hagi cruyff

BREAKING NEWS: „Hagi ironizat de antrenorul Barcelonei, după evoluția de la CM94″*

Ați văzut asteriscul din dreptul titlului? E pus acolo deoarece titlul nu trebuie luat la propriu. Titlul acestui articol, BREAKING NEWS: „Hagi ironizat de fostul antrenor de la Barcelona, după evoluția de la CM94”,  reprezintă titlul pe care l-ar fi dat presa sportivă din România lui 2022, unui eveniment din 1994, dacă ar fi activat în 1994.

Noi atacuri la adresa Stelei – Ogăraru e mai nou victima preferată a ziaricilor

Nu e o noutate că ziaricii urăsc Steaua. Nu e o noutate și că profită de orice ocazie pentru a da în clubul nostru. Iar una dintre țintele lor preferate a devenit, în ultima vreme, George Ogăraru.

Astăzi, Ogăraru a publicat pe pagina sa de Facebook o postare în care l-a lăudat pe unul dintre juniorii Stelei București, Teodor Erhan. Despre el, Ogăraru a spus că aleargă în medie 12 km pe meci.

postare ogăraru

Cine a făcut vreodată sport știe că, pentru un tânăr de 18 ani, să alergi 12 km în 90 de minute este o realizare. Nu doar pentru distanța parcursă, ci pentru disciplina, puterea de muncă și implicarea de care acesta a dat dovadă. La 18 ani, e foarte ușor să lași factori externi să îți distragă atenția. E foarte ușor să nu te concentrezi la meci, ci la blonda din tribune. E foarte ușor să nu mergi la culcare la ora 22:00, ci să stai până la 4 dimineața cu prietenii în oraș, la bere și hamburgheri.

Ogăraru l-a lăudat pe tânărul Erhan și s-a și lăudat cu el. Foarte bine a făcut. Amândoi merită felicitați. Însă povestea nu s-a terminat aici. La postare, un fost coleg de-al lui Ogăraru, de la Ajax, a lăsat un comentariu. Eddie van Schaick a scris: ”The ball needs to travel, not the player 😉”. Și pentru că și-a încheiat comentariul cu un smiley care trage cu ochiul, i-a triggeruit pe ziaricii lipsiți de talent din fotbalul românesc.

În Gsp și ProSport au apărut aproape imediat următoarele titluri:

ogăraru presă

Evident, un comentariu nu este o știre. Și tot evident, articolele au apărut ca să lovească în Steaua, ca să sugereze că la Steaua nu se muncește serios. Însă cele două articole au arătat mai degrabă cât de puțin se pricep la fotbal cei care le-au scris.

Spunem asta deoarece afirmația lui Van Schaick, cum că trebuie să circule mingea, nu jucătorul, nu îi aparține lui. Îi aparține de fapt unui alt olandez, unul mult mai cunoscut. Poate cel mai cunoscut olandez din lumea fotbalului. Johan Cruyff, cel mai mare fotbalist olandez din toate timpurile, obișnuia să spună acest lucru.

Curyff i-a spus asta chiar și lui Gică Hagi, după mondialul din 1994. Într-un interviu pentru Libertatea, Hagi a povestit respectiva întâmplare:

”Declaraţia lui Johan Cruyff. (n.r. – Hagi răspunde aici la întrebarea ”Ce te-a impresionat cel mai mult după acel turneu final de poveste?”) Când am revenit la Barcelona, unde-l aveam antrenor, mi-a spus: „Ştii de ce n-aţi câştigat Mondialul? Pentru că aţi alergat prea mult”. M-au uluit acele vorbe atunci. De fapt, n-am înţeles nimic. Acum, îi dau dreptate. Trebuia să alergăm şi mai puţin decât am făcut-o. Trebuia să alerge mai mult mingea, nu noi.” – Gică Hagi

Aceasta a fost filozofia marelui Cruyff. Nu înseamnă neapărat că e cea mai bună. E doar una din numeroasele filozofii din fotbal. Cruyff prefera spectacolul, atacurile, golurile. Alții preferă apărarea, jocul tacticizat, disciplina. Pentru cei din această categorie, e mai important ca jucătorul să alerge, nu mingea. Un ziarist sportiv adevărat ar fi știut acest lucru. Așa cum ar fi știut și povestea dintre Cruyff și Hagi.

Și, dacă ar fi știut acea poveste, probabil că ar fi privit cu alți ochi comentariul lui van Schaick, pe care ei l-au interpretat ca fiind o ironie, când de fapt a fost doar o discuție simplă între doi foști colegi.

Vă puteți oare imagina ce-ar fi făcut cei doi ziarici care au scris respectivele articole pentru Gsp și ProSport, dacă ar fi trăit pe viu întâlnirea Hagi – Cruyff? Probabil că a doua zi am fi citit:

  • ȘOC ȘI GROAZĂ! Un olandez râde de cea mai mare performanță a Naționalei! ”De asta n-ați câștigat mondialul!”
  • BREAKING NEWS: Hagi ironizat de antrenorul Barcelonei
  • Nu o să-ți vină să crezi cum l-a ironizat antrenorul Barcei pe Hagi, după CM94
  • Performanța de la CM94 nu l-a impresionat pe antrenorul lui Hagi
  • Atac la Rege: Antrenorul Barcelonei ironizează jocul Naționalei de la CM94
  • Un olandez râde de Hagi & Co.: ”Ați alergat prea mult!”
  • Antrenorul Barcei îl trimite pe Hagi să reînvețe fotbalul: ”Așa nu câștigi o cupă mondială”
  • Antrenorul olandez al Barcei râde de cel mai mare fotbalist al României: ”Doar așa ai fi putut câștiga cupa mondială”

Și exemplele pot continua. Ce trebuie să învățăm de aici? Trebuie să învățăm că orice tâmpit poate să își bată joc de munca cuiva. Este însă nevoie de talent, bun simț și multă muncă pentru a fi un profesionist adevărat.

Din fericire, tânărul Teodor Erhan – că despre el ar fi scris un ziarist adevărat, nu despre un comentariu – se pare că are aceste calități. Abia așteptăm să îl vedem în prima echipă a Stelei, lângă Bărbulescu.