsb să joace cu numele FC Gazde și fără emblemă, în 2014
  • FRF a permis ca FC Fcsb să își schimbe numele în plin campionat, deși acest lucru era interzis de regulament
  • FRF a permis ca FC Fcsb să plătească jucătorii altor cluburi, sancționând echipa lui Becali doar cu o amendă
  • FRF a intervenit pentru ca FC Fcsb să nu fie sancționată de UEFA, în urma condamnării lui Becali pentru mită (cazul Valiza)
  • FRF a refuzat mereu să sancționeze FC Fcsb, în ciuda numeroaselor dovezi de rasism și xenofobie arătate de Gigi Becali
  • FRF și-a modificat regulamentul în plin campionat, pentru a ajuta o echipă să promoveze. Este vorba, bineînțeles, de Academia Rapid

Cazul Academia Rapid/FC R reprezintă o încălcare mult mai gravă a regulamentului, dar nu a contat pentru FRF

Ce a contat în acel caz a fost doar meritul sportiv. Așa a spus Burleanu:

”Principul de bază de la care se pleacă este meritul sportiv şi anume meritul sportiv este cel care primează. Echipa care a câştigat faza judeţeană sau faza la nivelul muncipului Bucureşti să poată să meargă la acest baraj”, a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, în 2018.

În caz că ați uitat, Academia Rapid nu putea promova pentru că nu avea personalitate juridică. Adică nu putea încheia contracte. Deci nu putea nici să semneze afilierea la FRF. În ciuda acestui neajuns, FRF s-a dat peste cap, a schimbat propriul său regulament în plin campionat și i-a ajutat pe Giuleștenii Noi să promoveze.

În acel caz, Academia Rapid avea meritul sportiv, dar nu dreptul legal. Cuvintele folosite de noi sunt aceleași pe care le-a folosit și FRF chiar recent, într-un răspuns prin care a explicat de ce Steaua nu poate promova, chiar dacă are meritul sportiv:

”Reamintim însă că, din punct de vedere legal, CSA Steaua nu are drept de promovare în Liga 1 și, implicit, în situatia în care va obține meritul sportiv de a promova în Liga 1, clubul nu va putea exercita acest drept.” 

Doar că nici Academia Rapid nu avea dreptul legal. Dar asta nu i-a oprit pe Burleanu și ai lui. Și trebuie să spunem că vorbim aici despre un caz mult mai clar decât cel al Stelei. Academia Rapid nu avea personalitate juridică și nu putea semna niciun act. 

În cazul Stelei, lucrurile sunt foarte neclare. Steaua e club profesionist. Ar trebui să se poată afilia la o ligă profesionistă fără probleme. Dar FRF spune că nu poate, pentru că e club de drept public.

Primarul de la Pitești se bagă la echipă

Însă, dacă asta e problema, cum explică FRF prezența în Liga 1 a cluburilor deținute și finanțate de stat?

Chiar acum câteva zile, primarul Piteștiului a recunoscut că FC Argeș este un club deținut 99% de primărie. A recunoscut că acest club e finanțat din bani publici. A recunoscut că se implică la echipă. Ba chiar a zis că trebuie să se implice, ”ca banul public să fie cheltuit cu cap”.

club deținut de stat

Ce explicație are FRF în acest caz? Ce vrea FRF? Ca Steaua să înființeze o societate-paravan, la conducerea căreia să numească pușcăriași și proști? Asta este cerința supremă pentru ca un club să poată juca în Liga 1?

În cazul acesta, este destul de clar că Steaua trebuie să acționeze FRF în judecată. 

Clubul nostru trebuie să meargă la TAS încă de pe acum. Are tot ce îi trebuie. Declarația dată de oficialii FRF și toate aceste cazuri în care federația și-a încălcat regulamentul sunt destule pentru a le demonstra celor de acolo că are loc un caz de discriminare. Apoi, clubul nostru poate prezenta poziția UEFA, care ar accepta Steaua în competițiile sale.

Dacă decizia de la TAS nu ne e favorabilă, nu e o problemă. Putem merge în civil.

Putem face acest lucru fără să ne temem de dezafiliere. Anul trecut, FRF a fost dată în judecată de FC Fcsb, dar nu a dezafiliat echipa lui Becali. A fost și aici un abuz, doar ultimul de pe o listă deja foarte lungă.

Dar cum o să răspundă Răzvan Bichir la aceste abuzuri? Are doar două opțiuni:

  • Dă FRF în judecată și obține promovarea Stelei
  • Nu dă FRF în judecată și devine unicul vinovat pentru ratarea promovării

Oare ce va alege?!