Gsp îi tratează pe fcsbiști ca pe niște proști

Gsp îi tratează pe fcsbiști ca pe niște proști

Este jenant. Comportamentul pe care îl are Gsp față de suporterii celor de la FC Fcsb. Aceștia sunt tratați ca niște proști, blogul de sport oferindu-le articole lipsite de logică, cu minciuni evidente, vizibil făcute doar pentru ca fcsbiștii să dea click. Este o dovadă uriașă de lipsă de profesionalism și lipsă de bun simț.

Într-un articol publicat la începutul anului, Cristian Geambașu a scris:

”Nu că nu se scrie mereu despre FCSB, dar lumea asta vrea. Scrierile mai mult sau mai puțin inspirate despre alte sporturi generează un anonimat zgmotos.”

A fost un moment de sinceritate care ne-a arătat cum cum gândesc cei care conduc blogul Gsp, care pe vremea comuniștilor se numea Sportul Popular și era un ziar de propagandă. Adică Gsp le dă oamenilor doar ce vor să citească. Adică le dă doar fcsbiștilor doar ce vor să citească, pentru că se pare că doar fcsbiștii citesc gsp.

Pentru noi, asta e o presupunere, bineînțeles. Însă, pentru cei de la Gsp, cu siguranță nu e. Ei au acces la unelte de măsurat care le pot spune ce articole generează cel mai mult trafic. Conform lui Geambașu, acestea sunt articolele despre Fcsb. Și nu avem motiv să credem altceva.

Conform Gsp, e destul să ai stadionul plin ca să fii Steaua

Dat fiind ce ne-a spus Geambașu, nu e de mirare că duminică, 12 mai, Gsp a publicat un articol denumit ”Asta-i Steaua”. Articolul este în totalitate lipsit de logică. Este un simplu material de propagandă, în care autorul nici măcar nu se chinuie ca cuvintele sale să aibă sens.

Din articol, aflăm că ”Steaua a câștigat titlul cu numărul 27”. Asta este, evident, o minciună. Steaua București a terminat pe primul loc în grupa B din play-out-ul Ligii 2, dar Gsp spune că a luat titlul. Informația poate fi verificată ușor. Și atunci de ce a publicat această minciună un blog precum Gsp, care pretinde că e foarte citit?


Constituția României, Art. 31 – Dreptul la informaţie

(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.


A publicat-o pentru că scopul articolului este să inducă în eroare niște fcsbiști. Articolul vrea ca aceștia să dea click, să îl citească, poate chiar să îl distribuie pe rețele de socializare și să trimită mai mult trafic către Gsp. Pe site-ul gsp, traficul e transformat în bani, cu ajutorul reclamelor.

Dar, cum am spus, autorul nici măcar nu se chinuie ca textul său să aibă logică. Argumentul său e că FC Fcsb are foarte mulți suporteri, așadar e Steaua. Însă, au existat și meciuri în care FC Fcsb a jucat cu stadionul gol. Atunci, oare ce echipă era?

În lumea sportului, contează și calitatea, nu doar cantitatea

Gsp este o afacere. Are nevoie de trafic ca să poată exista. Fără trafic, se închide. Și știm deja că blogul are probleme. Doar și-a închis chiar recent ediția tipărită. Tot atunci a dat afară o grămadă de oameni, pe care, din păcate, i-a înlocuit cu oameni de calitate și mai slabă.

Cum am spus deja, au existat foarte multe meciuri pe care FC Fcsb le-a jucat cu stadionul gol.

fcsb voluntari stadion gol
În 2018, FC Fcsb juca în mod constant cu stadionul gol.

Echipa lui Becali joacă cu mai mulți oameni la stadion de foarte puțin timp. De vreo 2-3 ani. Au început să aducă oameni la stadion după ce au pierdut decisiv cu Steaua, în procesul pentru palmares. Rămași fără argumente serioase, fcsbiștii au inventat ei singuri un argument: ”FC Fcsb e Steaua pentru că are cei mai mulți suporteri”.

Evident, acesta nu este un argument. Numărul de suporteri ai unei echipe nu e niciodată fix. Acesta se schimbă mereu. Azi poți avea cei mai mulți suporteri, mâine poți să nu ai niciunul. Cu numărul de susținători merită să te lauzi doar dacă ai făcut ceva spectaculos pentru a-i atrage la stadion sau dacă suporterii sunt cu adevărat speciali.

Pentru că există și suporteri pe care nu poți să nu îi respecți. Vorbim despre acei suporteri care sunt alături de echipele lor și în ligile inferioare, care nu le abandonează niciodată, care investesc mult pentru a fi alături de ele.

Aceștia sunt suporteri de calitate ridicată, lucru care nu poate fi spus despre suporterii fcsbiști, care, la un meci cu Manchester City, s-au îmbrăcat în culorile celor de la Dinamo.

fcsbiști proști
Oare Gsp crede că, aici, a fost tot Steaua?

Calitatea suporterilor contează mult mai mult decât cantitatea. Și această regulă e valabilă peste tot. De exemplu, e mai important să publici un articol de valoare, decât articole prostești, făcute doar pentru a-i prosti pe proști. E păcat că cei de la Gsp nu pricep acest lucru.

Chiar fcsbiștii spuneau că numărul suporterilor nu contează

Partea amuzantă e că, în perioada 2016-2019, când FC Fcsb juca mai mult cu stadionul gol, chiar fcsbiștii ne spuneau că numărul suporterilor nu contează. Atunci, ei veneau cu diferite argumente pentru a explica de ce le bătea vântul prin tribune. Printre acestea găseam:

  1. Argumentul că Steaua nu a avut niciodată foarte mulți suporteri – Aici erau date exemplu meciurile Stelei din Champions League, din anii 90, unde se poate vedea că stadionul nu era niciodată plin.
  2. Argumentul că în România nu există o cultură a suporterilor.
  3. Argumentul că oamenii nu prea vin la meciuri oricum.
  4. Argumentul că la alte echipe e mai rău.

Bineînțeles, noi chiar avem argumente când vorbim. Ce v-am spus mai sus a fost spus în postările faimosului fcsbist Sergi Lopez, unul dintre influencerii importanți din tabăra oilor, la care fcsbiștii se închină aproape la fel de tare ca la Becali:

În 2016, Sergiu Lopez se ”pișa” pe suporterii pe care îi laudă astăzi.
Sergiu Lopez ironiza FC Argeș pentru că nu avea suporteri la un meci din ligile inferioare.
fcsbisti prosti
Același Sergiu încearcă să ironizeze Farul și Petrolul pentru că nu au strâns destui oameni în Liga 2.
fcsbisti prosti
De ironie nu scapă nici clona DDB.
fcsbisti prosti
O micuță autoironie din partea lui Sergiu, sătul probabil să tot caute scuze pentru lipsa spectatorilor la meciurile oilor.

Un articol jignitor, rușinos

Articolul publicat de gsp e făcut doar pentru a-i prosti pe fcsbiști. Lipsa de respect față de aceștia este uriașă. E mascată, dar e acolo. Și o simți foarte ușor, fix din simplitatea articolului. Cum am spus, argumentul cu numărul suporterilor este foarte slab. Ba, mai mult, poate fi folosit chiar împotriva fcsbului.

Să nu uităm că Steaua a strâns peste 36 de mii de suporteri la un meci de Liga 4. Această realizare e mult mai impresionantă decât stadionul plin al fcsbului la un meci venit DUPĂ ce a câștigat titlul.

Dacă pierdea titlul, mai era stadionul plin? Autorul articolului gspist nu a pus această întrebare. De fapt, din cuvintele sale îți dai seama că nici nu prea vrea să o pună, deoarece știe răspunsul.

Articolul e propagandă pură și merge până acolo încât jignește clubul Steaua, doar pentru a-i atrage pe fcsbiști. Acesta conține o acuzație foarte gravă la adresa conducerii clubului Steaua, despre care autorul articolului spune că a reactivat secția de fotbal ”doar pentru că nu și-a putut umple buzunarele din portofelul lui Gigi Becali.”

Și nu putem să nu ne întrebăm ce oare știe autorul, dacă a făcut această afirmație. Are vreo dovadă? Sau a scris doar pentru a-i prosti și mai mult pe proști?

Acesta merge mai departe și spune că ”Steaua nu ar trebui să existe într-o țară în care există simțul ridicolului”. Este o afirmație halucinantă, venită din partea unui angajat al unui blog care se laudă că îi ”pasă de sport, poate prea mult”.

Adică atât de mult îi pasă acestui jurnalist de fotbal, încât își dorește ca singurul club sportiv din țara noastră care a câștigat CCE să nu existe. În cel mai rău caz, aici e vorba de răutate, de ură la adresa Stelei. În cel mai bun caz, vorbim despre o dovadă a lipsei maturității autorului.

Acesta nu înțelege probabil cât de important e pentru meseria sa ca în România să existe cluburi sportive. Dacă tu ești ziarist sportiv, e o prostie să îți dorești să se desființeze cluburi sportive. Ar trebui să fie fix invers, să îți dorești să apară cât mai multe, ca să ai despre ce scrie.

Se pare însă că, la gsp, contează doar fcsb. De fapt, știam acest lucru de foarte mult timp. Dacă la gsp se făcea presă adevărată, măcar unul dintre redactorii săi i-ar fi cerut lui Becali să demonstreze că clubul său e Steaua. Însă la gsp nu se scrie despre sport, ci se numără suporteri.

Cifrele contează, pentru că ele produc bani. Pentru gsp, fcsbiștii sunt oaia (în acest caz e oaia, nu vaca) de muls. Îi fraierești, ei dau click, tu faci bani.

Steaua ar trebui să acționeze gsp în judecată

Articolul ”Asta-i Steaua” este mincinos și defăimător. Nu încape îndoială că scopul său principal este că mintă oamenii, să îi facă să creadă că deciziile judecătorești nu contează. ”Orice decizie ar lua instanțele care n-au simțul ridicolului, suporterii decid”, îi minte autorul pe cei care chiar s-ar putea să creadă.

Este o afirmație periculoasă, care îi îndeamnă pe suporterii din sportul românesc, mai ales pe fcsbiști, să nu respecte legea. Țara aceasta a ajuns rău de tot dacă avem articol de presă în care ni se spune că nu ar trebui să respectăm deciziile unor judecători, ci să credem mai degrabă ce ne spun niște oameni despre care nu știm nimic.

Ne-am gândit că Steaua ar trebui să acționeze gsp în judecată. Articolul îi afectează clar imaginea, producând grave prejudicii mărcii Steaua. Dar, oricât de mult ar afecta imaginea Stelei, articolul ar putea să le producă pagube chiar mai mari suporterilor fcsbiști, care ar putea fi tentați să nu tragă pe dreapta, data viitoare când le face polițistul semn. Dacă știu ei mai bine ca judecătorii cum stă treaba cu identitatea Stelei, de ce nu ar ști mai bine ca polițiștii cum stă treaba cu trecutul pe roșu sau mersul cu viteză?

Pentru cei prezenți pe arena națională, fcsb tot nu există

Articolul ”Asta-i Steaua” îi laudă mult de tot pe fcsbiști, dar uită să spună un lucru important. La meciul în care FC Fcsb a sărbătorit cucerirea titlului, nimeni nu i-a cântat numele. Niciun suporter de pe Arena Națională nu a strigat ”Haide FCSB”. Nu s-a auzit niciun cântec pentru ”fcsb”. Nimeni nu a văzut niciun banner făcut pentru a încuraja Fcsb.

Aceasta este realitatea dură, pe care nimeni nu o poate contesta. La meciul FC Fcsb – CFR Cluj au fost foarte mulți oameni în tribune, dar nici măcar unul singur nu a cântat pentru FC Fcsb.