burleanu

Burleanu ești bine?

În aceste zile, lucruri ciudate au loc la Federația Română de Fotbal. Cei de acolo se ascund pentru a nu trimite către CSA Steaua București comunicarea oficială în ceea ce privește acordarea licenței. Dar asta nu e tot. Într-un interviu dat în această săptămână, Răzvan Burleanu, președintele FRF, a făcut o o serie de declarații halucinante. Pe unele dintre ele le-ar face doar o persoană care nu știe fotbal.

Burleanu știe că FIFA și UEFA acceptă cluburile de drept public

”În 2011, statutul FRF este modificat și nu mai permite cluburilor de drept public să fie membre ale Federației. În vara lui 2014, statutul se modifică în urma unei comunicări pe care am avut-o personal cu reprezentanții FIFA și UEFA pe acest subiect, permițându-se cluburilor de drept public să fie membre (n.r. din nou) ale FRF.

În 2019, mergem mai departe, FRF are o propunere de modificare legislativă și reușește să strângă un anumit număr de parlamentari care să susțină acest demers al FRF de modificare a legislației sportive astfel încât cluburile de drept public să fie asimilate cluburilor profesioniste. Această propunere nu întrunește o majoritate parlamentară.

Atunci, FRF începe să inițieze o serie de acțiuni care să faciliteze participarea cluburilor de drept public în competiții la nivel național, respectând toate prevederile regulamentare la nivel internațional,” a spus Burleanu.

Președintele FRF a spus astfel 2 lucruri foarte importante. Ideea de a interzice accesul cluburilor de drept public, precum CSA Steaua București, în competițiile de fotbal din țară îi aparține în exclusivitate Federației. UEFA și FIFA nu au nimic împotriva acestor cluburi. Nu le interzic, nu le restricționează accesul în competițiile lor și nici măcar nu le trimit notificări precum acea faimoasă notificare din 1998, despre care toată lumea vorbește, dar pe care nu a văzut-o nimeni.

Mai mult, UEFA și FIFA i-au dat Federației peste bot și au obligat-o să își modifice statutul, pentru a nu discrimina. Pentru că asta a făcut FRF atunci când a interzis accesul cluburilor de drept public la fotbalul din România.

Iubitorii fotbalului din țara noastră știu că FRF este o firmă privată. Mai puțini știu însă că FRF este singura responsabilă (cel puțin în acest moment) de fotbalul din România. Dacă FRF ar fi fost doar una dintr-un număr de firme al căror scop este organizarea competițiilor de fotbal, ar fi putut interzice accesul cluburilor de drept public în competițiile sale. Însă, pentru că este singura firmă de acest gen, NU POATE FACE acest lucru. Pe motiv că e un caz de discriminare.

Pentru că FIFA și UEFA se laudă că luptă împotriva discriminării, au obligat FRF să revină asupra modificărilor făcute la statutul său.

Al doilea lucru foarte important dezvăluit de Burleanu prin declarația sa este că FRF a inițiat o serie de acțiuni care să le permită cluburilor de drept public să evolueze în competițiile naționale respectând prevederile regulamentare la nivel internațional. De ce este importantă această declarație? Pentru că e o minciună.

Dacă Burleanu ar fi făcut acest lucru, nu ar mai fi existat nicio discuție despre participarea Stelei în Liga 1. Pentru că, așa cum UEFA a și declarat deja, Steaua are voie să joace în competițiile europene în actuala sa formă de organizare.

Liga 2 este o competiție națională. Steaua a jucat în Liga 2 fără nicio schimbare de regulament. Stelei îi este însă refuzat accesul în Liga 1 pe motiv că nu are forma de organizare corectă. Însă regulamentele la nivel internațional (FIFA sau UEFA) nu spun nicăieri că forma de organizare a unui club ar conta pentru orice, nu doar pentru accesul într-o competiție organizată de FIFA sau UEFA.

Domnul Burleanu ar trebui așadar să explice mai în detaliu ce a vrut să spună aici.

FRF se vrea a fi statul român

Burleanu a mers mai departe și a spus că ”în vara anului 2019, FRF permite cluburilor de drept public să se transforme în cluburi de drept privat, cu un an înainte de promovarea în Liga 1.”

Este cu siguranță o declarație care i-a lăsat mască pe toți acei oameni de afaceri care, la un moment dat, au dorit să achiziționeze un bun al statului român. Asta deoarece legea privatizării este destul de stufoasă și nu spune nicăieri că FRF are vreun drept asupra cluburilor de drept public.

Exact, prieteni. Doar statul îi poate permite unui club de drept public să se transforme într-unul de drept privat. Federația Română de Fotbal, chiar dacă îl are pe ”Română” în nume, poate cel mult să organizeze o competiție de fotbal. Atât.

Bineînțeles, noi știm că Burleanu s-a referit la faptul că FRF și-a modificat regulamentul pentru a permite substituirea unui club de drept public în campionat. Până recent, acest lucru era interzis. Un club nu putea să îi cedeze altui club locul în campionat. Nu putea să îl vândă, nu putea să îl împrumute. Nu putea să facă nimic cu el, doar să îl folosească.

Aceasta era o măsură corectă, normală, care asigura protecția fotbalului românesc împotriva actelor de corupție. Fără această măsură, dacă schimbul de locuri este permis, vânzarea de meciuri poate fi dusă la un alt nivel.

Dar să revenim la cluburile de drept public. Propunerea FRF e ca un club de drept public să înființeze o societate pe acțiuni sau o asociație fără scop patrimonial și să își cedeze locul câștigat pe teren. Despre aceste societăți pe acțiuni și asociații fără scop patrimonial, FRF spune că sunt private. Sunt însă private doar în teorie.

Ele sunt de fapt deținute de cluburile de drept public și sunt finanțate de stat, deoarece nu au surse de venit care să le aparțină doar lor. ATENȚIE! Contractele de sponsorizare pe care le au acest cluburi vin tot de la clubul de drept public și sunt făcute pe imaginea clubului de drept public. Nu se poate spune așadar că e vorba de o sursă de venit obținută de noul SA sau de noua asociație fără scop patrimonial.

Nesimțire. Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine această inițiativă a FRF. Nu doar că e o încercare de-a federației de a substitui statul român și de a ocoli legea privatizării, dar este și un scuipat aruncat direct în obrazul românului iubitor de fotbal, care este mințit că o societate nouă este echipa pe care el o susține, dar și că acea societate ar fi privată, când ea nu face altceva decât să înfulece tot bani publici.

Ce șmecher ești, Burleanule!

Printre declarațiile date, domnul Burleanu ne-a dat și o mică glumiță. O dovadă a șmecheriei sale.

”Tot în 2020, când iarăși am fost într-o comunicare constantă cu UEFA pe acest subiect, UEFA confirmă că trecerea unui club de drept public în club de drept privat cu un an de zile înainte de promovarea în Liga 1 nu este o încălcare a regulamentului pentru Cupele Europene,” a zis Burleanu.

Ați prins-o? Se vede că Burleanu și-a început cariera la fotbalul în sală. A dat-o cu mantinela, a trecut de noi, apoi a încercat să ne-o dea printre picioare.

În 2020, UEFA i-a confirmat lui Burleanu că TRECEREA unui club de drept public în club de drept privat cu un an înainte de promovarea în Liga 1 nu încalcă regulamentul pentru cupele europene. Trecând peste aceste ”trecerea”, care poate să însemne multe, nu doar artificiul propus de FRF, ați prins-o pe aia cu cupele europene?

Adică regulamentele UEFA pentru cupele europene nu sunt încălcate dacă un club de drept public se privatizează cu un an înainte de a promova în Liga 1. DE PARCĂ UN CLUB DE LIGA 2 JOACĂ ÎN CUPE EUROPENE!

A fost o declarație fără sens a domnului Burleanu, dată doar ca să ne sufle praf în ochi, să ne facă să credem că mutările făcute de FRF au fost făcute cu binecuvântarea UEFA.

De ce ne mințiți, domnule Burleanu?

În momentul de față, această lege a sportului prevede cine se poate afilia la o ligă profesionistă. O ligă profesionistă reprezintă asocierea cluburilor profesioniste de la acel nivel competițional. Legea merge mai departe și spune ce e un club profesionist. Un club profesionist poate fi o structură sportivă organizată ca asociație fără scop patrimonial sau societate comercială sportivă pe acțiuni,” a tunat Burleanu.

Problema domnului Burleanu e ca CSA Steaua este club profesionist. Și dumnealui știe acest lucru. Contractele jucătorilor steliști sunt înregistrate și la FRF.

Și atunci ce ar trebui să înțelegem de aici? Că Steaua e singurul club amator din lume care își plătește sportivii pentru a face sport?!

Bineînțeles, domnul Burleanu s-a folosit de faptul ca legea sportului este incompletă pentru a ne duce puțin cu zăhărelul. Ne spune el că aceasta spune că doar cluburile organizate ca societăți pe acțiuni sau asociații fără scop patrimonial sunt profesioniste. Dar acest lucru nu e adevărat. Legea sportului, în actualul format, nu spune că DOAR cluburile organizate ca societăți pe acțiuni sau asociații fără scop patrimonial sunt cluburi profesioniste.

Burleanu, ca Neymar

”Nu știu o echipă care să participe în cupele europene și care să fie o entitate de drept public. Știu în același timp cluburi care sunt finanțate direct sau indirect de către state,” ne-a mai zis Burleanu.

Același dribling a la Neymar din partea președintelui FRF. Burleanu ne spune că nu știe cluburi de drept public în cupele europene, dar spune că știe de cluburi finanțate direct de către state. Dar oare care e diferența?

L-am menționat pe Neymar pentru că toată lumea știe că PSG este echipa statului Qatar. Ca să fie foarte clar. Acest stat își poate folosi toate resursele, dacă vrea, ca să ajute PSG.

Manchester City, Girona și Troyes sunt toate deținute de același stat, Emiratele Arabe Unite. La fel ca în cazul de mai sus, și aici, dacă ar vrea. EAU ar putea băga toate resursele sale în cele 3 cluburi. Nimic nu l-ar putea opri.

Sheffield United este deținut de prințul Abdullah bin Musaid Al Saud, prinț al Arabiei Saudite. Și exemplele pot continua.

Nimeni nu le-a reproșat acestor cluburi nimic.

Covidul le-a venit de hac celor de la Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni

Burleanu a ținut neapărat și să ne povestească despre două noi victime făcute de Covid-19. Este vorba de Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni, echipe care s-au prăbușit anul acesta, din cauza problemelor financiare.

Trebuie să înțelegem că fotbalul a fost puternic afectat de această pandemie. Suporterii nu au mai putut să fie alături de aceste echipe, cărora le-au scăzut veniturile din ticketing. Când scad veniturile din ticketing, automat și veniturile din sponsorship scad,” a spus Burleanu.

Pentru cei care nu știu romgleza, ticketing înseamnă vânzarea de bilete iar sponsorship înseamnă sponsorizări. Dar aceste aspecte contează mai puțin. Contează ideea. Burleanu a dat vina pe pandemie pentru problemele de la Gaz Metan Mediaș sau Clinceni, de parcă aceste echipe aveau stadioanele pline înainte de pandemie sau de parcă întorceau banii cu furca.

Nu, Gaz Metan și Academica au suferit și înainte de pandemie. S-a întâmplat doar ca ele să cedeze acum. Înainte de ele, au cedat alte echipe. După ele, vor ceda altele. Și acestea au fost sau vor fi tot victime de-ale pandemiei?

Domnul Burleanu și-a greșit cariera. Ar fi trebuit să meargă în politică, nu la fotbal. Măcar că la politică oamenii sunt mai puțin informați ca la fotbal. Acolo merg aceste minciuni.

La noi, domnule Burleanu, nu merg.

Gaz Metan și Academica s-au prăbușit din cauza pandemiei. Nici celelalte echipe care nu mai sunt. Nici echipele ca Hermannstadt sau Petrolul, care au promovat în Liga 1 cu un bagaj foarte mare de datorii și probleme financiare. De pandemie se pot plânge cluburi ca Real Madrid, care au aproape mereu stadionul plin, nu Gaz Metan sau Academica, care se pot ”lăuda” cu medii de 640 respectiv 184 spectatori pe meci. Iar acestea sunt cifrele de la LPF. Sunt șanse ca ele să fie umflate!

Propunerea FRF ucide fotbalul românesc

Toate aceste echipe au murit sau sunt pe moarte din cauza acestui artificiu, din cauza acestei privatizări care de fapt nu e privatizare. Acest artificiu propus de FRF a distrus fotbalul românesc.

Un club de drept public este un club stabil. Stabilitatea e unul dintre avantajele sale. Celălalt e faptul că e finanțat de stat, deci are o sursă sigură de venit. Dezavantajul unui club de drept public e faptul că funcționarii publici care îl conduc nu prea sunt motivați să facă performanță. Ei știu că au posturile asigurate, că banii vin, așa că nu prea își dau interesul.

Cluburile private, cele cu adevărat private, își dau interesul și vor performanța. De ce? Pentru că doar așa pot supraviețui. Acesta e unul din avantajele lor. Dezavantajul e că ele nu au o sursă sigură de venit. Dacă un club privat e condus prost, el se prăbușește.

Și să ne uităm acum la struțocămila propusă de FRF. În teorie, un asemenea club e privat. Dar doar în teorie. De fapt, el e condus de stat. Și aici e problema.

Lipsa de interes a funcționarului public din România e prezentă și la aceste cluburi. La fel și corupția. Într-un club de drept public, acestea sunt ascunse. Funcționarul public încearcă să pară că își dă interesul și se ascunde ca să nu fie prins în cazul în care e corupt. De ce? Pentru că un club de drept public e obligat de lege să fie foarte transparent. Așadar, e greu să furi bani în aceste condiții.

Când însă trecem la această formă de organizare care e privată în teorie, transparența dispare. Fiind un club de drept privat (în teorie), nu mai este obligat să își afișeze contabilitatea. Dacă nu e obligat să fie transparent, atunci șansele ca acel funcționar public corupt să fie prins în cazul în care comite acte de corupție scad exponențial. Curajul său crește așadar.

Și acum ați aflat de ce cluburi precum Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni au ajuns să aibă probleme financiare, în ciuda faptului că au primit o grămadă de bani publici.

Toți acei bani publici s-au dus… nimeni nu știe unde. Pentru că cele două cluburi ”private” nu sunt obligate să ne dea explicații. Au fost bani publici. Banii mei, banii tăi, banii tuturor. Și s-au dus. Cel mai probabil s-au dus în buzunarele unui privat.

Această propunere a FRF ucide fotbalul românesc. Se vede de la o poștă că așa e. Se vede în fiecare an, când încă 2-3 cluburi anunță că închid porțile.

Sfatul nostru este să regândiți ce ați spus, domnule Burleanu. Și, dacă chiar vă pasă de fotbalul românesc, luați niște măsuri care chiar să îi facă bine. Una dintre ele ar fi primirea Stelei București în prima ligă. Steaua București, domnule Burleanu, e un club profesionist, stabil, fără datorii, fără întârzieri la plata salariilor, care are propriul său stadion, propria sa bază de antrenament și o academie de fotbal de top. Dintre echipele dumneavoastră ”private”, câte se pot lăuda cu așa ceva?!

Captură foto: https://www.youtube.com/c/FRFTVofficial