blat

Steaua pierde cu Dinamo DDB și încheie rușinos sezonul

Îmi e greu să scriu aceste cuvinte și îmi imaginez că la fel ar fi pentru orice stelist. Deși a fost cea mai bună echipă din sezonul regulat, Steaua București a trântit aproape toate meciurile din play-off, ajungând să se facă de rușine cu echipe precum CSMS Iași sau Dinamo DDB. Cu ultima, a pierdut cu 0-3 într-un meci în care nu se poate spune că s-a prezentat.

Aș minți dacă aș spune că nu am mai văzut acest film. L-am văzut. L-am văzut în vara lui 2019, când Steaua, după ce a făcut ce a vrut în Liga 4, a cedat în play-off. A cedat atunci în fața unei echipe pe care la doar câteva zile distanță a și umilit-o, într-un alt meci important, finala Cupei pe București. Dar a fost degeaba. Carmen a câștigat lupta pentru promovare și, după ce a câștigat, s-a desființat.

În acest sezon, Steaua București a bătut Dinamo DDB în campionatul normal și a bătut-o și în play-off, în tur. Oprița și ai lui au demonstrat că sunt mai buni decât Burcă și viitorii creditori chirografari ai clonei dinamoviste, pentru că asta sunt cei care azi îmbracă tricoul clonat, chiar dacă nu-și dau încă seama. Cu toate acestea, în meciul din această etapă pur și simplu nu s-au prezentat. La fel cum jucătorii lui Lăcătuș nu s-au prezentat cu Carmen.

Ce a jucat Steaua în meciul cu Dinamo DDB? A jucat?

Steaua București: Dincă – Drăghici (Dr. Gheorghe 79′), Al. Sabău, Ciocoteală, Corbu – D. Oroian (Șt. Pacionel 66′), Balgiu, Em. Pacionel (Ad. Ilie 66′), Ad. Popa (cpt.)(Enceanu 79′) – Chunchukov, Chipirliu (Trică 66′)
Rezerve neutilizate: H. Iancu – Calescu, Mihăescu, Raicu
Antrenor: Daniel Oprița

Scorul de pe tabelă este unul corect. 3-0 se dă atunci când o echipă nu se prezintă la un meci. Steaua nu s-a prezentat la partida din această etapă. Jucătorii au fost prezenți fizic, e adevărat. Dar fotbalistic au fost inexistenți.

Tot meciul, Steaua a jucat cu pase mult prea scurte, interceptate de fiecare dată de adversar, cu frică de a intra la minge, cu frica de a construi faze la poarta dedebistă. În prima repriză, doar norocul și, suspectez, orgoliul lui Dincă au făcut ca scorul să fie 0-0. Tânărul portar adus de la Farul a avut două intervenții foarte bune și a fost salvat de bară la un corner. Acum, cel mai probabil își va face bagajele pentru a se întoarce la Ovidiu. Și îl va lua și pe Bodișteanu cu ei.

Amândoi au avut mult de câștigat în perioada de la Steaua. Au ajuns împreună la naționala de tineret. Dacă vor fi serioși, vor avea cariere frumoase mai departe. În ceea ce privește Steaua… Pa, pa! Cel mai probabil Dincă și Bodișteanu nu vor mai îmbrăca niciodată tricoul roș-albastru.

Steaua, clubul fără manageri

Nici ei și nici alți fotbaliști care au jucat în acest sezon. Asta se întâmplă când managerul secției de fotbal refuză să pornească negocierile pentru prelungirea contractelor și lasă ca sezonul să treacă pentru a lua măcar în considerare acest lucru. Și nu vreau ca aceste cuvinte să fie intrepretate drept o încercare de a-i apăra pe jucători. E doar realitatea. Cian și ceilalți manageri ai secției de fotbal sunt la fel de vinovați pentru aceste rezultate dezastruoase ca jucătorii care au trântit meciurile.

Și chiar nu are rost să ne mai ascundem. Le-au trântit. În afară de meciul cu Unirea Dej, din prima etapă a play-off-ului, și turul cu Dinamo DDB, toate meciurile au fost trântite. Dacă urmărești fotbalul de mai mult de 5 ani și dacă ai urmărit acest sezon de Liga 2, e ușor să îți dai seama că așa a fost.

De la cea mai bună echipă din sezonul regulat, echipă care a bătut atât Oțelul, cât și pe CSMS Iași și pe Dinamo DDB, Steaua s-a transformat în ciuca bătăilor în play-off. Și pentru că fiecare tragedie are și o parte amuzantă, aici vine partea amuzantă a tragediei noastre.

Atât de slabe sunt echipele cu care Steaua a intrat în play-off încât echipa noastră a fost nevoită să trântească nu doar unul sau două, maxim trei meciuri, cum s-ar face în mod normal la o blătuire planificată, ci 7 meciuri din 9. Steaua a pierdut puncte în 7 din 9 partide și chiar și acum e încă pe locul 2. Atât de slabe au fost Dinamo DDB și Oțelul, încât încă mai au nevoie de a câștiga ultimele meciuri pentru a spera la locul 2. Și, bineînțeles, mai trebuie să trântească și Steaua jocul cu Buzăul.

Va rămâne în istorie declarația lui Burcă, când era supărat că a pierdut cu 2-0 în Ghencea. Antrenorul clonei dinamoviste a dat atunci vina pe știrea cum că se încearcă modificarea legii sportului. A spus că această știre a ridicat moralul steliștilor și le-a permis să bată clona dedebistă. Adică atât e bună e Dinamo DDB și atât de mult merită să joace în Liga 1, încăt Steaua ar fi trebuit să trântească acel meci, Nu l-a trântit și i-a bătut pe câinii clonați, cu toate sutele de mii de suporteri de-ai lor care au fost prezenți la acel meci. Sute de mii care se pare că au rămas în Ghencea, că pe Arena Naționala nu s-au mai prezentat.

Dar de trântit le-au băieții lui Oprița au trântit celelalte meciuri. Și nu putem să îi suspectăm doar pe jucători. Și antrenorii sunt de vină, și managerii. Și, bineînțeles, cei mai vinovați sunt cei care conduc. În cazul nostru vorbim despre politicienii din MApN și marionetele pe care ei le numesc la conducerea Stelei.

Acum ați priceput de ce vrea Talpan să fie general?

Steliștii care se dau mari neprihăniți au sărit ca arși când Talpan a cerut să fie numit comandant și să fie avansat la gradul de general. Aia cu comandantul a fost ok pentru ei, dar nu le-a convenit partea cu înaintarea în grad. Așa au apărut glumele cu ”Mareșalul Talpan”.

Din păcate pentru acești steliști neprihăniți, rezultatele din acest play-off explică de ce Talpan are dreptate. Comunicarea nu e punctul forte al domnului colonel. Dar chiar și așa el a încercat să explice că, pentru ca Stelei să îi fie bine, comandantul clubului trebuie să fie ferit de presiunea care vine de deasupra, din minister.

Dacă un general ar ocupa funcția de comandant al clubului, Ieduții din minister nu ar mai putea coborî ca să le spună jucătorilor că ”obiectivul Stelei nu e promovarea”, cum a făcut un fost secretar de stat, pe vremea când ordinul pe partid a fost ca echipa lui Liviu Dragnea, FC R, să promoveze.

Și ce-ați văzut în acest sezon se poate repeta oricând. Oricât de bun ar fi antrenorul, oricât de buni ar fi jucătorii, dacă omul care plătește dă ordin ca meciul să fie trântit…

Sunt puțini antrenorii care nu ar asculta ordinul. Sunt și mai puțini jucătorii care ar face-o. Și în niciun caz aceștia nu ar lucra în România. Poate un Alex Ferguson sau un Mourinho să pună demnitatea și onoarea mai sus decât contractul. Poate un Messi sau un Ronaldo. Dar în niciun caz n-o va face Manelache Românescu, a cărui preocupare principală e să dea bine în pozele de instagram, nu să dea bine în minge.

Păcat de Steaua

Mare păcat de Steaua. Clubul nostru este, se pare, blestemat. E atacat zilnic din toate părțile. Nu este articol în care să nu se scrie că nu are drept de promovare. Nu este articol în care să nu se sugereze că Steaua n-ar fi Steaua. Și nu este articol în care să fie prezentată motivarea deciziei de la dosarul pentru palmares, adică aia în care se zice negru pe alb că se rejudecă doar solicitarea FC Fcsbului de a-i fi recunoscute performanțele din intervalul 2003-2017 și că Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este clubul care a câștigat CCE în 1986.

Cum Oțelul nu și-a jucat încă meciul din această etapă, Steaua e încă pe 2. Sunt însă șanse foarte mari să termine pe 4. Și dacă termină pe 3 sau 4, adio orice încercare de a merge la TAS sau de a obține o modificare a regulamentelor FRF. De legea sportului nu are rost să vorbim, pentru că o să se modifice cum vrem noi prin 2030.

Politicienii de rahat din MApN au vrut ca Steaua să nu meargă la TAS și asta se pare că se va întâmpla. Dacă vom termina pe 3 sau 4, vom trece prin aceeași mizerie prin care am trecut și anul trecut. Totul spre fericirea ”steliștilor” care vor asociere. Și asocierea se va întâmpla.

Nu vreau să par defetist. Sunt doar realist. Cei care vor ca Steaua să se asocieze cu societățile lor sunt oameni care au afaceri pe bani mulți cu MApN. Adică foarte mulți bani ies din MApN și intră în buzunarele lor. Și apoi probabil că intră mai departe în buzunarele băieților din MApN care au fost de acord ca aceste afaceri să aibă loc. Evident că nu avem dovezi. Nu suntem DNA sau FBI. Dar așa funcționează lucrurile în țara noastră.

Ei vor obține ce și-au dorit să obțină încă de când Steaua era în Liga 4 și pierdea surprinzător cu Carmen. Vor fi Păunescu 2.0. Doar că de data asta nu vor mai repeta greșelile acestuia. Adică nu vor fi prinși sau nu se vor lăsa țepuiți de un nou cioban. La asta m-am referit. Că n-are rost să discutăm despre titluri sau cupe.

Dacă se va face asociere la Steaua, se va face pentru a putea scoate bani publici din minister și pentru a-i băga în buzunarele cui trebuie.

Și, bineînțeles, Steaua nu va mai avea fotbal. Dar, din păcate, asta este dorința majorității acum. Singurii care nu vor asociere suntem noi, puținii steliști care ne urmăresc și Talpan. În rest, toți vor 1% din plăcintă. Și vor obține 1% sau mai mult. Pentru că și ei sunt mai mulți, și mai puternici, cu mai mare influență. Și pentru că noi am vorbit degeaba în toți acești ani.

Păcat de Steaua. Nu merită așa ceva.