dan puric gsp

Ce nu ne spun Dan Puric și Gsp

Că Becali e lăudat în Gsp nu e o noutate. Ziarul care nu este Gazeta Sporturilor, care pe vremuri se numea Sportul Popular și care se închina la Ceaușescu și-a găsit azi un nou idol, în persoana patronului echipei din Berceni, FC Fcsb. Și chiar dacă nu e o noutate că face propagandă pentru el, nu înseamnă că noi trebuie să acceptăm acest lucru.

Propagandă scrisă în 2022, republicată în 2023, după un interviu din 2020

dan puric gsp

Să discutăm puțin despre articolul în sine. Acesta a fost scris de Andrei Crăițoiu la data de 1 februarie 2022. Este un articol format dintr-o introducere de 2 paragrafe, în care este prezentat invitatul emisiunii lui Ioanițoaia, Dan Puric, plus câteva paragrafe din discuția celor doi.

Deși articolul a fost publicat la data de 1 februarie 2022, interviul care a stat la baza sa a fost făcut la data de 26 februarie 2020, adică cu doi ani înainte. De ce a fost publicat acest articol în 2022? Primim răspunsul citind paragrafele care îl formează.

În ele, Dan Puric îl descrie pe Becali ca fiind un om ”admirabil, incontrolabil, dar cu suflet de aur”. Apar bineînțeles și alte povești, descrieri și laude, toate având ca scop spălarea imaginii lui Becali, prezentarea sa ca un fel de Robin Hood, un șmecher cu suflet bun, care nu face rău, care se gândește și care îi ajută și pe cei mai săraci ca el.

dan puric gsp
Pe bara de culoare gri închisă, se poate citi data la care a fost publicat videoclipul: 26 februarie 2020.

În aceeași formă în care a fost publicat în 2022, articolul a fost republicat pe prima pagină a Gsp astăzi, 7 februarie 2023, la aproape un an după ce a fost publicat oficial. În articol ni se spune că a fost actualizat astăzi. Nu prea e adevărat. Autorul nu a actualizat nici măcar introducerea, unde în continuare ni se spune că articolul are la bază un interviu făcut cu Dan Puric acum ”2 ani”. Erau 2 ani anul trecut. Anul acesta, se cam împlinesc 3 ani de la interviu.

Nu ai greși, așadar, dacă ai considera că scopul acestui articol este doar propaganda, doar spălarea imaginii unui individ căruia procurorii i-au deschis un nou dosar doar luna trecută.

Ce nu ne spun Dan Puric și Gsp

Bun, scopul articolului este propaganda. Cum am spus deja, nu e o noutate. Să vedem însă cum stau lucrurile cu adevărat.

În interviul făcut cu Ioanițoaia, Dan Puric îl laudă pe Becali pentru că ar fi fost generos și pentru că le-ar fi dat unor sărmani niște bani. Este vorba de sume în mii de euro. Este important să țineți cont de faptul că e vorba de sume în mii de euro.

Dan Puric a spus că Becali a donat 11 mii de euro pentru o fată care era oarbă și 3 mii de euro pentru o carte. În total, 14 mii de euro. Nu e o sumă mică, mai ales pentru România, dar în niciun caz nu e o sumă care să te dea pe spate. Este însă destul pentru ca Dan Puric să îl laude pe Becali și pentru ca Gsp să facă un articol și să îl publice de 2 ori pe prima pagină.

Problema este că Gsp și Dan Puric nu spun toată povestea.

Becali a câștigat 48,5 milioane euro dând țeapă statului

În 2013, Becali a fost găsit vinovat în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN și a fost trimis la pușcărie. A fost, de asemenea, pus să plătească un prejudiciu. Judecătorii au decis atunci că prejudiciul pe care trebuie să îl plătească Becali, actualizat la acea dată, a fost de 2,2 milioane euro.

În afacerea care l-a trimis la pușcărie, Gigi Becali a făcut un schimb de terenuri cu statul. A cedat 29 de hectare de teren din Ștefăneștii de Jos, pentru 29 de hectare de teren din Voluntari. Terenurile din Ștefăneștii de jos valorau sub 100 de mii de dolari, în timp ce cele din Voluntari valorau aproape 900 de mii de dolari.

„Astfel, la data încheierii Contractului de schimb nr. 2420 / 05.10.1998, terenul predat la schimb de MApN a fost evaluat la 440.000 USD, iar cel predat de înv. Becali George la suma de 16.620 USD, prejudiciul cauzat fiind de 423.380 USD. La data încheierii celui de al doilea Contract de schimb cu încheiere de autentificare nr. 1215/04.06.1999 terenul predat la schimb de MApN a fost evaluat la 502.205 USD, iar cel predat de înv. Becali George la suma de 53.872 USD, prejudiciul cauzat fiind de 448.378 USD”, se arată în dosarul DNA.

În 1998, prejudiciul a fost de 869.658 de dolari. Judecătorii au stabilit însă că, actualizat la momentul 2013, acesta s-ar ridica la 2,9 milioane dolari, adică 2,2 milioane euro.

Becali a plătit această sumă. Chiar Gsp a publicat în 2014 un ordin de plată semnat de Vasile Geambazi, prin care suma de aproximativ 7,15 milioane lei era plătită către bugetul de stat.

DAR! Pentru că există și un dar, unul foarte mare. Într-un articol publicat în 2013 și actualizat în 2019, Gândul a dezvăluit că Becali a obținut nu mai puțin de 48,5 milioane euro din vânzarea a 24 din cele 29 de hectare care au aparținut MApN și statului român. Tot conform Gândul, ANAF a determinat în urma unei investigații că Becali a vândut terenurile, dar nu a plătit taxele aferente tranzacțiilor.

Partea cea mai frumoasă a rămas însă la final. Deși, conform înțelegerii, Becali ar fi trebuit să îi dea MApN-ului 29 de hectare în Ștefăneștii de Jos, i-a dat de fapt doar 28, pentru că acel ultim hectar nici măcar nu era al lui. Așadar, MApN i-a dat 29 de hectare foarte valoroase în Voluntari, pe 28 de hectare de o valoare mult, mult, mult mai mică.

Pentru că cei care au cumpărat terenurile vândute de Becali au fost de bună credință, nu pot fi deposedați de proprietățile lor. Așadar, pierderea rămâne a statului, adică a noastră a cetățenilor.

Este, bineînțeles, și pierderea lui Dan Puric, care nu pare însă deranjat de faptul că Becali a câștigat 48,5 milioane de euro de pe urma statului. În schimb, domnul Dan Puric e încântat de faptul că Gigi Becali a donat 14 mii de euro. Am făcut noi calculul. E aproximativ 0,028% din suma câștigată de Becali.

Să fi fost și Robin Hood atât de avar, astăzi nu mai făcea nimeni filme despre el.