petrea amfb

Pentru a promova Academia, FRF si-a incalcat ROAF-ul si Statutul

Avem in fata un caz exceptional. In doi ani consecutivi, Federatia Romana de Fotbal a incalcat grav propriile sale regulamente si statutul, de doua ori, pentru a avantaja doua echipe diferite. Chiar mai rau, abuzurile sunt facute impotriva intereselor fotbalului romanesc.

Desi e totusi vorba de echipe diferite, din ligi diferite, cele doua cazuri sunt similare. E vorba de cazul schimbarii numelui echipei Fotbal Club Fcsb dar si despre promovarea Academiei Partid. In ambele cazuri, FRF a incalcat aceleasi reguli.

Echipa Fotbal Club Fcsb a folosit un nume pe care nu avea voie sa-l foloseasca. Prinsa asupra faptului, a fost obligata sa si-l schimbe in plin campionat. Acest lucru ar fi trebuit sa-i aduca excluderea automata din fotbalul romanesc. Insa FRF a decis altfel. Calcand peste propriile regulamente, acestia i-au permis echipei lui Becali sa-si schimbe numele in plin campionat. Asadar, anul trecut am avut de-a face cu un caz unic in fotbalul mondial. Echipa SC FC Steaua Bucuresti SA a inceput campionatul dar nu l-a mai terminat niciodata. In schimb, echipa Fotbal Club Fcsb SA nu a inceput niciodata editia 2016-2017 a Ligii 1, insa a terminat pe locul 2 si a mers in cupele europene.

Anul acesta, avem alta echipa, alta liga, dar acelasi mod de operare. Academia Partid (am ales sa folosim acest nume cand ne referim la ei, pentru ca si ei au ales sa aduca politicul in fotbal) nu a primit personalitate juridica pentru acest nume din cauza ca, la fel ca Fotbal Club Fcsb, incearca sa se dea drept alt club, adica Rapid Bucuresti. Drept urmare, nu ar fi trebuit sa fie primita in play off-ul pentru promovarea in Liga 3. Insa, atunci cand partidul aflat la putere te sustine, poti obtine foarte multe. Iar Academia a obtinut.

Cum si-a incalcat FRF statutul si alte regulamente

Pentru a ajuta Academia, Comisia de Urgenta a FRF a dat cateva decizii speciale. Si cand spunem speciale, ne referim la faptul ca sunt special facute pentru cazul Academiei. Aceste decizii spun ca Academia poate promova desi nu are personalitate juridica, dar si ca, la anul, in Liga 3 poate juca o alta entitate, care nu e Academia Partid si care a fost infiintata acum cateva saptaman. E vorba de SC FC R Bucuresti SA, tot o societate care vrea sa insinueze ca e Rapid Bucuresti, care nu e Rapid Bucuresti si care a copiat modelul FC Fcsbului, in incercarea de a-i prosti pe judecatori si pe suporteri.


Abuzul comis e unul extrem de grav. Si asta pentru ca nu doar decizia e un abuz, ci chiar modul prin care ea a fost luata.

Ca sa intelegem mai bine de ce e un abuz, e destul sa ne uitam peste ROAF al FRF, articolul 4, punctele 1 si 5:

Articolul 4 – Principiile de promovare – retrogradare

1. Promovarea/retrogradarea se face potrivit dispoziţiilor art. 70din Statutul FRF.

5. Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structuriiunor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele:comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele,schimbarea sediului în altă localitate, schimbarea denumirii,transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care suntfăcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă auca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi alicenţei. În orice situaţie, modificarea formei juridice sau a structurii unui club va fi permisă numai dacă se face dovada achitării tuturor obligaţiilor financiare

Punctul 5 explica foarte clar ca ceea ce a decis Comitetul de Urgenta e interzis. Un club nu are voie sa isi schimbe forma juridica pentru a transmite dreptul de participare intr-o competitie. In cazul Academiei, exact asta se intampla. Academia nu are personalitate juridica dar, daca va promova, va putea da locul castigat noii FC R Bucuresti. Adica o echipa o va inlocui pe cealalta. Si asta pentru ca FC R Bucuresti este o entitate distincta de Academie. Are alt CIS, alt CUI, etc.

Dar asta nu e tot. Trebuie sa ne uitam neaparat si la punctul 1. Iar acesta ne trimite catre statutul FRF:

Articolul 70 – Principiul promovării și retrogradării

2.Este interzisă orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice (de exemplu: schimbarea sediului, denumirii sau culorilor clubului, sau cesiunea intre cluburi și/sau alte entități juridice ale participanților) în scopul facilitării accesului într-un eșalon competițional superior celui în care are dreptul sportiv să activeze clubul în cauză și/sau în scopul facilitării primirii licenței în detrimentul integrității competiției.

3.Soluționarea eventualelor litigii, precum și constatarea neîndeplinirii condițiilor de promovare sunt de competența Comisiei de Disciplină și Etică. Hotărârea Comisiei de Disciplină și Etică a FRF poate fi atacată cu recurs la Comisia de Recurs a FRF.

Putem observa din nou ca punctul 2 este exact opusul deciziei date de Comisia de Urgenta a FRF. Dar, daca mergem mai departe, la punctul 3, vedem ca, de fapt, Comisia de Urgenta nici nu are dreptul sa dea astfel de decizii. Doar Comisia de Disciplina si Etica a FRF poate lua decizii in ceea ce priveste neindeplinirea conditiilor de promovare intr-o competitie. Iar deciziile sale pot fi atacate cu recurs.

Trecand peste Comisia de Disciplina si Etica, FRF s-a asigurat ca nu va avea de-a face cu vreun recurs. O miscare semnatura a ”baietilor destepti”, care cred ca pot duce restul lumii de nas. Problema e ca masura luata este ilegala.

Insa FRF mizeaza pe faptul ca nimeni nu va face nicio plangere impotriva acestor abuzuri. Aici e partea care ne intereseaza pe noi.

Steaua e membru FRF, dar accepta abuzurile

Pana acum, ni s-a zis ca Steaua nu e afiliata la FRF. Doar ca asta este o minciuna. La alegerile din acest an, Steaua l-a votat pe Burleanu. Lacatus a reprezentat clubul nostru, care este afiliat la FRF prin echipele sale de juniori.

E astfel ciudat ca Steaua nu a facut niciun protest anul trecut, cand Fotbal Club Fcsb si-a schimbat numele in plin campionat. Binainteles, nicio alta echipa din Liga 1 nu a facut, iar echipele din Liga 1 sunt, cel putin in teorie, adversarii FC Fcsbului.

Anul asta, insa, abuzul ne afecteaza direct. Doar o echipa poate promova in Liga 3. Daca FRF ii va permite Academiei sa promoveze incalcand regulamentele, atunci Steaua va sta in Liga a IV-a inca un an. Steaua este astfel direct afectata de abuzurile comise de FRF.

Drept urmare, echipa noastra trebuie neaparat sa ia masuri pentru a preveni aceasta hotie. Daca nu va lua, daca va proceda la fel ca anul trecut, cand i-a permis FC Fcsbului sa isi schimbe numele fara nicio urmare, sau in 2014, cand i-a dat FC Fcsbului dreptul de a folosi marca Steaua gratis, pentru ultimul meci de Europa League din acel an, atunci este cat se poate de clar ca sefii clubului nostru nu isi doresc binele Stelei.