palmaresul Stelei Sevilla Cupa Campionilor Europeni

Cupa Campionilor Europeni – Toți o vor, puțini o pot avea

La data de 7 Mai, în 1986, Steaua București a intrat în istoria fotbalului mondial, după ce a câștigat poate cel mai râvnit trofeu din fotbal. Sunt unii care spun despre Cupa Mondială că e regele trofeelor din fotbal. Alții văd Euro ca fiind cea mai tare competiție. Majoritatea însă se uită cu admirație către competiția care odată se numea Cupa Campionilor Europeni. Fără îndoială, aceasta este cea mai tare competiție fotbalistică din lume. Una pe care Steaua a câștigat-o.

În ziua de azi, puțini înțeleg cât de importantă e această realizare. Ar înțelege, poate, dacă ar vedea cât de mulți își doresc acest trofeu. Și nu vorbim aici doar despre sportivi care și-o doresc în palmares pentru a le arăta tuturor că au fost printre cei mai buni la fotbal. Chiar și oameni care nu știu fotbal și-o doresc.

Hoții vor și ei Cupa Campionilor Europeni

Unul dintre aceștia este Gigi Becali. Din fotbalul românesc, e poate conducătorul care se pricepe cel mai puțin la acest sport. Dar vrea și el Cupa Campionilor Europeni. Nu vrea să o câștige, ar fi prea multă muncă. Vrea în schimb să o fure.  Vrea să se folosească de ea, ca să facă bani.

Ce semnifică 7 mai pentru mine? Nu prea sunt eu cu astea. E clubul meu, FCSB, care e de fapt Steaua. E echipa care a luat Cupa Campionilor Europeni și care e recunoscută la FIFA și UEFA. Doar că eu nu sunt așa ahtiat de suporteri. FCSB a luat Cupa Campionilor! La Geneva, în Elveția, așa scrie, că FCSB e Steaua și că a câștigat Cupa Campionilor Europeni. În dreptul FCSB, scrie: o Ligă a Campionilor. Când se face punctajul nostru, se adaugă două puncte de acolo. Suntem continuatorii, avem deja răspunsul de la UEFA și FIFA”, a spus Becali în dimineața zilei de 7 Mai, la Pro X.

A făcut Becali ceva pentru a câștiga Cupa Campionilor Europeni? A ajutat el fotbalul românesc cu ceva, ca să facă această performanță? I-a dat el măcar un sfat vreunuia dintre fotbaliștii care au câștigat trofeul în 1986? Nu, Becali nu a făcut nimic.

A plătit vreun leu ca să cumpere Steaua și să își adjudece dreptul de a se lăuda cu această performanță? A plătit vreun leu către statul român, pentru a cumpăra cel mai mic element din identitatea clubului Steaua? Nu, Becali nu a plătit nimic.

A câștigat vreun proces care să îi dea lui dreptate și care să spună că echipa lui are Cupa Campionilor Europeni? Nu, Becali nu a câștigat niciun proces.

Chiar și așa, îndemnat de ziariști libidinoși, Becali urlă că un trofeu care nu îi aparține e de fapt al lui. Și ca insulta să fie maximă, nu se ferește să spună ce înseamnă acest trofeu pentru el: ”Când se face punctajul nostru, se adaugă două puncte de acolo”.

E oare ceva mai jignitor pentru Ienei, Iordănescu, Tudorel Stoica și ceilalți sevilleni? Toată munca lor a fost redusă la 2 puncte, pentru că un fost pușcăriaș vrea niște bani. Să se gândească la acest aspect fcsbiștii care-l pupă-n fund.

Steaua București vs. restul

Astăzi, la 36 de ani de la Sevilla, s-a ajuns aici pentru că cei care au distrus fotbalul românesc își doresc Cupa Campionilor Europeni. Nu doar Becali, ci și Burleanu, toată federația, liga și mulți alții. Nici ei n-au făcut nimic pentru fotbalul românesc, dar simt că acel trofeu le aparține și că e dreptul lor să facă ce vor cu el.

De aici și nesimțirea Federației Române de Fotbal, care refuză să informeze corect UEFA. Refuză să anunțe că există hotărâri judecătorești care spun că FC Fcsb nu deține acel trofeu. Refuză să spună că palmaresul clubului Steaua, prin lege, îi aparține doar clubului Steaua:

Regulamentul de organizare şi funcţionare al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”

Capitolul VI Dispoziţii finale

(1) Clubul Sportiv al Armatei „STEAUA” deţine exclusivitatea:

d) palmaresului înregistrat de către sportivii şi echipele clubului în competiţiile la care au participat.

Acesta ar fi un motiv foarte bun ca Steaua să dea în judecată FRF. Dar știm cu toții că acest lucru nu o să se întâmple. De ce? Pentru că există o relație între Dâncu și Burleanu. Pentru că Becali controlează FRF. Pentru că singurii care nu își doresc Cupa Campionilor Europeni sunt cei care conduc clubul Steaua.

Din fericire, nimeni nu poate șterge această mare realizare. Ea va fi mereu a sportivilor care au obținut-o în acea seară de primăvară, pe 7 Mai, în 1986. Va fi mereu a lui Ienei, a lui Iordănescu, a lui Stoica, Lăcătuș, Bumbescu, Belodedici, Balint, Boloni, Bălan, Iovan, Pițurcă, Majearu, Bărbulescu, Duckadam, Weissenbacher, Radu II, Stângaciu și Pistol. Cupa Campionilor Europeni va fi mereu a Stelei București, indiferent de cât de mulți alții și-o vor dori.

Da, Steaua București face parte din acei puțini, la care cei mulți se uită cu admirație și bucurie sau cu invidie și ură.