propunere modificare legea sportului steaua promovare

Legea Sportului e pe cale să fie modificată în beneficiul cluburilor de drept public, precum Steaua

Total neașteptat, norocul Stelei pare să se fi schimbat în bine. În această săptămână, la Senat a fost depus un proiect de lege prin care e propusă modificarea articolului 31 din Legea Sportului, astfel încât să nu mai existe îndoieli în ceea ce privește caracterul profesionist al cluburilor de drept public. Este doar un prim pas dintr-un drum foarte lung, dar în sfârșit un pas într-o direcție bună.

Cu viteza melcului

Anul trecut, după ce Stelei i-a fost refuzat accesul la baraj, Florin Talpan a pregătit un atac pe două fronturi. În primul rând, a pregătit dosarul pentru TAS. În al doilea rând, a insistat ca clubul să ceară modificarea legii sportului.

Clubul Steaua a trimis atunci câtre minister o adresă solicitând această modificare. Lunile au trecut și nu s-a întâmplat nimic, până în această săptămână.

Vasile Dîncu, Radu Popa și Matei Constantin Bogdan, toți trei din PSD, au înaintat către senat această ”Propunere legislativă pentru modificarea art.31 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000”. Este de abia primul pas. Mai este cale lungă până când propunerea va deveni lege, dar măcar se face ceva. Cu viteza melcului, dar în acest moment nu ne permitem să fim mofturoși.

O modificare excelentă pentru sportul românesc

Vă recomandăm să citiți expunerea de motive a acestei propuneri. Cel puțin la prima vedere, motivele pentru care e dorită această modificare au ca scop binele sportului românesc.

Sportul românesc este, în acest moment, de stat în cea mai mare parte a sa. Sportul românesc nu s-a ridicat la un nivel atât de bun încât să atragă investitori serioși și să reprezinte un business serios. Acesta este adevărul urât.

Prin introducerea în Legea Sportului a articolului 31, problemele sportului românesc au fost accentuate, deoarece sportul nu a fost încurajat cu nimic. Singurul lucru care a fost încurajat a fost corupția. Și știm cu toții unde au dus aceste interpretări tâmpite, cum că cluburile profesioniste trebuie să fie SA-uri sau non-profituri.

Fotbalul, spre exemplu, nu s-a privatizat. Nu a atras oameni de afaceri serioși, ci țepari. Acești țepari au înființat clone prin care au parazitat brandurile statului. Ei s-au îmbogățit, e adevărat, dar statul a pierdut. Fotbalul a pierdut și el. De la era Generației de Aur, noi am intrat în era Insolvenților. Astăzi, cele mai multe cluburi de fotbal sunt dependente de bani publici, sunt finanțate aproape în exclusivitate de stat, și aproape toate sunt în pericol de insolvență/faliment/desființare.

Propunerea de modificare reintroduce transparența în sportul românesc

Cu această propunere de modificare se introduce din nou transparența în sportul românesc. Cum am spus deja, cele mai multe cluburi din România sunt de drept public. Ele apelau însă la această privatizare falsă, dată de ”transformarea” (de fapt înlocuirea clubului de drept public) într-un club în teorie de drept privat, dar care este 100% deținut de stat.

Odată devenit ”privat”, clubul putea să facă tot ce dorea cu banii primiți de la stat, fără a da vreo socoteală cuiva. Așa s-a ajuns ca cluburi precum Gaz Metan Mediaș să se desființeze sau ca cluburi precum Hermannstadt să adune datorii de milioane de euro, ajungând la un pas de desființare.

Pentru cei care au propus această modificare, clubul Steaua este cel mai bun exemplu posibil. Clubul nostru este deținut și finanțat de stat. Nu doar că face performanțe la aproape toate sporturile, dar reușește să facă acest lucru fără a aduna datorii și alte probleme financiare, la fel ca cluburile ”private”.

Fiind un club de stat, care trebuie să fie transparent în tot ceea ce face, Steaua investește cu responsabilitate și nu încheie contracte păguboase, evitând astfel necazurile pe care le au celelalte cluburi.

Cu această transparență, vor crește și celelalte cluburi de stat. Va crește și sportul românesc. Iar când va crește destul de mult, va deveni atractiv pentru investitori. În acel moment, vom putea discuta despre privatizări adevărate ale cluburilor de drept public. ATENȚIE! Nu privatizări pe hârtie, de ochii lumii. Ci privatizări adevărate, din care să câștige toate părțile implicate. Și statul, și investitorul, și cetățeanul, și suporterul.

modificare legea sportului steaua promovare

Ce înseamnă această modificare pentru Steaua

Din păcate, pentru Steaua această propunere de modificare a legii sportului este benefică doar pe termen lung. E greu de crezut că propunerea va deveni lege pănă la finalul campionatului sau până la startul noului sezon.

Așadar, prioritatea numărul 1 a Stelei trebuie să fie în acest moment mersul la TAS.

Trebuie să înțelegem că transformarea acestei modificări în lege nu asigură automat promovarea Stelei. După ce modificarea va deveni lege, va mai fi nevoie ca FRF să schimbe regulamentul de licențiere, pentru ca acesta să includă și noua modificare.

Dacă FRF nu va face acest lucru, va putea în continuare să îi refuze Stelei licența de Liga 1.

Acesta este motivul pentru care Steaua ar trebui să meargă la TAS. Articolul din regulamentul de licențiere care îi refuză licența de Liga 1 a fost introdus în regulament de abia în 2017. Înainte de asta, Steaua ar fi putut primi fără probleme licența.

Acest articol este astfel unul discriminatoriu și abuziv. Nu are ce căuta în regulament, mai ales că forma de organizare a unui club nu afectează cu nimic performanțele sale. Ba chiar se poate spune că cluburile SA-uri sau non-profituri merg mult mai prost decât cele de drept public.

Deoarece UEFA nu acceptă regulile care discriminează, Steaua are mari șanse să obțină la TAS modificarea sa. Trebuie neapărat să pornească o asemenea acțiune, cât mai repede.

Cum am spus deja, e puțin probabil ca propunerea de modificare să fie adoptată până la sfârșitul acestui sezon. Steaua nu trebuie să accepte să fie nedreptățită și în acest an. Nu trebuie să accepte încă un sezon în Liga 2.

Clubul nostru trebuie să meargă la TAS. Acum, prin această cerere de modificare a legii sportului, are o plasă de siguranță. Nu are nimic de pierdut dacă merge la TAS, doar de câștigat.

O propunere care salvează Steaua de asocieri

Mai trebuie spus un lucru. Cu această propunere de modificare, discuția despre asocierea Stelei cu orice altă entitate ar trebui să dispară. Chiar nu mai există niciun motiv ca aceasta să fie luată în considerare. Nu mai reprezintă o soluție pentru Steaua.