aur bixi-pompiliu mocanu nu stie echipa stelei din 1986 steaua 84-89

42 de la 4-4-2

În această lună, revista FourFourTwo a publicat o listă cu cele mai bune 50 de echipe de fotbal din toate timpurile. Steaua București, generația 84-89, a fost trecută pe locul 42, peste echipe precum Arsenal 2003-2004, Marseille 88-93 sau Hamburg 77-83. Dar oare este 42 poziția corectă pentru cea mai bună echipă din istoria fotbalului românesc? Noi credem că nu. Steaua merită o poziție mai bună.

Bineînțeles, dat fiind faptul că fotbalul românesc e astăzi în cel mai jos punct din istorie, cu minime șanse de a reveni la măcar un nivel normal, simplul fapt că o echipă din țara noastră a fost inclusă într-un astfel de top ar trebui să ne facă fericiți. Ca steliști, însă, nu putem să ne mulțumim cu puțin. Mai ales când dreptatea e de partea noastră.

Steaua anilor 80 a fost o minune

Despre Steaua anilor 80 se poate vorbi foarte mult. Steliștii vorbesc cu admirație, dușmanii cu invidie. Nimeni nu poate însă să nege că acea generație a reprezentat o minune a fotbalului românesc.

Despre Steaua 84-85 au apărut foarte multe mituri. Unele sunt frumoase, altele mai puțin frumoase. În această ultimă categorie poate fi inclus mitul cum că Steaua București transfera fotbaliști cu forța, deși ei n-ar fi vrut să joace în Ghencea. Aceasta este o minciună. De-a lungul timpului, mai mulți fotbaliști care au călcat în curtea Stelei au recunoscut că au acceptat cu bucurie să vină la clubul nostru. Altfel, ar fi trebuit să facă armata.

Steaua nu a transferat niciodată fotbaliști împotriva voinței lor sau a cluburilor lor. De exemplu, Marius Lăcătuș, FIARA, a ajuns la Steaua după un transfer cu cântec, din care Mitică Dragomir, președintele celor de la Brașov, a scos totul de la echipa noastră, chiar mai mult decât ar fi visat cineva vreodată.

Apoi mai este exemplul lui Boloni, pe care Steaua l-a adus când acesta era pe final de carieră. Ca să îl convingă, Ion Alecsandrescu a fost de acord să îi permită lui Boloni să își deschidă un cabinet de dentist chiar la stadion.

Așadar cele mai multe transferuri făcute de Steaua nu au fost nici ușoare, nici cu forța și în niciun caz nici gratuite. Conducătorii steliști s-au luptat mult pentru a le finaliza. Însă miturile despre transferurile Stelei vin de la faptul că, în 1987, Steaua s-a folosit de o regulă a fotbalului românesc pentru a-l lua pe Hagi de la Sportul. Vorbim despre un singur transfer, dar acesta a fost destul pentru cei care urăsc Steaua. (Aceiași ”experți” ignoră faptul că Dinamo lua fotbaliști folosindu-se de Securitate, că Universitatea Craiova îi ținea cu anii, înscriindu-i la facultate, sau că Sportul semna cu orice jucător dorit de Nicușor Ceaușescu)

Și mai trebuie să vorbim și despre jucătorii pe care Steaua i-a avut în perioada 84-89. Deși astăzi noi ne uităm cu admirație la ei, în acele vremuri nu erau văzuți ca niște mari fotbaliști. Boloni, Pițurcă și Tudorel Stoica, spre exemplu, intrau în 1986 în ultima parte a carierei, fiind trecuți de 30 de ani. Balint, Lăcătuș și Belodedici erau fotbaliști tineri și de viitor, dar care nu puteau emite pretenții în fața unor ”grei” precum cei de la Craiova sau Dinamo. Iovan, Duckadam și Bumbescu erau fotbaliști de încredere, dar nu vedete. În timp ce oameni precum Majearu, Bălan sau Bărbulescu nu erau în niciun caz considerați fotbaliști de mare valoare.

Chiar și așa, Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni. A câștigat-o cu o echipă din care doar Boloni era un titular incontestabil la națională. Restul steliștilor nu aveau loc în fața unor Augustini sau Geolgăi. Astăzi, însă, lumea vorbește despre steliști, nu despre dinamoviști sau craioveni.

Cum am spus deja, Steaua 84-89 a fost o minune. A fost creația unor oameni de fotbal extrem de bine pregătiți, oameni precum Ion Alecsandrescu, Emeric Ienei și Puiu Iordănescu, oameni care au știut exact de ce jucător e nevoie pe ce post, cum trebuie motivat acel jucător, cât poate da și ce poate obține Steaua de la el.

Steaua 84-89 este în top 20 cele mai bune echipe din istorie

Să ne întoarcem însă de unde am plecat și să vedem dacă poziția 42, pe care cei de la FourFourTwo au plasat Steaua 84-89 este chiar corectă. Noi ne-am uitat peste listă și am ales câteva echipe care credem că nu au fost peste echipa noastră. Mai jos, vă explicăm de ce:

1. Leeds 68-75

Generația 68-75 a celor de la Leeds United este plasată de FourFourTwo chiar deasupra Stelei, pe poziția 41. Că a fost una dintre cele mai de succes generații din fotbalul din insulă, asta nu poate fi negat. Însă, în Europa, Leeds nu a reușit în niciun caz la fel de multe ca Steaua.

Leeds a câștigat două Cupe ale Orașelor Târguri (fosta Intertoto), a jucat o finală de Cupa Cupelor și una de Cupa Campionilor. Pentru o echipă care vine dintr-un fotbal puternic, dintr-o națiune puternic dezvoltată, aceste realizări nu reprezintă nimic special. Mai ales când le compari cu Cupa Campionilor și Supercupa Europei, trofee pe care Steaua le-a câștigat.

2. Arsenal 30-35

Din punctul nostru de vedere, FourFourTwo a greșit că a mers mai departe 1950. Perioada de dinainte de al Doilea Război Mondial nu ar fi trebuit să fie inclusă aici, deoarece vorbim despre un alt fotbal. Era alt fotbal, altă pregătire, alte competiții. Arsenal 30-35 o fi fost o echipă strălucită la vremea ei, dar în niciun caz nu se poate compara cu o câștigătoare de Cupă a Campionilor Europeni. Bineînțeles, așa cum se știe, acest trofeu lipește din vitrina Tunarilor.

3. Brazilia 82

Pe locul 38 în topul FourFourTwo, Brazilia 82 a fost cu siguranță o echipă spectaculoasă, dar una care nu a câștigat nimic. Nimeni nu neagă că aceasta avea fotbaliști incredibili. Fiind o echipă național, e chiar normal să fie așa. Însă, chiar dacă i-a avut pe Socrates, Zico sau Falcao în teren, Brazilia 82 tot nu a câștigat nimic.

Generația 70 a Stelei este considerată și astăzi cea mai talentată din istorie, mult mai talentată ca cea a anilor 80. Când tragi linie, însă, Steaua 80 are trofee, în timp ce Steaua 70 are doar povești frumoase. La fel și cu Brazilia 82. Este o poveste frumoasă dar doar atât.

4. PSV 85-89

Da, PSV ne-a bătut bine de tot în 1989, dar asta contează mai puțin. Dacă comparăm cele două generații, vedem că, atunci când tragem linie, Steaua e deasupra.

Dușmanii spun despre Steaua că a jucat în cea mai urâtă finală de CCE din istorie. Dacă asta este părerea lor despre meciul cu FC Barcelona, oare ce părere au despre CCE 87-88?! În acel sezon, PSV a câștigat cupa campionilor. A câștigat-o la penalty, pentru că finala jucată cu Benfica s-a terminat 0-0, la fel ca finala Stelei cu Barcelona.

Diferența este că Steaua nu s-a chinuit în meciurile de dinaintea finalei. Ca să ajungă în finala cu Benfica, PSV a înregistrat aceste rezultate:

Primul tur: A câștigat cu 3-0 acasă, cu Galatasaray. A pierdut cu 2-0 în deplasare.

Turul doi: A bătut Rapid Viena cu 2-1 și 2-0.

Sferturi: A trecut de Bordeaux după 1-1 în deplasare și 0-0 acasă.

Semifinale: A trecut de Real după 1-1 în deplasare și 0-0 acasă.

Așadar, ultimele 5 partide ale celor de la PSV în sezonul european 87-88 au fost egaluri.

Au câștigat CCE și au avut o generație extraordinară, cu fotbaliști incredibil precum Koeman, Kieft, Romario sau Van Breukelen, dar Steaua a fost mai bună. Și mai spectaculoasă.

În plus, presa vremii a decis că Steaua București a fost cea mai bună echipă din a doua jumătate a anilor 80, nu PSV.

5. River Plate 41-47

Din nou, din punctul nostru de vedere, o greșeală din partea FourFourTwo. Vorbim despre o echipă care a jucat chiar în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, când lumea avea altele în cap, nu fotbalul. Este o echipă care nu a câștigat trofee internaționale importante, o echipă care a avut cu siguranță jucători incredibili, dar care are de partea sa doar povestea, nu și rezultate de nivelul unei precum Cupa Campionilor Europeni.

6. Real Madrid 84-90

La fel ca în cazul celor de la PSV, această generație a realului a jucat în același timp ca Steaua 84-89. Cu toate acestea, experții din presa vremii ne-au dat pe noi cea mai bună echipă din acea perioadă, nu pe madrileni.

Vorbim, evident, despre o generație foarte bună, din istoria celei mai mari dintre echipele mari ale lumii. Dar, atunci, Steaua a fost mai bună. În timp ce Steaua făcea performață în Cupa Campionilor, Realul câștiga Cupa Cupelor. A câștigat două astfel de trofee, în 85 și 86. Dar două Cupe ale Cupelor nu fac cât o Cupă a Campionilor. Și asta v-ar spune chiar fanii Realului, echipă care a câștigat acest trofeu de 14 ori.

Mai trebuie să spunem și că Steaua și Real s-au întâlnit într-un amical, în august 89. Deși a jucat acasă, Real a pierdut cu 2-1. Golurile noastre au fost marcate de Dumitrescu și Hagi.

7. Austria 1930-1936

Avem din nou o echipă națională care nu doar că a jucat înaintea celui De-al Doilea Război Mondial, dar nici măcar nu a câștigat niciun trofeu. Altă poveste frumoasă, alte rezultate care pălesc în fața Cupei Campionilor pe care Steaua a câștigat-o în 1986.

8. Honved Budapesta 50-55

După Al Doilea Război Mondial, fotbalul maghiar a fost extrem de puternic. Asta deoarece, deși în alte țări competițiile de fotbal au fost suspendate pe durata războiului, în Ungaria acestea au continuat. Așadar, maghiarii au reușit să păstreze contactul între generații. Spre deosebire de noi, de exemplu, aceștia nu au fost nevoiți să o ia de la zero după război.

Ungaria a profitat din plin de această resetare a fotbalului european, de după război. Cu o generație excepțională, aceștia au înregistrat rezultate foarte bune, ajungând până în finala Cupei Mondiale din 54. În ceea ce privește Honved, însă, această echipă a avut performanțe doar la nivel național. Deși a avut în lot fotbaliști precum Puskas sau Kocsis, nu a realizat mare lucru în Europa.

9. Borussia Monchengladbach 70-79

Borussia Monchengladbach 70-79 este o poveste asemănătoare cu cea a Real Madrid 84-90. Borussia a făcut performanțe în Cupa Cupelor, a doua competiție europeană. În Cupa Campionilor a reușit doar să ajungă în finala din 77. Atunci, a pierdut cu 3-1 în fața celor de la Liverpool.

Prea puțin pentru a fi peste Steaua 84-89.

10. Juventus 94-98

Pentru cei care au crescut în anii 90, Juventus 94-98 este cu siguranță o echipă pe care o cunosc foarte bine. Și asta nu doar pentru că Steaua a jucat contra lor, ci și pentru că acea generație a torinezilor a fost una excepțională. Cu jucători precum Vialli, Ravanelli, Del Piero, Inzaghi, Zidane, Deschamps, Conte, Peruzzi și alții, Juventus era ”extratereștrilor” anilor 90.

Peste ani, însă, aveam să aflăm că acea echipă folosea substanțe interzise. Noi credem că acesta este un motiv pentru care Steaua 84-89 a fost mai bună. Ai noștri au făcut performanță fără ajutoare.

11. Preston North End 1888-1889

Ar fi o plăcere să putem vorbi despre Preston North End din 1888-1889, doar că, pe vremea aceea, stră-stră-străbunicii noștri nu prindeau meciurile acestei echipe la TV, pe motiv că nu existau televizoare, dar și pentru că foarte puțini știau de sportul fotbal în țara noastră.

Suntem din nou de părere că FourFourTwo nu avea de ce să introducă această echipă în top. Nu negăm că vorbim despre niște jucători foarte buni, despre niște pionieri ai acestui sport. Doar că a-i compara cu echipe moderne nu este corect pentru niciuna din părți.

12. Dynamo Kiev 85-87

Generația 85-87 a celor de la Dynamo Kiev ocupă un NEMERITAT loc 20 în clasamentul celor de la FourFourTwo. Fără performanțe notabile în Cupa Campionilor, în acea vreme, Dynamo Kiev chiar a luat bătaie de la Steaua în Supercupa Europei din 87.

Suspectăm că FourFourTwo a luat în considerare și problemele cu care se confruntă poporul ucrainean în aceste zile, când le-a oferit poziția 20 celor de la Dynamo Kiev. Nu este însă un loc corect.

Steaua 84-89 a fost cu siguranță mult mai valoroasă decât Dynamo Kiev 85-87.

13. Torino 45-49

O altă echipă de poveste, Grande Torino nu se poate lăuda cu nicio cupă europeană notabilă în perioada 45-49. Se laudă doar cu performanțele interne, obținute într-o Italie care se recupera încă după Război.

14. Ungaria 50-56

Am vorbit deja despre Ungaria anilor 50 în analiza făcută pentru cei de la Honved. Dată fiind lipsa trofeelor, dar și a faptului că maghiarii au profitat că alte națiuni au fost nevoite să pornească fotbalul de la zero, după război, considerăm că Steaua 84-89 a fost o generație mai puternică.

15. Generații la același nivel cu Steaua 84-89

Am argumentat de ce considerăm că cele 14 echipe enumerate mai sus nu pot pretinde a fi peste Steaua 84-89. O concluzie corectă ar fi că Steaua e în top 25 cele mai bune echipe din istorie. Asta deoarece noi mai considerăm și că echipe precum Ajax 92-96, Manchester United 65-68, Feyenoord 68-71, Barcelona 88-94, Manchester United 1995-2001 și Celtic 65-74 au fost la același nivel cu marea noastră echipă, nu mai bune.

Și v-am ruga să luați în considerare că vorbim despre niște echipe puternice, din campionate puternice, din țări vestice, puternic dezvoltate, unde echipele de fotbal aveau acces la cele mai noi și cele mai bune metode de pregătire, aveau cele mai bune echipamente, cele mai bune medicamente și multe altele.

Toate acestea în timp ce, în România comunistă, fotbalul nici măcar nu era profesionist. Cel puțin nu pe hârtie. Pe hârtie, Lăcătuș & Co. erau militari. Erau plătiți în funcție de gradele deținute. Este așadar corect să compari Steaua 84-89 cu un Ajax al anilor 92-96 sau un Manchester United din 95-2001? Nu prea.

Cu toate acestea, Steaua 84-89 a obținut performanțe asemănătoare cu cele obținute de aceste echipe. Suntem poate subiectivi, dar chiar ar fi așa exagerare dacă am spune că Steaua 84-89 este în top 25 sau chiar top 20 cele mai bune echipe din istoria fotbalului? Noi credem că nu.

Felicitări, Steaua București!