Liga 2

Cresc drepturile TV pentru Liga 2. Oare de ce?

Într-un moment în care Liga Profesionistă de Fotbal se chinuie să obțină aceiași bani ca și până acum pentru drepturile TV ale Ligii 1, drepturile TV pentru Liga 2 cresc. Șocant? Poate doar pentru cei care nu știu fotbal.

Ce s-a întâmplat? De ce cresc drepturile TV pentru Liga 2? Unele persoane, mai rău intenționate, au spus că acest fenomen are loc deoarece Rapidul PSD-ului a părăsit această competiție. Nu e exclus să fie adevărat, dar e puțin probabil. Cel mai probabil, motivul pentru care valoarea drepturilor TV pentru Liga 2 a crescut e faptul că, din sezonul următor, Steaua București va juca și ea acolo.

Cu siguranță unii vor spune că nu e chiar așa. Vor încerca poate să sugereze din nou că FC Fcsb e Steaua București. E dreptul lor să mintă și nimic nu le interzice să o facă. Un lucru nu pot face însă. Nu se pot minți singuri.

Televiziunile și ziarele de sport au atacat Steaua București fără oprire, cât echipa noastră a jucat în Ligile 3 și 4. Sunt însă conștienți că nu vor mai putea face acest lucru și în Liga 2. De ce? Pentru că Liga 2 este mult mai vizibilă și pentru că acum pot să se folosească și ei de Steaua.

Despre asta a fost până la urmă vorba. Pe ziarici nu i-a nemulțumit faptul că Steaua București joacă din nou fotbal. I-a nemulțumit că nu pot face ei bani de pe urma ei. Ligile 3 și 4 nu vând. Dar Liga 2 vinde. Iar șmecherașii au și început să își frece mâinile. Cel puțin asta ne spun sursele noastre.

Am discutat cu un expert din domeniu, om cu experiență în televiziune, iar acesta ne-a explicat în detaliu de ce crește acum valoarea drepturilor TV pentru Liga 2.

5 schimbări care au făcut ca Liga 2 să fie mult mai interesantă și care au dus la creșterea drepturilor TV

1. Televiziunile și ziarele recunosc puterea brandului Steaua București

Omul nostru ne-a dezvăluit că nu există televiziune sau ziar de sport care să nu se fi bucurat că Steaua București a promovat în Liga 2. În ciuda tratamentului oribil la care aceștia au supus clubul nostru în ultimii ani, nimeni nu poate nega că acest nume vinde. Vinde printre steliști, dar și printre non-steliști.

Informațiile despre Steaua București se încadrează în aceeași categorie ca informațiile despre politică, despre scandal sau despre cultura modernă. Chiar dacă cineva nu e neapărat interesat de aceste subiecte, citește, urmărește sau ascultă știrile despre ele, în momentul în care acestea apar. De ce face individul aceste lucruri? Pentru a fi informat.

La fel cum românii caută să vadă ce a făcut naționala la ultimul meci, așa vor să afle și ce se mai întâmplă cu Steaua. Nu mai contează dacă avem de-a face cu microbiști sau cu steliști.

Pentru televiziuni, interesul e chiar mai mare. Asta deoarece Steaua București nu aduce cu ea doar un nume și un brand, ci și ceva nou. Ideea că Steaua București joacă în Liga 2 trezește curiozitate în oameni. Ce jucători are această echipă? Sunt nume cunoscute? Cine o antrenează? Cum joacă? Poate promova? Iar acestea sunt doar întrebările legate de sport.

Cel puțin în prima jumătate a sezonului, în funcție de rezultatele obținute, curiozitatea și interesul vor crește în ceea ce privește Steaua București. Dacă va exista o scădere în a doua parte a sezonului, asta contează mai puțin pentru televiziuni.

2. Televiziunile au făcut deja teste și rezultatele le sunt pe plac

Nu e o coincidență faptul că Digi, Telekom și Look au insistat să dea toate 3 meciurile Stelei de la barajul de promovare. Cele trei televiziuni au analizat rezultatele obținute de către cele 4 meciuri și au fost mulțumite de ce au văzut.

Steaua București a adus rezultate bune în ciuda faptului că a jucat împotriva unor echipe necunoscute. În Liga 2, însă, va da peste Farul, Petrolul sau U Cluj. Aceste partide sunt văzute drept meciuri cu potențial foarte mare de către televiziunile de sport.

3. Liga 2 e chiar mai atractivă în acest moment decât Liga 1

Cum am spus mai sus, televiziunile abia așteaptă să transmită o partidă precum Steaua București – Petrolul Ploiești. Astfel de meciuri sunt extrem de atractive pentru ele. Dar mai există un aspect care trebuie luat în considerare: posibilitatea de a da un tun.

Drepturile TV pentru Liga 2 costă mult mai puțin decât cele pentru Liga 1. Televiziunile știu acest lucru și știu că au în față o mare șansă de a obține profituri excelente pentru o investiție mică. Vor dori așadar să nu lase această șansă să le scape.

Există deja zvonuri că nu doar televiziunile de sport sunt interesate să dea sezonul următor al Ligii 2!

4. Crește reputația Ligii 2

Când se adună nume importante într-o ligă, când interesul pentru acea ligă crește, inevitabil crește și reputația sa. Și, când crește reputația, crește și prețul.

5. Liga 2 e văzută ca fiind o ligă mult mai imprevizibilă

Un lucru care a dus la creșterea valorii drepturilor TV ale Ligii 2 e faptul că aceasta este considerată mai imprevizibilă decât Liga 1. În prima ligă, meciuri precum FC Fcsb – Botoșani nu reprezintă niciun fel de interes pentru suporteri. Motivul e rezultatul previzibil.

Suporterii știu că Liga 1 e plină de aranjamente. Știu și că în fiecare an se bat la titlu aceleași echipe. Interesul e astfel unul scăzut.

Fără a sugera că Liga 2 ar fi neapărat o ligă mai curată, ferită de aranjamente (deși e firesc să fie așa, rețelele din Liga 1 neexistând aici), este cu siguranță una în care e greu să spui cine va promova și cine va retrograda. Numărul de echipe cu ambiții mari este și el foarte mare.

Steaua București, Petrolul, U Cluj, Farul, Poli Timișoara, Poli Iași, Astra, FC Hermannstadt sunt echipele care cu siguranță vor avea ca obiectiv promovarea. Ele se vor bate cu siguranță pentru primele locuri, însă surprize pot veni și din partea celorlalte participante la competiție. FK Csikszereda e un club cu planuri foarte mari, foarte bine susținut. Ripensia are și ea ca scop revenirea în Liga 1. Iar Corona Brașov, Dunărea Călărași sau Concordia Chiajna pot produce surprize, dacă primarii își doresc promovarea. Este așadar mult mai greu să aranjezi un meci în Liga 2.

În ceea ce privește formarea de rețele, acest lucru e puțin probabil. U Cluj, finanțată și deținută de Primăria Cluj-Napoca, nu are de ce să se dea la o parte din fața Stelei, deținută de MApN. Echipele din Liga 2 nu se pot înțelege între ele, cu promisiuni de transferuri și alte afaceri mai mult sau mai puțin curate.

Creștere cu 20% a drepturilor TV pentru Liga 2

Așa cum am spus, Look, Digi și Telekom au testat meciurile Stelei. Au fost interesate de aceste teste deoarece ei au deținut până acum drepturile TV pentru Liga 2. Voiau probabil să vadă dacă merită să continue această colaborare.

Până acum, drepturile TV pentru Liga 2 au costat 600 de mii de euro pe an. Pentru ProSport, Auraș Brașoveanu, președintele Concordiei, a declarat că se așteaptă ca acestea să ajungă la cel puțin 720 de mii de euro, adică să vadă o creștere de cel puțin 20%.

„Discuțiile pentru drepturile TV la eșalonul secund sunt în pline negocieri. Au trecut cei 3 ani, acum vorbim despre o nouă sumă. Mă aștept ca banii să fie mai mulți. În varianta pesimistă vorbim de 15-20 la sută, varianta optimistă merge la 25-30 la sută. Cred că varianta corectă ar fi 20 de procente în plus”, a declarat Auraș Brașoveanu.

Pentru televiziuni, suma nu este una mare. Rămâne însă de văzut ce va cere FRF. Nu e exclus ca Federația să solicite o sumă mai mare. Și nu e exclus nici ca televiziunile să o accepte.