frf liga 4 dezafilierea

9 cazuri în care Federația Română de Fotbal a încălcat propriul regulament

Federația Română de Fotbal iubește să se antepronunțe când vine vorba de CSA Steaua București, club pe care chiar nu îl suportă. Deși nu a anunțat încă rezultatele examinării dosarelor de licență, FRF a publicat pe propriul site un articol în care a spus că la barajul de promovare în Liga 1 merge Concordia Chiajna, nu Steaua. De ce a făcut asta? Singurul răspuns este pentru că urăște Steaua. În caz contrar, ar fi găsit o soluție. Pentru alții, a găsit mereu.

Da, de-a lungul anilor, FRF și-a încălcat statutul și regulamentele de mai multe ori pentru a ajuta anumite echipe. Vorbim evident despre echipe prietene, echipe cu foarte mare influență, pe care Federația Română de Fotbal le ține mereu în palme. Pe aceste echipe, FRF nu doar că le ajută, dar le și protejează de fiecare dată când au probleme. Ca să nu ne mai lungim, să trecem și să vedem acele cazuri în care Federația Română de Fotbal a încălcat propriul regulament pentru a ajuta o echipă de fotbal:

FRF a înscris FC Fcsb direct în Liga 1, în mijlocul sezonului 2002-2003

Unul dintre cele mai mari abuzuri din istoria fotbalului românesc a avut loc la începutul lui 2003. Atunci, FRF a introdus o echipă înființată cu doar câteva săptămâni înainte direct în Liga 1. Este vorba despre Fotbal Club Fcsb, echipa lui Gigi Becali. Aceasta a fost înființată la data de 21 februarie 2003. Cum arată și documentul de mai jos, în data de 3 martie 2003, FRF a aprobat cererea sa de afiliere.

afiliere fotbal club fcsb

Nu a existat atunci și nu există nici acum vreun articol în regulamentele și statutul FRF care să permită afilierea vreunui club la federație în plin campionat. În funcție de tipul clubului(club care promovează din Liga 4, club cu activitate exclusivă la copii și juniori, club interesat doar de fotbal în sală), există date diferite până la care acesta trebuie să depună cererea de afiliere, însă toate aceste date se regăsesc în perioada dintre campionate. Niciodată în plin campionat.

Mai mult, substituirea unui club cu altul în plin campionat nici măcar nu e permisă. Nu a fost niciodată permisă. La acea vreme, acesta a fost articolul din regulament pe care FRF l-a încălcat, pentru a ajuta FC Fcsb:

Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

FRF a refuzat să dezafilieze FC Fcsb, după ce patronul său a fost condamnat la pușcărie pentru că a încercat să dea mită

În 2013, Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, un dosar în care acesta a fost acuzat că a dat mită pentru a influența un meci din Liga 1. În ciuda faptului că justiția din România a arătat practic cu degetul că a avut loc un caz de corupție în fotbalul românesc, FRF nu a făcut nimic.

Articolul 3 | Integritatea competiţiilor

1. Protejarea integrităţii sportive a tuturor competiţiilor organizate de FRF/LPF constituie un obiectiv de o importanţă fundamentală. În acest scop, FRF îşi rezervă dreptul de a interveni şi a lua măsurile adecvate în oricare dintre situaţiile în care se dovedeşte că aceeaşi persoană fizică sau juridică se găseşte în poziţia de a influenţa managementul, administrarea şi/sau performanţa sportivă a mai multor cluburi afiliate la FRF.

”Obiectiv de importanță fundamentală”, așa numește FRF protejarea integrității sportive a competițiilor sale. A uitat însă de acest articol în cazul „Valiza”. FC Fcsb nu numai că nu a fost dezafiliată, dar nici măcar nu a fost sancționată. Mai mult, FRF a intervenit la UEFA pentru ca echipa lui Becali să nu fie exclusă din cupele europene.

FRF a înscris Universitatea Craiova direct în Liga 2

În 2013, FRF a înscris Universitatea Craiova direct în Liga 2. Cazul nu este similar însă cu cel al FC Fcsb, care a fost înscris direct în Liga 1, în plin campionat. În ceea ce privește Universitatea Craiova, FRF a avut bunul simț de a o introduce în Liga 2 înainte de startul campionatului.

Regulamentul a fost, evident, încălcat din nou. O echipă care nu e afiliată la FRF trebuie să înceapă drumul către afiliere și către Liga 1 din ultima ligă în care există locuri libere, conform regulamentelor. Adică Universitatea Craiova ar fi trebuit să înceapă din Liga 4 sau Liga 5, nu din Liga 2.

FRF a trecut cu vederea faptul că FC Fcsb a mințit în cererea sa de afiliere

În 2014, FC Fcsb a pierdut procesul prin care CSA Steaua București a cerut să îi fie anulată marca pe care o folosea. Drept urmare, FC Fcsb a fost OBLIGATĂ să își schimbe emblema în plin campionat. Nici această schimbare de identitate nu prea este admisă de regulamentele FRF, însă în cazul de față a fost încălcat alt articol.

În statutul FRF adoptat chiar la data de 28.06.2014, la Articolul 14 – Cererea de afiliere, alineatul 2, punctul g scrie că o structură care dorește să se afilieze la FRF trebuie să depună și:

g. o declaraţie prin care structura juridică a persoanei care solicită afilierea garantează faptul că aceasta poate lua decizii independent de orice entitate externă

Însă, în acest caz, o entitate externă, clubul Steaua București, a obligat FC Fcsb printr-o decizie judecătorească să își schimbe emblema.

Acesta ar fi fost un motiv foarte bun pentru ca FRF să dezafilieze FC Fcsb, dar nu a făcut-o. A trecut cu vederea această încălcare clară a statutului său, pe care o echipă de fotbal e obligată să îl respecte, odată ce s-a afiliat la FRF.

fc gazde
În 2014, FC Fcsb a jucat meciul cu CSMS Iași cu denumirea Gazde.

Federația Română de fotbal a permis schimbarea numelui unei echipe în plin campionat

Până nu demult, schimbarea denumirii unui club nu ocupa o parte prea mare din Regulamentul de Organizare al Activității Fotbalistice a FRF. Totul s-a schimbat însă în 2016, când clubul Steaua București a obținut o nouă hotărâre în instanță împotriva celor de la FC Fcsb.

Steaua București i-a obligat atunci pe cei de la FC Fcsb să își schimbe numele în plin campionat. Am discutat mai sus despre faptul că o structură afiliată la FRF trebuie să poată lua decizii independent de alte entității. A fost o nouă încălcare a acestui articol. Dar în același timp a fost încălcat articolul care spune că:

Articol 2

1. FRF ţine evidenţa nominală a membrilor afiliaţi şi avizează schimbările denumirii acestora, astfel încât să se evite confuziile privind denumirea. Cluburile pot solicita FRF schimbarea denumirii sub care figurează ca membri afiliaţi numai în perioada dintre două ediţii ale campionatului.

În luna martie a anului 2017, clubul lui Gigi Becali și-a schimbat numele în Fotbal Club Fcsb. A făcut-o în plin campionat, adică într-o etapă a jucat cu un nume și în etapa următoare cu altul.

După acest caz, FRF a modificat regulamentul și a introdus un articol prin care se permite schimbarea numelui unui club în plin campionat, în cazul în care există o decizie judecătorească care să oblige clubul să facă această schimbare.

FRF a modificat regulamentul pentru ca o singură echipă, Academia Rapid, să poată promova

În 2018, Academia Rapid a câștigat pe teren meritul sportiv de a promova în Liga 3. Problema era că Academia Rapid nu avea personalitate juridică în acel moment. Neavând personalitate juridică, nu putea semna contracte și, prin urmare, nu putea semna nici afilierea la FRF și nici nu putea obține un CIS.

Însă Academia Rapid avea de partea sa susținerea Partidului Social Democrat. Astfel, nu e de mirare că FRF a sărit imediat la treabă pentru a găsi o soluție ca această echipă să promoveze în Liga 3.

În mai 2018, cu câteva zile înainte de finalul sezonului, Comitetul de Urgență al FRF s-a întrunit și a modificat regulamentul. A introdus un nou articol:

In situatia in care o asociatie sportiva este desemnata castigatoare a Ligii a IV-a intr-un anumit judet/Municipiul Bucuresti, AJF/AMFB va putea aproba modificarea formei si/sau structurii juridice a asociatiei sportive respective in scopul participarii la barajul de promovare in Liga a 3-a, cu indeplinirea procedurii prevazute mai jos:

a) Comitetul Executiv al Asociatiei Judetene de Fotbal/AMFB omologheaza rezultatele Ligii a IV-a conform rezultatelor sportive obtinute de catre echipele participante in Liga a IV-a, editia 2017/2018.

b) Asociatia sportiva castigatoare a campionatului Ligii a IV-a va formula catre AJF/AMFB, in perioada 01 – 10 iunie 2018, o cerere pentru aprobarea modificarii formei si/sau structurii juridice.

c) La cererea prevazuta la litera b) de mai sus se vor anexa toate documentele cu privire la structura sportiva cu personalitate juridica (club sportiv) care va activa in competitii in locul asociatiei sportive. In situatia in care exista un refuz exprimat de catre jucatori, antrenori, asociati, imputerniciti etc cu privire la continuarea activitatii la structura sportiva cu personalitate juridica, se vor anexa si inscrisurile din care rezulta refuzul expres al acestora.

Vorbim despre un caz similar cu cel al Stelei. Academia Rapid avea meritul sportiv, așa că FRF a făcut totul ca ea să poată promova. La Steaua, însă…

”Principul de bază de la care se pleacă este meritul sportiv şi anume meritul sportiv este cel care primează. Echipa care a câştigat faza judeţeană sau faza la nivelul muncipului Bucureşti să poată să meargă la acest baraj”, a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, în mai 2018. A uitat între timp de acest principiu de bază.

FC Fcsb plătește jucătorii altei echipe, FRF o amendează

Se pare că FC Fcsb nu și-a învățat lecția după dosarul Valiza. Echipa luI Becali a plătit în 2019 salariile jucătorilor de la Astra Giurgiu și Academica Clinceni, călcând practic în picioare orice idee de competiție corectă. De data asta, însă, FRF a luat măsuri.

Nu vă gândiți că federația le-a dat afară pe cele 3, pentru acest caz clar de corupție. Nu, FRF doar le-a amendat. FC Fcsb a primit o amendă în valoare totală de 95 de mii de lei și cam atât.

Articolul 3 | Integritatea competiţiilor

2. Pentru protejarea integrităţii sportive a competiţiilor, un club afiliat nu are dreptul ca direct sau indirect:
a. Să deţină acţiuni sau părţi sociale ale altui club;
b. Să fie membru al altui club;
c. Să fie implicat în orice fel sau să exercite orice funcţie în managementul, administrarea şi/sau performanţa sportivă a altui club;
d. Să încheie un contract cu un partener comercial care a încheiat deja un astfel de contract cu un alt club din aceeași categorie competițională, dacă prin contract se stabileşte obligaţia clubului de a purta numele partenerului comercial pe echipamentul jucătorilor;
e. Să aibă posibilitatea de a interveni în managementul, administrarea şi/sau performanţa sportivă a altei structuri sportive.

Structurile sportive şi oficialii acestora trebuie să se conformeze următoarelor reguli:
a. un acţionar la un club organizat ca societate comercială sportivă pe acţiuni nu are dreptul de a fi acţionar sau de a deţine oricare funcţie/calitate în cadrul unui alt club;
b. un oficial al unui club nu are dreptul să deţină acţiuni sau să ocupe o altă funcţie la un alt club;
c. nicio persoană fizică sau juridică nu poate controla sau influenţa mai mult de un club, un astfel de control sau influenţă însemnând:

– deţinerea majorităţii drepturilor de vot a acţionarilor;

– dreptul de a numi şi demite majoritatea membrilor organelor administrative, de conducere sau control ale clubului respectiv;

– capacitatea de a exercita prin orice mijloace o influenţă decisivă asupra hotărârilor clubului.

Normal, Clinceni este echipa mea și acum! La mine nu există blat. Cei de acolo nu mi-au dat bani. Trebuie să îmi dea 350-400.000 de euro! Am dat banii, am investit bani ăștia. Noi ne-am retras când promovat Academica, că nu era regulamentar să mai fim acolo, dar banii nu i-am luat. Tot spun că o să dea banii, dar nu i-au dat.” a recunoscut chiar Becali, cu gura lui. Că a călcat în picioare tot Articolul 3 e prea puțin spus.

FC Fcsb dă în judecată Federația dar nu e dezafiliată, la fel ca FC U Craiova

În 2011, FC U Craiova a dat în judecată Federația Română de Fotbal. A fost imediat dezafiliată și exclusă din competiții. Zece ani mai târziu, în 2021, FC Fcsb a dat în judecată Federația Română de Fotbal. Nu s-a întâmplat nimic.

”Experții” au motivat că decizia FRF de a nu dezafilia FC Fcsb este una corectă, deoarece FC Fcsb a mers întâi la TAS. Acolo a primit o decizie cu care nu a fost de acord, așa că a dat FRF în judecată în civil. Doar că ”experții” vorbesc prostii. Conform regulamentelor FRF, FC Fcsb se obligă să accepte orice decizie a TAS. A merge mai departe, în instanță civilă, e o încălcare a regulamentelor și un motiv ca FC Fcsb să fie dezafiliată.

Articolul 6 – Afilierea internațională

4. În activitatea lor FRF, LPF, membrii afiliaţi, jucătorii, oficialii şi membrii comisiilor FRF sunt obligaţi:

a. să respecte principiile loialităţii, integrităţii şi sportivităţii ca o expresie a spiritului de fair-play;
b. să respecte statutele, regulamentele, directivele şi deciziile FIFA şi UEFA, precum şi deciziile Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne;
c. să recunoască jurisdicţia Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne, astfel cum este aceasta definită de statutele FIFA şi UEFA;
d. să îşi asume obligaţia de a înainta, în ultimă instanţă, orice litigiu cu caracter naţional apărut ca urmare sau în legătură cu punerea în aplicare a Statutului sau a regulamentelor FRF, Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne, tribunal arbitral independent şi imparţial, pentru soluţionarea de manieră irevocabilă a litigiului, fără a recurge la instanţele judecătoreşti, excepţie făcând cazul în care legislaţia română, aplicabilă de la caz la caz, interzice în mod expres acest lucru;

În cazul în care nu știați, FC Fcsb a dat FRF în judecată pentru a-i interzice Stelei dreptul de a promova în Liga 1.

Articolul 6, alineatul 4, punctul d) spune foarte clar că FC Fcsb nu are voie să meargă la o instanță civilă cu o asemenea problemă, una care ține strict de regulamentele FRF.

Mircea Sandu a dezafiliat echipa lui Mititelu, când acesta a atacat FRF. Răzvan Burleanu nu îndrăznește să ia nicio măsură împotriva luI Becali, oricât de mult rău ar face acesta fotbalului românesc.

Chindia Târgoviște nu are stadion, dar FRF nu e deranjată

În sezonul 2019-2020, Chindia Târgoviște a debutat în Liga 1. Din păcate pentru ea, nu a putut să joace meciurile de pe teren propriu acasă, neavând un stadion propriu. Astfel, în primul sezon, Chindia a jucat meciurile de pe teren propriu la Ploiești. În sezonul următor, 2020-2021, a jucat la Buzău. În sezonul 2021-2022 a jucat și la Buzău, și la Ploiești.

Vă întrebați probabil de ce am inclus acest caz în lista noastră. Motivul e acesta:

Articolul 1 – Afilierea cluburilor

11. În fiecare an competițional, cluburile sportive trebuie să prezinte dovada că pot folosi un stadion de fotbal omologat/o sală pentru fotbalul în sală, în calitate de proprietar, de coproprietar sau de chiriaş, în aceeaşi localitate în care clubul îşi are sediul social, până la data limită de înscriere în competiția la care participă, urmând ca jocurile oficiale ale echipelor clubului de seniori și de juniori U19 și U17 să fie programate pe terenul/în sala respectiv(ă).

12. În cazuri temeinic motivate, Departamenul Competiții al forului organizator poate aproba, cu titlu provizoriu, pentru o perioadă de maximum 2 ani competiționali consecutivi, ca un club să organizeze jocurile oficiale pe un stadion omologat din altă localitate aflată în același județ sau județ limitrof față de cel în care îşi are sediul social.

În cazuri excepționale, neimputabile solicitantului, termenul anterior prevăzut poate fi prelungit.

Chindia nu va juca nici la anul pe un stadion din Târgoviște. Perioada de maxim 2 ani consecutivi a trecut iar județul Buzău nu este în niciun caz învecinat cu Dâmbovița. Dar acestea sunt doar detalii.

Doar detalii?

Federația Română de Fotbal nu vrea binele fotbalului românesc

Steaua București și-a câștigat pe teren dreptul de a juca la barajul pentru promovarea în Liga 1. Acolo, Steaua București trebuie să joace împotriva Chindiei.

Avem două cazuri total diferite. Într-o parte, Steaua București a câștigat pe teren dreptul de a juca în Liga 1. A fost una dintre cele mai bune echipe din Liga 2, în acest sezon. Are un stadion propriu, academie de top, bază de antrenament de top, e stabilă financiar, își plătește jucătorii la timp și nu are probleme cu legea.

Chindia, în schimb, nu doar că nu are un stadion al ei, dar a și pierdut pe teren dreptul de a mai sta în Liga 1. La toate acestea putem adăuga și restanțele la salarii, pe care clubul le are față de angajații săi. Dar Chindia este un club pe placul FRF. Nu Steaua, ci Chindia.

FRF nu vrea în Liga 1 un club puternic, stabil, ci un club slab, fără stadion, cu datorii la angajați, care ar putea ajunge la fel ca Gaz Metan sau Academica Clinceni.

Deși spune că vrea binele fotbalului românesc, FRF a trimis la baraj o echipă slabă, Concordia Chiajna, care s-a făcut de rușine în play-off-ul Ligii 2. Dacă va promova în Liga 1, sunt șanse foarte mari ca aceasta să devină ciuca bătăilor. Poate chiar să nu termine sezonul.

Obiectiv vorbind, Chindia și Concordia nu au ce căuta în Liga 1. Nu pot ajuta fotbalul românesc cu nimic. Clubul Steaua, în schimb, poate. Și atunci de ce nu îl vrea FRF în Liga 1? Din cauza formei de organizare?

Forma de organizare ar trebui să fie ultimul criteriu care să conteze la Federație. Steaua București e un club profesionist, serios, cinstit, care investește în fotbal și care poate ajuta fotbalul românesc. Asta e ceea ce contează. Mai mult, contează că Steaua are meritul sportiv necesar pentru a juca în Liga 1.

Este același merit sportiv despre care a vorbit săptămâna trecută și Alexander Ceferin, președintele UEFA:

„UEFA a arătat în mod clar astăzi că ne angajăm pe deplin să respectăm valorile fundamentale ale sportului și să apărăm principiul cheie al competițiilor deschise, cu calificare bazată pe meritul sportiv, pe deplin în concordanță cu valorile și modelul sportiv european. Deciziile de astăzi încheie un amplu proces de consultare pe parcursul căruia am ascultat ideile suporterilor, jucătorilor, antrenorilor, asociațiilor naționale, cluburilor și ligilor, pentru a numi doar câteva, cu scopul de a găsi cea mai bună soluție pentru dezvoltarea fotbalului european”, a explicat președintele UEFA, Aleksander Čeferin. ”Sunt foarte mulţumit că a fost o decizie unanimă a Comitetului Executiv al UEFA, Asociaţia Europeană a Cluburilor, ligile europene şi federaţiile naţionale fiind toate de acord cu propunerea făcută. O altă dovadă că fotbalul european este mai unit ca niciodată”, a continuat acesta.

Este cât se poate de evident că FRF comite un abuz împotriva Stelei, pentru a-i face pe plac lui Gigi Becali. Pentru toate exemplele de mai sus, FRF a făcut tot ce a putut pentru a ajuta echipele de fotbal. Pentru Steaua, nu vrea să facă nimic. Fair play? În niciun caz.

Dacă FRF îi refuză Stelei dreptul de a merge la barajul de promovare în Liga 1, drept pe care l-a câștigat pe teren, clubul nostru trebuie neapărat să meargă la TAS și chiar să acționeze Federația în instanță.