ianis zicu

Răspunsul Stelei la întrebarea lui Ianis Zicu

Deși e antrenor la Concordia Chiajna, Ianis Zicu nu a uitat că, în trecut, a jucat pentru Dinamo și Rapid. Nu a uitat nici ura pentru Steaua, nici frustrările. În această săptămână, a apelat din nou la ele, cerșind un loc în Liga 1, deși nu merită acest lucru.

După ce Concordia a fost învinsă cu 3-1 la Cluj, Ianis Zicu a dat următoarea declarație:

”Regulamentul e clar, Steaua nu are drept de promovare, asta e! Să schimbăm regulamentul pentru că e Steaua? Dacă era Recea, nu vreau să jignesc pe nimeni, se schimba regulamentul? Nu! Pentru că e Steaua! Sper ca lucrurile să fie clare, așa cum au spus și cei de la FRF. Nu cred că trebuie să existe vreo discuție. La anul nu știu ce se va întâmpla, dar asta e problema lor. Până atunci nu cred că se va întâmpla nimic”, a spus Ianis Zicu.

Bineînțeles, regulamentul nu e clar deloc. Nicăieri nu scrie că Steaua București nu ar avea voie să promoveze. Legea Sportului, despre care am vorbit deja de mult prea multe ori, este cel mult interpretabilă, dar nici ea nu spune clar că o echipă precum Steaua nu ar fi profesionistă și nu ar avea voie să joace în Liga 1.

Însă Zicu repetă propaganda antistelistă pe care o putem vedea zilnic în presă. Mai interesantă este însă întrebarea pe care antrenorul Concordiei a pus-o pentru reprezentanții televiziunilor și ziarelor de sport:

”Să schimbăm regulamentul pentru că e Steaua? Dacă era Recea, nu vreau să jignesc pe nimeni, se schimba regulamentul? Nu! Pentru că e Steaua!”

Ianis Zicu a răspuns singur la această întrebare, la care ar fi trebuit să răspundă presa. A răspuns singur și a răspuns greșit. Și probabil că acesta a fost și motivul pentru care presa nu a răspuns. Pentru că răspunsul este unul pe care Ianis Zicu cu siguranță nu vrea să îl audă.

Răspundem noi însă la întrebarea sa, în numele Stelei București. Așadar, răspunsul la întrebarea ”Dacă era Recea se mai schimba regulamentul?” este DA! Un DA foarte mare.

Pe ce ne bazăm când dăm acest răspuns? Ne bazăm pe acțiunile bine documentate ale celor de la FRF. În cazuri similare, aceștia au schimbat regulamentele, ca să permită promovarea echipei cu astfel de probleme.

Mai multe echipe ajutate de FRF prin schimbarea cu dedicație a regulamentului joacă astăzi în Liga 1

Din păcate pentru fotbalul românesc, avem deja mult prea multe cazuri în care FRF a schimbat regulamentul pentru a ajuta o echipă să promoveze sau ca să joace în Liga 1. Cel mai cunoscut caz de acest gen e cel al Academiei Rapid/FC R/FC Rapid 1923. În 2018, Comitetul de Urgență al FRF a modificat statutul și regulamentele FRF pentru ca Academia Rapid, echipă fără personalitate juridică, să fie înlocuită la final de campionat de FC R, o echipă care nu a jucat niciun meci în respectivul sezon.

Pentru că FC R avea personalitate juridică, i-a fost permisă promovarea în Liga 3. Direct. Fără să joace măcar un meci în sezonul respectiv. Burleanu a explicat atunci:

”Principul de bază de la care se pleacă este meritul sportiv şi anume meritul sportiv este cel care primează. Echipa care a câştigat faza judeţeană sau faza la nivelul muncipului Bucureşti să poată să meargă la acest baraj.”

Adică, pentru că Academia Rapid a câștigat pe teren meritul sportiv, FRF i-a permis unei alte echipe, FC R, să îi ia locul. Asta deoarece Academia Rapid a fost de acord să cedeze promovarea în favoarea noii societăți. Atenție însă! Conform regulamentelor, nu poți vinde/împrumuta/cesiona/da dreptul la promovare. Acela e doar al tău.

Sau cel puțin era. FRF a schimbat regulamentul prin intervenția Comitetului de Urgență, care nici măcar nu are dreptul să facă așa ceva. Comitetul Executiv e singurul care poate schimba regulamente.

Cazul Fotbal Club Fcsb este mai puțin cunoscut

Culmea, deși FC Fcsb e o echipă care atrage mult mai multe priviri decât Academia Rapid/FC R/Rapid 1923, cazul său nu e la fel de cunoscut precum cel al noilor giuleșteni. În 2017, în ciuda faptului că regulamentele FRF interzic cât se poate de clar acest lucru, FC Fcsb și-a schimbat numele în plin campionat!

Atunci, Comitetul Executiv al FRF s-a întrunit pentru a vota în ceea ce privește această schimbare. Adică echipele din Liga 1 au votat dacă sunt de acord sau nu ca FC Fcsb să își schimbe numele în plin campionat. Au fost de acord.

Dacă vreuna dintre echipe nu era de acord, conform regulamentelor, FC Fcsb trebuia dezafiliată. Pentru că regulamentele nu permiteau schimbarea numelui în plin campionat iar FC Fcsb era obligată de o decizie judecătorească să o facă.

Astăzi, FRF a schimbat regulamentul în favoarea clonelor. Burleanu & Co. au adăugat un nou paragraf în regulament, unul care spune că este totuși permisă schimbarea numelui în plin campionat, dacă acest lucru este cerut de o decizie judecătorească. Adică, dacă clubul Dinamo București dă în judecată SC FC Dinamo 1948 SA, câștigă și cere ca această societate să își schimbe numele, SC FC Dinamo 1948 SA o poate face în plin campionat, fără să mai ceară voie de la FRF. Evident, e vorba de o schimbare a regulamentului în favoarea hoților, dar nu îi pasă nimănui.

FRF ia măsuri doar împotriva Stelei București

Dacă te uiți acum peste clasamentul Ligii 1, vezi cum Gaz Metan Mediaș are -25 de puncte. Da, MINUS 25 de puncte. Deși echipa din Mediaș nu mai poate juca, FRF o ține cu forța în Liga 1, scăzându-i puncte în fiecare săptămână.

Acesta este fotbalul pe care și-l dorește Burleanu. Un fotbal bolnav, murdar, al hoților. Un fotbal făcut pe bani publici, dar și pe propaganda cum că acei bani publici nu sunt de fapt publici.

Mai sus v-am dat 2 exemple de cazuri în care FRF a schimbat regulamentul pentru a avantaja o echipă. Sunt însă zeci, poate chiar sute de astfel de cazuri. Gândiți-vă doar că schimbarea formei de organizare pentru a putea promova nu era acceptată până acum câțiva ani, când FRF a modificat regulamentul, pentru a permite echipelor de primărie să joace pe alte societăți în Liga 1.

Și această măsură a fost una împotriva fotbalului. I-a ajutat pe hoții din fotbalul românesc să fure bani publici și să distrugă echipe. Cazul Gaz Metan e, poate, cel mai bun exemplu. Hermannstadt e altul. Chiar și Concordia Chiajna intră aici.

Aceste cluburi de primării sunt de fapt firme-paravan. Sunt firme deținute de primării, dar care, spun ele, sunt private. Și, pentru că sunt private, nu trebuie să dea explicații ce fac cu banii publici pe care îi primesc de la primării. Pot plăti salarii, pot investi în stadioane sau pot să îi bage în buzunarele băieților deștepți. Noi nu știm ce fac cu ei. Iar ei nu vor ca noi să știm.

Așa a ajuns o echipă ca Hermannstadt să figureze cu datorii de peste 5,5 milioane euro. Dar, chiar și-așa, FRF tot o vrea în prima ligă.

Steaua București nu este însă binevenită, pentru că de la Steaua nu se poate fura. În forma de organizare pe care o are acum, Steaua e complet transparentă. Acesta e motivul pentru care FRF nu o vrea în Liga 1.

Mai învățați fotbal, domnule Zicu!

Așadar, domnule Zicu, dacă Recea era în situația Stelei, vă garantăm că FRF ar fi schimbat regulamentul. Nu vă mai faceți griji de echipa noastră. Mai bine vă vedeți de a dumneavoastră. Pentru că Concordia nu prea a arătat că merită în Liga 1.

Mai învățați fotbal, domnule Zicu. Mai învățați fotbal și lăsați Steaua. Că nu aveți ce căuta în Liga 1, dacă nu reușiți măcar să terminați pe 4 în Liga 2.