frf

FRF vrea consumatori, nu suporteri

La meciul dintre România și Kosovo, suporterii care au plătit bilete și care au încurajat echipa care se pretinde a fi națională și-au exprimat un punct de vedere. Nu au fost înjurături, nu au fost jigniri sau mesaje șocante. Au fost doar ”Basarabia e România” și ”Kosovo e Serbia”. Și a fost destul pentru a provoca un scandal, totul finalizându-se cu un comunicat dat de FRF împotriva suporterilor.

Acest articol nu este despre Kosovo și Serbia. Nu contează dacă tu crezi că Kosovo e Serbia sau nu. Acest articol este despre libertatea de exprimare. Libertate de exprimare pe care FRF a călcat-o în picioare a doua oară în mai puțin de o lună.

Acest aspect este foarte important. Chiar acum câteva săptămâni, la finalul lui August, FRF a sărit în apărarea PSD și a amendat clubul Steaua deoarece suporterii săi au înjurat acest partid la câteva meciuri. Dacă acolo am avut totuși parte de înjurături (nu că ar conta asta, pentru că libertatea de exprimare nu se oprește unde decide FRF), la meciul de ieri nu s-a pus problema de așa ceva. Suporterii doar și-au exprimat o părere.

Din acest motiv, meciul a fost întrerupt, jandarmii au fost mobilizați și reprezentanți ai FRF și ai jandarmeriei au mers pentru a negocia cu suporterii și pentru a le lua steagurile și mesajele. Și, bineînțeles, după meci FRF a dat un comunicat:

Comunicatul FRF arată cât de mult îi urăște federația pe suporteri

„Federația Română de Fotbal dezavuează cu fermitate comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la întreruperea meciului de aseară, dintre România și Kosovo, de pe Arena Națională.

Reiterăm în primul rând principiul după care este guvernat fotbalul în România, și anume neamestecul politicului în actul sportiv. Revizionismul nu este acceptat în fotbal, iar FRF condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane.

Toate acestea s-au înregistrat în tribunele Arenei Naționale de un grup restrâns de așa-ziși suporteri, afectând desfășurarea normală a meciului și, implicit, starea de spirit a tricolorilor. Actele de huliganism au fost dezavuate de restul spectatorilor din stadion, care au fost privați de un spectacol fotbalistic pe care și l-au dorit și pentru care au plătit bilet. FRF regretă experiența nefastă pe care a trăit-o majoritatea spectatorilor și le mulțumește totodată pentru fantastica susținere pe care au oferit-o tricolorilor în partea a doua a meciului, conducându-i spre o dramatică victorie”, se arată în comunicatul FRF.

Citind acest comunicat, tragi foarte ușor câteva concluzii:

1. FRF nu dă doi bani pe suporteri

Încă din primul paragraf, FRF pune o barieră între ea și între suporteri. Pentru federație, e mai important să dea bine în ochii UEFA, decât să fie alături de suporteri. De fapt, suporterii nici nu contează. Federația nu îi vede ca pe niște oameni, ca pe niște indivizi cu propriile lor gândiri și idei.

FRF consideră că suporterii sunt sau ar trebui să fie doar niște executanți. Să nu gândească, doar să facă ce li se spune. Și, dacă nu respectă ordinele, atunci OUT!

Din partea FRF, nu există niciun fel de respect pentru suporteri, pentru opiniile lor, pentru sentimentele lor. De înțelegere nici nu are rost să vorbim.

2. Ipocrizia FRF este scârboasă

În teorie, suntem de acord cu ce a zis FRF despre ”neamestecul politicului în actul sportiv”. Ideea este corectă. Doar că știm cu toții că FRF nu crede în această idee.

Fotbalul românesc e dependent de mediul politic. Și nu ne referim aici doar la numeroasele cluburi deținute și finanțate de primari și consilii locale și județene. Vorbim aici despre implicarea la propriu a politicului în fotbal. Și avem câteva exemple în acest sens:

  1. FC R a fost susținut puternic de PSD. Influența acestui partid a fost atât de puternică încât suporterii acestei echipe au ajuns chiar să îi transmită mesaje de ”La mulți ani” lui Liviu Dragnea.
  2. Același PSD a modificat legi și a făcut presiune pentru ca FC Fcsb să joace în Ghencea.
  3. Având parte de susținerea aceluiași PSD, Universitatea Craiova a fost înscrisă de FRF direct în Liga 2.

Și exemplele pot continua. În niciunul dintre aceste cazuri, FRF nu a spus: ”Stop! Noi nu acceptăm ca PSD să ne ceară să schimbăm regulamente ca să promoveze FC R / PSD să pună presiune pe un membru FRF pentru ca altă echipă să joace pe stadionul său / să înscriem un club în Liga 2, sărind 2 etape, doar pentru că are parte de susținerea PSD.” Nu. FRF a acceptat mereu implicarea politicului în sport. Mai ales când a beneficiat de pe urma acestei implicări.

Și ipocrizia federației nu se oprește aici. FRF spune că ”condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare”, dar în același timp îi permite lui Gigi Becali să transmită exact acest tip de mesaje.

Nu trece sezon fără ca proprietarul FC Fcsb să arunce măcar o jignire rasistă, xenofobă sau misogină. Sezonul trecut, spre exemplu, în decurs de doar câteva săptămâni a lansat jigniri xenofobe către Vassaras și jigniri misogine către arbitrul Iuliana Demetrescu. Răspunsul FRF? L-a amendat și apoi s-a făcut că nu s-a întâmplat nimic. Asta deși conform regulamentului Becali ar fi trebuit suspendat măcar un an și FC Fcsb ar fi trebuit depunctată.

Dar diferența e că, pentru FRF, Becali e mult mai important ca suporterii.

3. FRF nu vrea suporteri, ci consumatori

Partea cea mai scârboasă a comunicatului dat de FRF e la final. Acolo, federația folosește expresia ”așa-ziși suporteri” pentru a face referire la SUPROTERII CARE SUNT PREZENȚI LA TOATE MECIURILE NAȚIONALEI! Pentru că aceștia sunt cei criticați de federație.

Ei nu sunt suporteri de ocazie, nu sunt privitori care merg la un meci pe an. Ei sunt suporterii care sunt prezenți la aproape toate meciurile naționalei. Și de acasă, și din deplasare.

Adică aceștia sunt cei mai suporteri dintre suporteri. ”Așa-ziși suporteri”? În niciun caz. Așa-ziși suporteri pot fi considerați cei care l-au înjurat pe Nicușor Stanciu până în minutul 82, doar ca să îl pupe în fund după ce acesta a deschis scorul. Sunt așa-ziși suporteri ăia care 82 de minute nu au făcut nimic, doar ca să îi prindă spiritul la 1-0.

Dar fix pe ăștia îi iubește FRF. Îi iubește pentru că ei își cumpără tricouri galbene de la Profi, vin la meci ca la spectacol pentru că oricum o fac doar o dată la 2-3 ani și nu comentează dacă România nu joacă nimic. Mai mult, dacă se întâmplă ca naționala să bată, îi ia dintr-o dată dragostea de țară și se apucă să se dea în spectacol, să dea interviuri, să cânte pe stradă.

Consumă produse! Taci! Nu te plânge! Acceptă ce ți se dă! Consumă și mai multe produse!

FRF vrea consumatori, nu suporteri. Consumatorii nu pun sufletul la bătaie, numai portofelul. Așa că sunt mai ușor de controlat. Consumatorii nu se vor plânge niciodată că echipa nu joacă nimic. Lor nu le pasă atât de mult încât să se plângă. Ei merg la meci și, dacă e bine, foarte bine. Dacă nu e bine, tot bine, pentru că lor nu le pasă. Și-au făcut selfie-ul așa că acum pot merge acasă. Mâine se vor lăuda la serviciu că au fost la meci. Chiar dacă echipa a pierdut, măcar ei au câștigat ceva.

Suporterii, în schimb, reacționează atunci când naționala e praf și pulbere. Ei pun suflet. Nu le convine să vadă că favoriții lor sunt bătaia de joc a oricui. Ei nu se vor feri să ceară schimbare, dacă lucrurile nu merg. Nu se vor feri nici să își spună părerile, cum au făcut-o ieri.

Da, pentru o echipă, e mai important să ai suporteri la stadion, nu consumatori. Pentru o echipă, nu pentru FRF. Cei din federație știu că au distrus fotbalul românesc. Știu că suporterii îi urăsc. Din acest motiv îi urăsc și ei pe suporteri. Din acest motiv, ei vor la stadion doar consumatori:

Consumă fotbal prost! Nu fă gălăgie! Nu te exprima! Stai pe scaun! Cumpără tricou! Cumpără popcorn! Dă like! Nu comenta! Nu huidui! Consumă și mai mult fotbal prost! Taci din gură! Consumă fotbal prost! Cumpără fular! Dă like! Consumă fotbal prost!