fcsb primul titlu

Justiția confirmă: FC Fcsb are un singur titlu de campioană

După prea mult timp, a venit și motivarea deciziei la palmares pe care Curtea de apel a dat-o anul trecut. Cum a anunțat și Florin Talpan, aceasta este devastatoare pentru FC Fcsb. Foarte pe scurt, conform judecătorilor, FC Fcsb are un singur titlu în palmares, cel câștigat în acest sezon. În rest, clubul lui Becali nu poate pretinde că deține vreunul din trofeele Stelei sau măcar trofeele pe care le-a câștigat în perioada 2003-2017.

La Steaua Liberă, noi am fost mereu fair play. Nu am contestat niciodată dreptul FC Fcsbului asupra titlurilor câștigate de la înființare, adică din 2003, și până acum. Se pare însă că acest club este unul foarte, foarte, foarte ciudat. În instanță, el nu a putut dovedi că deține dreptul de a utiliza SPORTIV trofeele câștigate în perioada 2003-2017. Așadar nu doar comercial, ci și sportiv!!!

Este o situație halucinantă și FRF și LPF ar trebui trase puternic la răspundere. Cum se poate ca o echipă pe care chiar ele au premiat-o să nu poată dovedi că a primit premiile primite?!

Este evident că au avut loc niște lucruri necurate. Ce? Putem doar să ghicim. Vă readucem aminte că, pentru foarte mult timp, la FRF și LPF, FC Fcsb era prezentată cu datele Asociației Fotbal Club Steaua București, fosta asociație a lui Păunescu. Deoarece știm că FC Fcsb a fost înscrisă în Liga 1 în 2003, în plin campionat, în locul AFC-ului, este posibil ca în acte să nu fi fost făcută această substituire. Adică, în acte, să fi jucat AFC-ul, deși pe teren juca FC Fcsbul.

Din nou, acestea sunt presupuneri. FRF și LPF au răspunsurile, așa că ele trebuie să le dea. Să vedem însă dacă vreun ziaric va avea curajul să pună întrebările.

Ce spune motivarea dată de judecători

În cazul în care ați uitat, după ce Steaua a pornit procesul pentru constatarea palmaresului, FC Fcsb a făcut același lucru. A pornit un proces separat, prin care cerea ca palmaresul său să fie recunoscut oficial de către o instanță.

ATENȚIE! Vorbim despre recunoaștere, nu revendicare, obținere sau recuperare. Adică Steaua s-a dus la judecător cu niște acte și a cerut ca judecătorul să constate că ele sunt în ordine. Adică a cerut ca judecătorul să întărească UN DREPT DEJA EXISTENT! FC Fcsb a făcut la fel. S-a dus cu niște acte la judecător și a cerut ca acesta să recunoască că actele sunt bune și că FC Fcsb deține lucrurile pe care spune că le deține.

Deoarece cele două procese aveau aproximativ aceeași țintă, ele au fost conexate.

Ce a cerut FC Fcsb

Prin documentele depuse la instanță, FC Fcsb a cerut ”să se constate dreptul său de a utiliza, în scopuri comerciale și sportive, palmaresul fostei echipe Steaua București precum și toate derivatele sportive ce rezultă din acesta, în intervalul de timp 2003-2017, susținând că are calitatea de unic continuator al activității fotbalistice al acestei echipe”.

FC Fcsb a folosit expresia ”fostei echipe Steaua București” cu două scopuri:

  1. Pentru a induce în eroare opinia publică, sugerând că ar exista cumva o ”fostă echipă de fotbal profesionist Steaua București”. Însă, cei care știu istoria Stelei, știu că, în acte, clubul nostru a fost unul amator până după Revoluție. După Revoluție, acesta a devenit într-adevăr profesionist. Dacă este așadar să ne referim strict la o fostă echipă profesionistă Steaua, aceasta ar avea o perioadă de existență de doar 6-7 ani.
  2. Pentru a face legătura cu fostul său nume – Așa cum bine știți, FC Fcsb a pierdut dreptul de a mai folosi numele Steaua în 2016.

FC Fcsb le-a cerut judecătorilor să îi confirme că avea dreptul să folosească sportiv și comercial palmaresul Stelei dar și trofeele obținute în perioada 2003-2017. Răspunsul acestora a fost însă că nu poate.

Ce spune motivarea judecătorilor

În motivare, judecătorii spun că:

”Or, atât timp cât prin decizia civilă nr. ####A/28.06.2021 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a III-a Civilă și pentru cauze cu minori și de familie, definitivă prin decizia civilă nr. ###/28.03.2023, s-a stabilit că în cadrul raporturilor juridice decurgând din actele încheiate începând cu anul 1948 (n.r. -aceasta este o eroare de redactare. Este vorba de 1998, nu 1948) nu a existat nicio preluare a dreptului asupra palmaresului fostei echipe de fotbal ,,Steaua București” de către Asociația Fotbal Club Steaua București, pe care aceasta să îl fi transmis ulterior către pârâta-reclamantă în baza actelor încheiate la nivelul anului 2003, este evidentă concluzia logico-juridică în sensul că nici în perioada 2003-2017 pârâta-reclamantă nu este titulara vreunui drept asupra acestui palmares.”

În traducere, deoarece nu există niciun act care să demonstreze că AFC Steaua, non-profitul lui Păunescu, a preluat măcar cel mai mic element din identitatea Stelei, nu se poate spune că FC Fcsb ar avea vreun drept asupra oricărui element de identitate al Stelei, indiferent de actele făcute între FC Fcsb și AFC.

Motivarea merge însă mai departe și spune:

Pentru aceste motive, Curtea va respinge cererea conexă privind constatarea dreptului de a utiliza, în perioada 2003-2017, palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist ,,Steaua Bucureşti”, ca neîntemeiată.  Curtea va menţine dispoziţiile sentinţei referitoare la soluţia în privinţa constatării că palmaresul echipei de fotbal Club Sportiv al Armatei „Steaua Bucureşti” din 1947 şi până în 1998 aparţine reclamantului CSA şi referitoare la soluţia dată cererii conexe vizând perioada 2003-2017 întrucât această soluție a instanței de apel din primul ciclu procesual nu a fost desființată în recurs și prin urmare, nu face obiectul rejudecării”, explică Curtea de Apel București.”

În paragraful de mai sus, apar două informații foarte importante.

  1. Instanța respinge cererea celor de la FC Fcsb, spunând că nu aveau voie să folosească palmaresul Stelei în perioada 2003 – 2017 și confirmă că DOAR CLUBUL STEAUA DEȚINE PALMARESUL CE INCLUDE TOATE TROFEELE ȘI REZULTATELE OBȚINUTE ÎNTRE 1947 și 1998.
  2. Curtea a menținut prima decizie dată în ceea ce privește soluționarea cererii conexe a celor de la FC Fcsb pentru perioada 2003-2017. Este vorba de decizia dată în 2019, decizie prin care curtea a respins cererea conexă a celor de la FC Fcsb ca fiind neîntemeiată. Și mergem cu explicațiile pentru această parte mai jos.

În 2019, Florin Talpan a explicat pentru presă ce a însemnat decizia ”din primul ciclu procesual”, menținută de Curtea de apel pe motiv că ”nu a fost desființată în recurs și prin urmare, nu face obiectul rejudecării”:

„Presa din Romania prezinta eronat faptul ca echipa FCSB ar mai detine 5 titluri, 2 cupe ale Romaniei, 2 Supercupe ale Romaniei. Total fals, domnilor jurnalisti. Deocamdata, conform hotararii nr. 1628 pronuntate la data de 04 iulie 2019 in dosarul nr. 48951/3/2017, FCSB NU DETINE NICI MACAR ACESTE CUPE, DEOARECE S-A RESPINS CEREREA CONEXA DE CHEMARE IN JUDECATA (actiune in constatare) FORMULATA DE FCSB CA NEINTEMEIATA.

Respingand cererea ca neintemeiata, instanta a respins cererea in constatare ca Fotbal Club FCSB S.A. ar fi detinatorul palmaresului aferent perioadei 2003 – prezent. Dupa introducerea actiunii in constatare a Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, FCSB a „contracarat” printr-o actiune noua, prin care solicita instantei, sa constate ca palmaresul Clubului Sportiv al Armatei Steaua din perioada 1947-2003 si palmaresul 2003-prezent al FCSB i-ar apartine in totalitate.Deoarece FCSB a introdus actiunea dupa cererea noastra, cele doua dosare avand acelasi obiect in constatare au fost conexate, invocandu-se de catre mine exceptia litispendentei. Dosarul FCSB a fost „atasat” (conexat) de dosarul de baza, respectiv de primul dosar introdus, conform codului de procedura civila.

Actiunea si apararile FCSB au fost respinse de instanta ca neintemeiate. De altfel, in actul constitutiv al societatii comerciale Fotbal Club Steaua Bucuresti SA, actualul Fotbal Club FCSB SA, nu se face vorbire de transferul palmaresului Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti si nici de faptul ca palmaresul in perioada 1947-2003 ar apartine FCSB. Desi am solicitat in instanta ca FCSB sa depuna acte doveditoare ca ar detine palmaresul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, reprezentantii conventionali nu au putut face lamuriri in baza carui act ar detine FCSB palmaresul. De altfel, FCSB nu au fost in stare sa demonstreze nici macar ca detin propriul palmares, cele cateva cupe castigate incepand cu anul 2003, pentru ca, altfel, instanta le admitea in parte actiunea, dar cererea lor a fost respinsa total ca neintemeiata.”

FC Fcsb a câștigat în 2024 primul titlu de la înființare, din 2003

Avem așadar confirmarea. FC Fcsb a câștigat anul acesta nu titlul 27, nici titlul 6, ci primul său titlu din istorie. Și asta dacă deține acte care dovedesc că l-a câștigat. Acest trofeu nu a fost judecat de instanță. Cine știe ce s-ar întâmpla, dacă FC Fcsb ar trebui să dovedească că l-a câștigat?!


P.S.

Această motivare a venit foarte târziu. Suspect de târziu. Mai mult, a venit după ce Steaua Liberă și asociația Ultima Redută 1947 au făcut câteva sesizări pentru a afla de ce întârzie redactarea sa. A venit ca urmare a sesizărilor? A fost o coincidență? Nu știm. Întreaga situație e însă jenantă și poate chiar puțin penală. De fiecare dată când decizia nu le este favorabilă celor de la FC Fcsb, motivarea vine greu. De fiecare dată când FC Fcsb nu poate câștiga un proces, acesta este prelungit aproape la nesfârșit. Se va sesiza oare cineva în ceea ce privește aceste lucruri?